MENÜ
İzmir 14°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Politika
17 Ocak 2020 Cuma 14:10

"Muhalif gazeteler susturulmak isteniyor"

CHP İzmir Milletvekili ve YDK Üyesi Mahir Polat, Basın İlan Kurumu’nun okurların toplu gazete almasını ceza sebebi olarak görmesini Meclis gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi veren Polat, “Basın İlan Kurumu, söz konusu muhalif gazeteler olduğu zaman bayilerden kimler kaç gazete almış, gazetelerle ne yapmış diye tek tek takip ediyor, rapor tutuyor, çeşitli cezalar uyguluyor. Yandaş gazetelerin böyle sıkıntıları yok.” dedi.

Polat, “Basın İlan Kurumu, her devlet kurumu gibi ilkeli ve saygınlığından şüphe edilmez bir kurum olmalıdır. Kurum tarafından Cumhuriyet, Birgün, Evrensel gibi muhalif gazetelere yönelik olarak uygulanan zaten bir ambargo var. Muhalefetin sesi koskoca devlet kurumları kullanılarak kesilmeye çalışılıyor. Aslında bu ayıp herkese yeter de yetmiyor… Şimdi bir de resmen gazete bayilerinde kimler kaç gazete almış diye tek tek takip edip rapor yazmışlar. Sözüm ona Evrensel gazetesinin asgari fiili satış şartını gerçekleştiremediğini, okurların toplu şekilde gazete almasını suç unsuru ve ceza sebebi olarak değerlendirmiş Kurum.” dedi.

“YANDAŞ GAZETELER RAHAT”
Polat sözlerini, “Yakın zamanda kapanan Güneş ve Star Gazetelerinin toplam tirajı 200 binden fazla iken söz konusu gazeteler kapandıktan sonra ortaya çıkantiraj raporlarında hiçbir gazetenin tirajında hatırı sayılır bir yükselme kaydedilmemiş. Bu iki gazetenin okurları gazete okumayı bırakmış herhalde. Okuru birden fazla gazete aldı diye cezalandırılan muhalif gazetelerin aksine, okurları olmasa bile yandaş gazetelerin ilan ve reklam gelirlerinden haksız olarak faydalanması Basın İlan Kurumu tarafından sorgulanmıyor.” diyerek tamamladı.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY’A SORULAR:

- Basın İlan Kurumu bayilerden alınan gazeteleri kimlerin aldığını ve nerelere götürüldüğünü nereden bilmektedir?

- Basın İlan Kurumu’nun elinde kimin hangi gazeteleri okuduğu ve gazeteleri nerelere götürdüğüne dair bir kayıt bulunmakta mıdır?

- Türkiye’deki muhalif gazetelere böyle ceza vererek, okurların bu gazetelere karşı tavır alması mı amaçlanmaktadır?

- 28 Kasım’da İzmir’de Meydan Market’te 8 gazetenin, Has-Er Market’te 3 gazetenin bir kişi tarafından alınması gazeteye verilen cezanın sebebi sayılmıştır. Bu ceza hangi gerekçelerle verilmiştir?

- Yakın zamanda kapanan Güneş ve Star Gazeteleri için Basın İlan Kurumu benzer bir tespit yapmış mıdır? Yaptıysa sonucu nedir?

- Basın İlan Kurumu’na göre Güneş ve Star Gazetelerinin okurları, gazeteler kapandıktan sonra hangi gazetelere yönelmişlerdir? Gazete okumayı mı bırakmışlardır?

- Basın İlan Kurumu’nun verdiği bu ceza AKP iktidarına muhalif gazeteler için mi geçerlidir?

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir