MENÜ
İzmir 13°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bir dayanışma şarkısı: 10 günde 100 fatura!
Kültür-Sanat
5 Nisan 2021 Pazartesi 12:56

Bir dayanışma şarkısı: 10 günde 100 fatura!

Salgın süreci müzisyenler için içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Yaşanan çöküş yaşama son vermeye kadar uzanırken, İzmirli müzisyenler artık dayanma gücü kırılan meslektaşları için ‘Askıda Fatura’ uygulaması başlattı. Dayanışma sayesinde 10 günde 100 fatura ödendi!

Salgın sürecinin ve kısıtlamaların olumsuz yönde etkilediği sektörlerden birisi de kültür-sanat alanı. Müzisyenler yaşadıkları sıkıntıları her platformda dile getirmeye çalışıyor ancak koşullar onlar için giderek içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Kimileri yaşama tutunma adına enstrümanlarını satarken, geçim derdinin yarattığı buhran yaşama son vermeye kadar uzanıyor. Aylardır işsizlikle baş etmeye çalışan müzisyenler bu zor koşullarda ayakta kalabilmek için el ele vererek önemli dayanışmalara da imza atıyor. İzmir Müzisyenler Derneği, salgın sürecinde zor günlerin birlik, beraberlik ve dayanışma ile aşılması amacıyla kurduğu ağı ‘askıda fatura’ uygulaması ile büyüttü.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre son süreçte artık dayanma gücü kırılan müzisyenler için hayata geçirilen uygulama kapsamında derneğe ulaştırılan faturalar sosyal medya hesaplarında ve gruplarda paylaşılırken, dayanışma sayesinde 10 günde 100 fatura ödendi.

DAYANIŞMA AĞI BÜYÜYOR

Salgın döneminden müzik dünyasının nasıl etkilendiğini ve ekonomik anlamda yaşanan çöküşü anlatan İzmir Müzisyenler Derneği Başkanı Oktay Çaparoğlu, “İzmir Müzisyenler Derneği olarak dernek üyelerimiz ve yol arkadaşlarımızın katıldığı bir dayanışma ağı kurmuştuk. Mülteciler, müzisyenler, özellikle tek başına veya çocuklarıyla yaşam mücadelesi veren şiddet mağduru kadınlar, yoksul aileler, hasta ve engelliler ile yakınları ve depremzedeler başta olmak üzere dezavantajlı gruplarla imkanlarımız ölçüsünde sosyal ve ekonomik bir dayanışma içindeyiz. Pandemi sürecinin başından itibaren İzmir’de yaklaşık 1000 müzisyenle tek tek iletişim kurarak telefon görüşmesi yaptık. Dernek gönüllülerinin desteğiyle oluşturduğumuz bütçelerden kira, erzak gibi yardımlar yaptık, doğum yapacak olanlara, evinde acil hastası olanlara masraflarına destek olarak en azından bir dayanma gücü sağlamaya çalıştık. İş arayanlara iş imkanı sağlayacak kanallar oluşturduk. İletişimde olduğumuz kurumlar aracılığıyla sağlık hizmeti, psikolojik destek, hukuki ve sosyal destek başta olmak üzere insanların yararlanmasını sağladık” sözleriyle müzisyenler için örülen dayanışma ağından bahsetti.

10 GÜNDE 100 FATURA!

Son aylarda artık dayanma gücü kırılan müzisyenler için başlatılan ‘askıda fatura’ uygulaması sayesinde 10 günde 100 faturanın ödendiğini söyleyen Çaparoğlu, “Zor durumda olan elektriği, suyu, doğalgazı, telefonu kesilen müzisyenlerin faturalarını derneğimize ulaştırıyor. Bunları sosyal medya hesaplarımızda ve gruplarımızda paylaşarak dayanışma ile ödüyoruz. Müzisyen arkadaşlarımız işsizlik nedeniyle çok zor durumdalar. Bu yapılan çalışma elbette yeterli değil ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ‘askıda fatura-askıda kira’ uygulaması başlatılması için görüşmelerimiz devam ediyor. Ayrıca konser organizasyonları ile hizmet alımı sağlayarak gelir oluşturmaya çalışıyoruz. Yakın zamanda derneğimizin sosyal medya hesabı üzerinden yasal izinler alındıktan sonra konserler düzenleyerek müzisyenlere ek bir gelir imkanı da sağlayacağız. Kime dokunabilirsek bunu kar saydığımız zorlu bir süreç... Bu dönem ayrıca Kızılay gibi yardım kurumları başta olmak üzere yerel yönetimlerle de iletişime girerek müzisyenlere yönelik destekte bulunmalarını sağlamaya çalışmaktayız. Bu tarz çalışmalar müzisyenler için bir nefes olsa da daha kalıcı ve etkili çözümlere ihtiyaç var” ifadelerini kullandı. (Çağla Geniş / İlkses Gazetesi)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir