MENÜ
İzmir 15°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Büyükşehir Meclisi'nde flaş 'emsal artışı' kararı!
Yerel Yönetimler
11 Ekim 2021 Pazartesi 21:12

Büyükşehir Meclisi'nde flaş 'emsal artışı' kararı!

Bayraklı Belediyesi’nin depremzedeler için aldığı yüzde 10 emsal artışı kararı Büyükşehir Belediye Meclisi’nce revize edildi.

GERÇEKİZMİR - Bayraklı Belediyesi’nin depremzedeler için aldığı yüzde 10 emsal artışı kararı Büyükşehir Belediye Meclisi’nce revize edildi. Meclis toplantısında ilgili önerge maddesi öncesi toplantıya ara verildi, komisyon toplandı.

Komisyonun değerlendirmesi sonrası oy çokluğuyla Bayraklı’da K sınırı belirlenen bölgelerde parsel bazında yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30 olması kararı verildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “ Bayraklı'da daha önce yaptığımız çalışmayla K sınırı olarak meclisimizce onaylanan yani korunacak alan sınırları olarak meclisimizce onaylanan bölgelerde yüzde 20 parsel bazında,  yüzde 30 ada bazında emsal artışı getirmiş olduk” dedi. Soyer, ayrıca, " İlk günden bu yana gösterdiği dirayet, basiret ve sağduyu nedeniyle hepinizin huzurunda Bayraklı Belediye Başkanımız Serdar Sandal'a teşekkür ediyorum" dedi.

MECLİSTE NELER YAŞANDI?

ÖNERGE TARTIŞMASI

AK Parti Grubu 0.30 oranında emsal artışına olanak sağlayacak düzenleme için önerge verdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “ Siyaset malzemesi oluyor. Gerek yok. 44. Madde konuyla ilgili.  O madde gelince ara vereceğim. Komisyon değerlendirecek. Önerge komisyonda değerlendirilecek” dedi.

AK Parti önergenin resmi olarak gündeme alınmasını istedi.

CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç,  “Konu hakkında aynı hassasiyeti taşıyoruz. Meclis çalışma yönetmeliğinde hüküm var. Aynı konuda bir karar alınıyorsa yeni önerge verilemez. Zaten gündemde olan bir konu. Komisyonda AK Partili arkadaşlar da var. Ara verilince değerlendirilecek” dedi.

 AK Parti Grubu’ndan ise  “44. madde Bayraklı’yla ilgi. Biz İzmir geneli için veriyoruz” yanıtı geldi.

AK Partili Hüsnü Boztepe,  “ Bayraklı’da bir karar alındı. Sadece Bayraklı için. Bizim önergemiz kentin tamamını bağlıyor. Bayraklı’da depremde bazı konutla yıkıldı.  Bornova’da, Karşıyaka’da, Konak’ta Seferihisar’da bir çok yerde bir çok konut yıkıldı. Diğer ayakta kalan binaların sağlam olduğunu göstermez.

Başkan Soyer,  “ Bu 1 haftalık mesele değil. Hepimiz bu konuyla kafa yoruyoruz. Depremzede vatandaşlarımız mağduriyet yaşıyor. 1 sene oldu. Bugün burada bitirmek istiyoruz. Bu mesele siyasete alet edilmeyecek kadar hassas bir mesele. K sınırı belirlerken Türkiye’de ilk defa çok başarılı işe imza attık. Emek verdik aylarca oybirliğiyle karar aldık” dedi.

Önerge oy çokluğuyla kabul edilmedi.

Önergeyle ilgili tartışma devam etti. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “  Siyasi reaksiyonla yapmıyoruz.  Önergeye özellikle Bayraklı Belediye Başkanı’nın, CHP’nin Grup Başkanvekili’nin ve Sözcü’sünün destek vermesini,  CHP grubunun da irade koymasını beklerdik” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu AK Parti’nin eleştirisi sonrası önerge metnini hedef aldı. Özuslu, “  Önerge diye verilen metin Büyükşehir Belediyesi’ne bürokratlarına haksızlıklarla dolu. Neymiş efendim. Büyükşehir Belediyesi’nin müktesebatı, bürokratları deprem konusunda yetersizmiş. Bu haksızlıktır. Elimizi vicdanımıza koyacağız öyle konuşacağız. Deprem daire başkanlığını kuran bu belediye, deprem çalıştayı yapan bu belediye. AK Parti gelmedi. Depremden önce ve sonra başta başkanımız olmak üzere bürokratlarıyla, meclis üyeleriyle emeği görmeden metne övgü düzmek haksızlıktır.

AK Partili Hakan Yıldız, Özuslu’dan sonra söz aldı ve “ Mustafa Bey sinirlendi. Sinirlenecek bir şey yok. 30 Ekim’de hepimizin yürekleri yandı. Bir yıldır da yanmaya devam ediyor. Biz bu önergeyi geçen meclis sözlü olarak dile getirdik. Siz İstanbul’a gidip ortak akıl arıyorsunuz. Ortak akıl burası. Siyaset üstü tartışalım. AK Parti siyaset yapmıyor bu konuda. Bu kenti odalar yönetmiyor” dedi.

DEMOKRAT POLEMİĞİ

Soyer toplantıda meclis gündemi dışı gelen önergelerin okunmasının zaman alması nedeniyle önergelerin bir gün önceden başkanlığa teslim edilmesi talebinde bulundu.

Soyer’in talebi sonrası yeniden tartışma çıktı.

AK Partili Özgür Hızal usul noktasında söz almak istedi ancak Soyer söz vermedi. Hızal konuşmak isterken, Soyer sıradaki önergenin okunmasını istedi. Hızal tepki göstererek “ Oylattığınız önergeyle ilgili CHP’li başkanvekili 10 dakika konuştu. Bana müdahale ettiğiniz gibi CHP’li arkadaşlara da müdahale edin. Demokratlık sadece bir tarafa bakmak değildir” dedi.

Soyer’den  “Siz bana demokratlığı öğretemezsiniz” tepkisi gelirken, Hızal “ Öğretirim.  Sadece bir tarafa bakarak konuşmayın” dedi. Soyer ise, “ Bu tür siyasi şovları görüyoruz memlekette. Benim ne kadar demokratik olduğumu tüm İzmir biliyor. Ben meclisin daha iyi çalışması için ricada bulundum. Buradan demokrat değilsin demek olacak şey değil” dedi.

MECLİSE ‘EMSAL ARTIŞI’ İÇİN ARA VERİLDİ

Bayraklı Belediye Meclisi’nin Ekim ayı meclis toplantısında oy birliği ile kabul edilen; Bayraklı’da depremde hasar gören ve 6306 sayılı yasa kapsamında riskli bulunan yapıların yıkılarak yeniden yapılmasına ilişkin talepler doğrultusunda yüzde 10 emsal artışı verilmesini içeren önerge acil kaydıyla komisyonlara gönderildi.  Meclise ara verilerek, emsal artışı konusunda karar almak için imar komisyonu toplandı.

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, konuya ilişkin söz alarak açıklamalarda bulundu.

Başkan Sandal, şunları söyledi:

“Depremden sonra Bayraklı Belediyesi’nde bu anlamda düzenlemeyi göndererek imar artışı verdi. İçinde bütün siyasi partilerin olduğu grubun içinde olduğu konuyla ilgili usul ve esasları belirledik. Bayraklı Belediyesi üzerine düşeni yaptı ve kısa sürede geçti. Gerek günümüz faiz koşulları, imalatlardaki artış nedeniyle vatandaşın aldığı krediyle konutlarını dönüştürebilme şansı yok. Biz Bayraklı Belediyesi olarak alt limit olarak yüzde 10 verdik. Komisyonumuzda depremzedelerimizin mağdur olmayacağı yeni koşullarımızın görüşülmesini istiyoruz.”

EMSAL ARTIŞI REVİZE EDİLDİ

Meclis toplantısı komisyonun ilgili maddeyi görüşmesi sonrası yeniden başladı. Komisyon raporu oyçokluğuyla geldiği gibi kabul edildi. Komisyonun değerlendirmesi sonrası oy çokluğuyla Bayraklı’da K sınırı belirlenen bölgelerde parsel bazında yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30 olması kararı verildi.

Başkan Soyer, “ Bayraklı'da daha önce yaptığımız çalışmayla K sınırı olarak meclisimizce onaylanan yani korunacak alan sınırları olarak meclisimizce onaylanan bölgelerde yüzde 20 parsel bazında,  yüzde 30 ada bazında emsal artışı getirmiş olduk” dedi.

HIZAL’DAN TEPKİ

Önerge’nin yetersiz olduğunu kaydeden Hızal şunları söyledi:

“Siz tüm İzmir’in duymasını istediniz, depremzede vatandaşlarımızın da bazı gerçekleri duyması lazım. 30 ekimde deprem yaşandı, depremde enkazların kaldırılması için bütün kurumlar canla başla mücadele ettiler. O çalışmalar esnasında hiçbir kurumu diğerinden bağımsız düşünmedim. Enkaz kaldırmaları çalışmaları sonrasında esas bir gerçeği atladık, İzmir’in deprem gerçeği ve dönüşüm. Biz Cumhur İttifakı olarak K sınırlarının belirlenmesi çalışması içinde bulunduk. İyi niyetli yapıldığını düşündüğümüz bir çalışmaydı. İlk Bayraklı’daydık. Baktık ki K sınırları yaraya merhem olmuyor. Şu anda Bayraklı’da K sınırlarına dayanarak verilmiş toplam ruhsat sayısı 3 bilemedin 5… 10 ayda Bayraklı ve Büyükşehir Belediyesi’nin reaksiyon alması lazımdı. Bunu Bayraklı’da da tartıştık. Bütün merkezdeki ilçe meclislerinde arkadaşlarımız emsal bazında öneriler okudu, tepkiler gösterildi. Benim bulunduğum Bayraklı meclisinde de imar komisyonu başkanı arkadaşımız emsal artışının verilemeyeceğini, burada popülizm yapıldığını söyledi. Sayın Kılıçdaroğlu talimat verdi, emsal artışı çalışması yapıldı. Orada yüzde 10 artış verildi, yine itiraz edildi. Bugün geldiğimiz noktada revizyon yapıldı, sadece Bayraklı’da emsal artışı… Üç dakika süren bir komisyon tartışmasından çıktık. Başkan okudu, biz de bunun sadece Bayraklı’nın değil, tüm İzmir’i kapsamasını istedik. Karşıyaka’da az hasarlı ev sayısı 14 bin. Konak’ta 8 bin 826… Orta hasarlı olanlar da var. Bunu Bayraklı ile sınırlamanız eşitlik ilkesine aykırı. İzmir’de binlerce aile bu kararı bekliyor, bu ailelerin tamamı Bayraklı’da mı yaşıyor, elbette hayır. Yarın meydana gelecek bir deprem sadece Bayraklı’yı değil tüm İzmir’i etkileyecek. Maalesef İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilgili belediyeler 11 ay boyunca K sınırında debelenip durdular. Şu anda hala bazı ilçelerde K sınırlarının askıda olduğunu biliyoruz. Burada çok ciddi bir sorun hala devam ediyor. Biz önergeleri gerçekten samimiyetle bu sorunu ortadan kaldırmak için hazırladık.”

TOPU HÜKÜMETE ATARIZ

Hızal konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz emsal artışı vermeyi düşünürüz ama odalar dava açar, sıkıntıya gireriz’ dedi. Bu şehri odalar değil, doğrusu ile yanlışı ile siz yönetiyorsunuz. Odaların dava açma tehdidi bu vatandaşlarımızı ilgilendirmiyor. Muhtemelen buna da dava açacaklar. Bu çalışmanın öncesinde bu şehirdeki CHP’li siyasiler dava tehdidi olabilir dedi. Sizin görüşmelerinizde de ‘Odalar dava açar’ dediniz. Sayın Kılıçdaroğlu da, ‘Dava açılırsa açılsın bir şekilde topu hükümete atarız’ gibi siyasi bir manevra ile karşı karşıya kaldığınızı söyleyebilirim. Burada bir taraftan böyle bir çalışma yapıp öbür tarafta bu çalışmanın iptali için çalışmak doğru değil, haksızlık! Bu önergeleri çok samimiyetle hazırlamıştık çünkü ben Bayraklı’da yaşayan şu anda o bölgedeki vatandaşların mağduriyetleri gören bir meclis üyesiyim. Ben bir siyasi olarak sizin haklarınızı savunurum, bazen benim söyleyemediklerimi siz çıkıp söylüyorsunuz’ dedim. Burada samimiyetle hareket edilecekse İBB bugün bu sorunu kökünden çözecekse dışarı grup başkan vekillerimiz ve tüm meclis üyesi arkadaşlarımızla birlikte tüm İzmirliler’e gerçek anlamda sorunu çözmek adına bunu parsel bazında yüzde 30 yapalım, hep birlikte çıkalım oy birliği yapalım. Biz de sizi alkışlayalım.”

SANDAL:BAYRAKLI’NIN SUÇU NEYDİ

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ise ilgili karar sonrası şunları söyledi;

Teşekkür ediyorum. Komisyon toplantısına ben de katıldım. Anlamadığım Bayraklı’da depremzedelerin dertleriyle ilgili bir önergenin oybirliği olmaması bizi üzmüştür. Sorunu İzmir geneline yayarak çözümsüzlük yaratmak istiyorlar. Biz parsel bazında 2 kat ada bazında 3 kat arttırdık. . Siz yıkılan evlerin yerine 5 kat ev yaptınız. 8 katı 5 kata düşürdünüz! Biz meclis olarak üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Tek sorun imar artışı değil. 200 bin krediyle bu iş çözülmez. Bayraklı’yı neden afet bölgesini olarak ilan etmediniz? Devletimiz selden mağdur olan yerleri afet bölgesi ilan etti. Bundan son derece memnunuz. Devlet üzerine düşeni yapmıştır. Peki Bayraklı’nın suçu neydi? Bu kadar gözyaşı, acı varken kayıtsız ve duyarsız kalmanın nedenini anlamış değiliz Depremzedelerin tek sorunu emsal artışı değil. Kredi de! 250 binle çözülmez. Bayraklı’yı neden afet bölgesi ilan etmediler. Gelin afet bölgesindeki gibi konutları yapın. Yapmıyorsanız 2 yılı ödemesiz 18 yıl minumum 400 bin kredi verin.

SOYER'DEN KREDİ AÇIKLAMASI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, Dünya Bankası'ndan alınacak 340 milyon dolarlık krediyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Soyer, şunları söyledi:

“340 milyon dolarlık kredi finansmanı hazır! Cumhurbaşkanımızın önüne koymayan hazine ve maliye bakanlığı. Dünya bankasında nezdinde 4 aylık müzakereler tamamlandı. Sadece bunu büyükşehir bürokrasisi olarak sürdürmedik. Bakanlık bürokratları, iller bankası bürokratları da vardı. Gece gündüz görüştük. 340 milyon dolar ödenmesi noktasında mutabakat varıldı. Bu para ne yazık ki hazine bakanlığının garantisi olmadığı orada bekliyor. Kredi var. Finansman kaynağı onaylandı ama bakanlık garanti vermediği için ne yazık ki gelemiyor”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir