MENÜ
İzmir 13°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Batur ve Soyer'den Gökdelen için ortak adım!
Yerel Yönetimler
14 Aralık 2019 Cumartesi 18:38

Batur ve Soyer'den Gökdelen için ortak adım!

Tunç Soyer, tartışmalı gökdelen projesinin özellikle Kadifekale olmak üzere kent siluetini bozacağının ve hukuki süreçlerin henüz tüketilmediğinin anlaşılması üzerine ruhsatın iptali hakkında gerekli çalışmaları başlatma kararı aldı. Soyer atılan adımı sosyal medya hesabından duyurdu. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ise, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ile kent merkezine yapılması planlanan bu gökdelen konusunu kentin gündeminden çıkaracağız” dedi.

Geçtiğimiz günlerde TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Denetim Daire Başkanlığı ve Konak Belediyesi’ne Konak’taki gökdelen projesinin mevzuata aykırı ruhsatının durdurulması talebinde bulunmuştu. Soyer, yapılan başvuru doğrultusunda ruhsatın iptali için Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ile görüşerek gerekli adımları atmaya başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi, gökdelen projesine verilen ruhsatın hukuki zemini oluşturan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nın 1/5000’lik üst ölçekli plana uyumsuz olması nedeniyle 1/1000’lik planın iptalinin Konak Belediyesi Ocak 2020 Meclis gündemine dahil edilmesi hususunda mutabakata vardı.

Planın iptal edilmesi halinde, yeni bir gökdelen projesinin daha oluşmasını engellemek amacıyla, Planlı Alanları İmar Yönetmeliği’nin 66. Maddesi kapsamında Konak Belediyesi ile eşgüdüm içerisinde bir Mimari Estetik Komisyonu oluşturulacak. Kurulun gökdelen projelerinin Kadifekale başta olmak üzere İzmir’in siluetine olan etkisini değerlendirmesi ve benzer inşaatların bir daha oluşamayacak şekilde bir teknik değerlendirme yapması bekleniyor.

Gökdelen projesiyle ilgili 2010 yılında onaylanan plan daha önce açılan dava sonucunda İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin 2010/2024 E. 2011/1772 K. sayılı kararıyla iptal edilmiş, 2013 yılında onaylanan plan ise İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin 2013/1746 E. 2015/787 K. sayılı kararıyla iptal olmuştu. Ardından, 2015 yılında onaylanan plan İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin 2016/429 E. 2017/1601 K. sayılı kararıyla geçerliliğini kaybetmişti. Gökdelen projesine ruhsat verilmesinin altlığını oluşturan Konak Belediyesi 1/1000’lik planı bu üst ölçekli planlarla çelişiyor ve bu nedenle Konak Belediye Meclisi’nin bu kararı iptali talep ediliyor.

Soyer sosyal medya hesabından, " Tartışmalı gökdelen projesinin Kadifekale başta olmak üzere kent siluetini bozacağının ve hukuki süreçlerin tüketilmediğinin anlaşılması üzerine, ruhsatın iptali için gerekli çalışmaları başlatıyoruz. Konak Belediyemiz ile eşgüdüm içinde hareket ediyoruz."ifadelerini kullandı.


Batur: Gökdelen için somut adım atıyoruz

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ile kent merkezine yapılması planlanan bu gökdelen konusunu kentin gündeminden çıkaracağız” dedi.

İzmir’in kalbi Konak’ta yapılmak  istenen gökdelen için Büyükşehir ve Konak belediyeleri ortak harekete geçiyor. İki belediyenin başkanı bugün bir araya gelerek izlenecek yol haritasında ortak karar aldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un görüşmesinden kent için sevindirici kararlar çıktı. Gökdelen projesi için somut adım atacaklarını söyleyen Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Sürece seyirci kalmayacağız, demiştik. İçimize sinmediğini söylerken de politika yapmıyorduk. Şimdi somut olarak adım atıyoruz. 1/5000’lik plana uyumsuz olan 1/1000’lik planın iptali için harekete geçeceğiz. Yönetmenliğin verdiği yetkiyle iki belediye ortak bir estetik kurul kuracağız. Bu kurulda iki profesör ve her iki belediyeden birer temsilci yer alacak. Bu kurul hem gökdelen hem de bundan sonra kentin estetiğini tehdit edecek her yapı için görüş verecek ve bu görüş doğrultusunda hem Büyükşehir hem de Konak Belediyesi ortak hareket edecek” dedi.

Ocak ayında gökdelenin 1/1000 planının görüşülmek üzere belediye meclisine geleceğini anlatan Başkan Batur, “Mecliste alacağımız kararı Büyükşehir belediyesine yollayacağız. Oradan gelecek karara göre de Pasaport’ta yapılması planlanan projenin geleceği netleşecek. Kent estetiği kurulumuzun ön gördüğü şekilde bina yapılmasına izin vereceğiz. Ama bu gökdelen olmayacak” diye konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 kamil
 15 Aralık 2019 Pazar 11:19
Çok doğru bir karar.Gökdelen bölgesi belirlenmiş.Daha ucuz arsa bulup kimse kafasına göre gökdelen dikmesin.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir