MENÜ
İzmir 14°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP'li Sındır işten çıkarmaları Meclis'e taşıdı: Bakan Selçuk'a 8 soru!
Politika
18 Ocak 2021 Pazartesi 10:39

CHP'li Sındır işten çıkarmaları Meclis'e taşıdı: Bakan Selçuk'a 8 soru!

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, pandeminin başlamasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Kararıyla duyurulan ve 30 Aralık 2020 tarihinde 2 ay daha uzatılan ‘işten çıkarma yasağı’na rağmen son günlerde hızla artan işten çıkarmaları Meclis gündemine taşıdı.

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, pandeminin başlamasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Kararıyla duyurulan ve 30 Aralık 2020 tarihinde 2 ay daha uzatılan ‘işten çıkarma yasağı’na rağmen son günlerde hızla artan işten çıkarmaları Meclis gündemine taşıdı.

Milletvekili Sındır, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun ‘Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri’ başlıklı maddesi bahane edilerek yaşanan isten çıkarmaları; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a sordu.

“İKTİDAR VATANDAŞININ YANINDA DEĞİL!”

Türkiye’nin dört bir yanından işten çıkarma haberlerinin geldiğini ifade ederek açıklamasına başlayan Sındır, “Devletin en asli görevlerinden biri vatandaşını korumak ve yaşatmaktır. İstihdamı koruma teklifi genel kurula geldi, yasalaştı ve uzatma yetkisi Cumhurbaşkanına verildi. Fakat bugün 4857 Sayılı İş Kanunu ‘Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri’ başlıklı maddesi istismar edilerek Türkiye’nin dört bir yanında işçi çıkarma yoluna gidildiğine şahit oluyoruz. Yurttaşlarımız bir taraftan Covid-19 salgınıyla mücadele ederken içinde bulunduğumuz hayat pahalılığı ve ekonomik kriz ortamında en büyük darbeyi işsiz kalarak yaşamakta. Yaşanan bu zor ve ağır günlerde iktidar vatandaşının yanında değil” dedi.

“İŞTEN ÇIKARMALARI SÖZDE YASAKLADILAR”

İktidarın pandemi döneminde sınıfta kaldığını ifade ederek sözlerine devam eden Sındır, “Tüm insanlığın salgın hastalıkla ciddi bir sınavdan geçtiği bu günlerde iktidar maalesef üzerine düşeni yapmadı, yapamadı. Hamuru eşitsizlikler ve sömürüyle yoğrulan iktidar, işten çıkarma yasağı olmasına rağmen işten çıkarmalara dur demedi, diyemedi. Vatandaşlarımızın alın terlerine, emeklerine, işlerine sahip çıkmadı. Saray ve çevresi güllük gülistanlık bir yaşam sürerken, gösteriş peşinde koşarken, yurttaşlarımız açlık ve sefalete terk ediliyor, yoksulluk, pahalılık ve işsizlikle baş başa bırakılıyor. Devleti yalanla yönetenler; rantı, talanı yol bilenler, vatandaşımızın sesine kulaklarını tıkıyorlar. Bugünün muktedirleri 5 maaş alırken, kendi maaşlarına yüzde 20 zam yaparken salgın süresince yasak olmasına rağmen yasanın istismar edilmesi suretiyle yapılan işten çıkarmaları umursamıyorlar. Çünkü işten çıkarmaları sözde yasakladılar. Ve biz bugün sözde yasağa rağmen işten çıkarmaları Meclis gündemine taşıyoruz” dedi.

“BU GARABET DÜZENDEN KURTULACAĞIZ”

İktidarı sert sözlerle eleştiren Sındır sözlerini şöyle sonlandırdı: İsrafın olmadığı, umudun büyütüldüğü, yandaş sermayenin kasalarının doldurulmadığı, faiz lobilerinin değil halkın istikbalinin her şeyin üstünde tutulduğu bir düzen için iktidar olacağız. EYT’lilerin yok sayılmadığı, emeklinin görmezden gelinmediği, emekçinin, işçinin alın terinin karşılığını aldığı, 3600 ek gösterge bekleyen memurların kulak arkası edilmediği, kadim kültürümüzün taşıyıcı kolonları çiftçilerimizin üretimden koparılmadığı, atama bekleyen gençlerimizin işbaşı yaptığı, devlet teamüllerinin yeniden ayağa kaldırıldığı, aklın ve bilimin rehber alındığı bir düzen için iktidar olacağız. İşten çıkarılan emekçilerimiz ve tüm yurttaşlarımız ilk seçimlerde bu garabet düzenden kurtulacak ve rahat bir nefes alacak... 

Sındır, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği önergede şu soruları yöneltti:

1. Önergenin verildiği tarih itibariyle ülkemizdeki işsiz sayısı kaçtır? Bu sayı 2020 yılı için ve aylar itibariyle nedir?

2. Pandemi döneminde Cumhurbaşkanı Kararı ile işten çıkarmalar yasaklanmıştır. Yasaklama kararına rağmen işyeri kapanması dışında işten çıkarılan işçi sayısı toplamı nedir?

3. Pandeminin başından bugüne İşverenler 4857 sayılı İş Kanununun 25/2 maddesi kapsamında işçileri işten çıkardığı bilinmektedir. Önergenin verildiği tarih itibariyle bu madde kapsamında işten çıkartılan işçi sayısı kaçtır?

4. 4857 Sayılı İş Kanununun 25/2 maddesi kapsamında işten çıkartılanların tarafınıza itirazları var mıdır? Var ise nasıl sonuçlanmıştır. Bu kapsamda usulsüz bir şekilde işçi çıkartan işletmelere uygulanan cezai müeyyide var mıdır? Varsa İller itibariyle bu sayı nedir?

5. Adli makamlara bu madde kapsamında işten çıkartılan işçiler tarafından itiraz yönünde bilginiz dahilinde bir başvuru olmuş mudur? Olmuşsa bu sayı nedir? İtirazı işçi lehine olumlu sonuçlanıp işine geri dönen işçi sayısı kaçtır?

6. İşçiler işten çıkartıldığı için hiçbir gelirleri söz konusu olmayacaktır. Bu işçilerin yaşamlarını idame ettirebilmeleri için pandemi sürecinde herhangi bir yardım uygulamanız var mıdır?

7. İşten çıkartılan işçiler 25/2 maddesi kapsamında işten çıkartıldıklarında tazminatlarını da alamamaktadırlar. İçeride kalan kıdem tazminatlarının toplam tutarı nedir?

8. Pandemi döneminde teşvik ve desteklerden yararlanan işveren sayısı nedir? Teşvik ve desteklerden yararlanmasına rağmen 4857 Sayılı İş Kanununun 25/2 maddesi kapsamında işçi çıkartan işveren var mıdır? Varsa bu sayı iller itibariyle nedir?

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir