MENÜ
İzmir 10°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Atatürk İl Halk Kütüphanesi 'yaşayan kütüphane' konseptiyle kente geri dönüyor!
Kültür-Sanat
21 Mart 2023 Salı 11:58

Atatürk İl Halk Kütüphanesi 'yaşayan kütüphane' konseptiyle kente geri dönüyor!

2018 yılında deprem riski nedeniyle yıkılan ve geçtiğimiz yıl İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nın (YİKOB) koordinasyonu tarafından inşaatı başlanan Atatürk İl Halk Kütüphanesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'Yaşayan Kütüphaneler' konseptiyle inşa ediliyor. Kaba inşaatı tamamlanan ve 20 Kasım 2023 tarihinden önce bitirilmesi beklenen kütüphane, kullanıcı dostu ve engelsiz kütüphane olarak İzmirlilerin hizmetine sunulacak.

Deprem riski nedeniyle 2018 yılında yıkılan ve geçen yıl YİKOB'un koordinasyonunda yeniden inşaatına başlanan Konak ilçesindeki Atatürk İl Halk Kütüphanesi'nin kaba inşaatı tamamlandı. 41 milyon 150 bin lira bedelle kentte kazandırılacak olan yeni kütüphane, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'Yaşayan Kütüphaneler' konseptiyle inşa ediliyor. İçerisinde, oyun salonlarından masal dinlenme alanlarına, drama odasından okuma salonlarına, çocuk ve yetişkin alanlarından engelliler için bölüme kadar kullanıcı dostu ve engelsiz kütüphane anlayışı ile yapılan kütüphanenin 20 Kasım 2023 tarihinden önce bitirilmesi bekleniyor.

KULLANICI DOSTU, ENGELSİZ KÜTÜPHANE

Atatürk İl Halk Kütüphanesi'nin Pasaport'taki geçici hizmet binasında hizmet vermeye devam ettiğini belirten Türk Kütüphaneciler Derneği İzmir Şube Başkanı Mehmet Erken, inşaat alanının doğal, tarihi ve arkeolojik SİT alanı olmasından kaynaklı bürokratik nedenlerden dolayı yapım sürecinin uzadığı bilgisini paylaştı. Erken, "4 yıllık aradan sonra inşaat başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye genelinde kütüphane binalarına çok farklı bir bakış açısı var. Artık 'yaşayan kütüphane' konseptiyle,  geleneksel kütüphane hizmetlerinden ziyade, canlı yaşam alanı ortamı oluşturuluyor. Burada da yaşayan kütüphane konsepti ile konferans salonları, öğrencilerin kütüphane hizmetleri ile beraberinde vakit geçirebilecekleri spor ve zeka oyunları yer alacak. Hem çocuklar için hem de yetişkinler için bir kütüphane olacak. Görme engellileri için bir alan yer alacak. Yeni bina aynı zamanda kullanıcı dostu, engelsiz kütüphane anlayışıyla yapılıyor. Yeni tasarlanan binalarda içerisinde engellerle karşılaşmadan kütüphanelerin erişilebilir olması hedefleniyor. Buradaki binada engelsiz kütüphane anlayışıyla yapılıyor. Geçici hizmet binasında maalesef engelliler çok fazla faydalanamıyor" dedi. Atatürk İl Halk Kütüphanesi'nin yenilenmesinin yanında Alsancak Tekel Fabrikası'nın kültür-sanat kompleksine dönüşmesi sonucu İzmir'in kültür-sanat anlamında en güzel dönemlerini yaşadığına dikkati çeken Erken, "Alsancak Tekel Fabrikası'nın kültür-sanat kompleksine 5 tane kütüphaneci atanacak. 2023 yılının sonlarına doğru Atatürk İl Halk Kütüphanesi tamamlanacak. Her iki alan kütüphaneci istihdamı sağlayacak" ifadelerini kullandı.

ZEMİN, GİRİŞ VE 2 KATLI OLACAK

İzmir Valiliği tarafından Atatürk İl Halk Kütüphanesi'nin inşaatıyla ilgili yapılan bilgilendirmede, "Kaba inşaatı bitti. İnşaat, öngörüldüğü gibi Kasım 2023'te bitecek. İnşaatın kasım ayı öncesinde bitirilebilmesi yönünde çalışma var. Projede, özel gereksinimli bireyler için 2 salon, çocuklar için drama odası, aktivite alanı, oyun alanı, masal dinleme alanları olacak. Çok amaçlı salon, fuaye ve sergi alanı, maker atölye(yeni nesil üretim atölyeleri), okuma salonu, bireysel çalışma salonu yer alacak. Zemin, giriş ve 2 katlı olacak" denildi. (DHA)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir