MENÜ
İzmir 13°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başlığı Soyer verdi: İzmir tarihinin en büyük projesi için düğmeye basıldı!
Yerel Yönetimler
11 Aralık 2019 Çarşamba 10:09

Başlığı Soyer verdi: İzmir tarihinin en büyük projesi için düğmeye basıldı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Buca Metrosu’nun yapımı için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile 80 milyon euroluk kredi sözleşmesi imzaladı. Başkan Tunç Soyer, “Ben gazeteci olsam bununla ilgili şöyle bir başlık yazardım; ‘İzmir’in tarihindeki en büyük proje için düğmeye basıldı” ifadelerini kullandı. Soyer ayrıca, “Türkiye’de sadece İzmir kendi kaynaklarıyla metro yapar. Bu hep böyle oldu ve bundan sonra da böyle olacak” dedi.

Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi, Cumhurbaşkanlığı tarafından 5 ay önce onayı alınan Buca Metrosu için düğmeye bastı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) arasında Üçyol-Buca Metro projesi için 80 milyon Euroluk finansman yetkilendirme anlaşması imzalandı. 

BAŞLIĞI SOYER VERDİ!
Başkan Tunç Soyer, “Ben gazeteci olsam bununla ilgili şöyle bir başlık yazardım; İzmir’in tarihindeki en büyük proje için düğmeye basıldı” dedi.

Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç toplantı salonunda gerçekleşen kredi sözleşmesi imza törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra EBDR Türkiye Başkanvekili Şule Kılıç, banka yetkilileri ve büyükşehir belediyesi bürokratları katıldı. Buca Metrosu’nun Haziran ayına kadar ihaleye çıkması ve yaz bitmeden ilk kazmanın vurulması bekleniyor. Başkan Tunç Soyer yapılan kredi sözleşmesiyle ilgili “Düğmeye bastığımız gün bugündür. Beş yıl içinde o metronun hareket etmesini hayal ediyoruz. 2020 yılında mutlaka ilk kazma vurulacak” dedi.

“BÜYÜKŞEHİR İLE DÖRDÜNCÜ PROTOKOLÜMÜZ”
Kredi sözleşmesi protokolü öncesi konuşan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Şule Kılıç,  “Artık daha bilinir olduğumuzu düşünüyoruz. En büyük destekçilerden biriyiz. 2009 yılında beri faaliyet gösteriyoruz, 11,5 milyar Euroyu geçti yatırımımız. Özel sektörü desteklemek hedefimiz olmuştu. Ancak belediyeleri de en önemli proje ortaklarımızdan görüyoruz. Türkiye stratejimizi yeniledik. Öncelik olarak sermaye piyasalarının kuvvetlenmesi, Türkiye’de bilgi teknolojilerinin desteklenmesi, kapsayıcılık ve yeşili destekleyen bir yapımız var. 160 milyonluk üç farklı proje için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile çalıştık. Büyükşehirle dördüncü protokolümüzü imzalıyoruz. Bizim için diğer önemli konu Yeşil Şehir Projesi. Biz 30 belediyemizi seçeceğiz. Yeşil şehir planları aksiyon planları oluşturacağız. Türkiye’de İzmir Yeşil Şehir Projesi’ne dahil olan ilk şehir oldu. Bundan ayrı mutluluk duyuyoruz” dedi.

"2020 YILINDA İLK KAZMAYI MUTLAKA VURACAĞIZ"
Kredi sözleşmesi imza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer çok heyecanlı olduğunu belirterek, “Son derece mutluyuz. İzmir tarihinin en büyük projesinden bahsediyoruz, gerek bütçesel, gerek inşaai, gerek kente bırakacağı etkiler nedeniyle… Bunu bu kadar güçlü hale getiren şey koşullar. Aslında koşullar o kadar olumsuz gözüküyor ki, buna rağmen bu kadar büyük ölçekli projeyi bu kadar hızla hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. EBDR’ye çok teşekkür ediyoruz. Hazine garantisi olmaksızın bütün testlerden geçtik. 80 milyon Euroyla başlıyor bu süreç. Bundan sonrasının önünü açacak bir sözleşme yapıyoruz. 1 milyar dolardan fazla bir rakamdan başlıyoruz. Ama ilk adım her şeyden önemli. İzmir’in dünya standartlarında bir şehir olmasının en önemli adımlarından biri... İzmir’de böyle bir projeyi başlatmak son derece heyecan ve gurur verici... Diliyorum bu süreç hızlı bir şekilde ilerleyecek. İzmir bu metroyla birlikte çok daha rahat hareket edilebilecek. Bugün yola çıkıyoruz. Düğmeye bastığımız gün bugündür. Beş yıl içinde o metronun hareket etmesini hayal ediyoruz. 2020 yılı içinde mutlaka ilk kazmayı vuracağız. Uluslararası bir ihale sürecine giriyoruz. Haziran ayı gibi süreci tamamlayıp Temmuz gibi projenin başlamasını bekliyoruz. Bundan sonrasında finansman kaynaklarının rahatlayacağını söyleyebilirim. Bu protokol bir can suyu. Ben çok teşekkür ediyorum. İzmir’e hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen bütün arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bize düşen aksatmadan bu projeyi hayata geçirmek olacak. Buna bütün kalbimle inanıyorum. İzmir için bu tarihi günde bir arada olmaktan son derece mutluyum” dedi.

15 YIL VADELİ KREDİ
Soyer imza töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kredinin içeriğine yönelik soruyu yanıtlayan Başkan Soyer “Kredinin vadesi oldukça uzun. 4 yıl ödemesiz, 11 yıl geri ödemeli. Rakam genel projemizin yüzde 10’nu gibi gözükse de en önemli yüzde 10’dur. Bize bir can suyudur. Türkiye’de sadece İzmir kendi kaynaklarıyla metro yapar. Bu hep böyle oldu ve bundan sonra da böyle olacak. Süreç tamamlandığında büyükşehir öz kaynaklarıyla bunu bitirmiş olacak. Bu güzergahın tamamı uluslararası finansmanla sağlanacak” dedi. Gazetecilerin kredinin maliyetine ilişkin sorusu üzerine Şule Kılıç, “Maliyetle ilgili rakam veremiyorum ama yüzde 3,2 olduğunu söyleyebilirim” dedi. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir