MENÜ
İzmir 17°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Erdoğan'dan 'tahıl koridoru' açıklaması
Politika
5 Temmuz 2022 Salı 21:01

Erdoğan'dan 'tahıl koridoru' açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Mario Draghi ile anlaşmaların imza töreni sonrası ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Karadeniz'deki tahıl koridoruyla ilgili olarak, "Putin ve Zelenski'nin yaklaşımı önem arz ediyor. 1 hafta-10 gün içinde görüşmeleri yoğunlaştırıp neticelendirmeye çalışacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İtalya Başbakanı Mario Draghi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki baş başa görüşme, Hükümetlerarası Zirve Oturumu ve anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İlgili bakanların katılımıyla yapılan zirvede; Türkiye-İtalya ilişkileri tüm boyutlarıyla gözden geçirildi, ikili iş birliğinin derinleştirilerek geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Birçok alanda 9 işbirliği anlaşması imzaladık. Türkiye'nin üyelik perspektifinin güçlendirilmesidir. İtalya, Türkiye’nin üyeliğinin AB'ye sağlayacağı katma değerin bilincindedir. İki Akdeniz ülkesi olarak hem bölgesel hem küresel konularda görüş alışverişinde bulunduk. 

Salgına rağmen ticaret hacmşmiz geçen sene yüzde 34'lük rekor artışla 23 milyar doların üzerine çıktı.

İş birliği imkanlarının geliştirilmesi üzerinde durduk. Bölgesel ve küresel konular üzerinde görüş alışverişinde bulunduk. 

TERÖRLE MÜCADELE

Terörle mücadele ile İtalya'dan beklentilerimizi kıymetli dostumla ikili görüşmede paylaştım. Göçün idaresi ve yasa dışı göçle mücadelemizi de ele aldık. Sayın Başbakan ile Türkiye- AB  ilişkilerini değerlendirdik, İtalya'nın desteği için kendilerine teşekkür ederim.

AB İLE İLİŞKİLER

Bölgemizdeki gelişmeler Türkiye'nin Avrupa Birliği için pek çok alanda ne denli önemli olduğu gerçeğini somut şekilde bir kez daha ortaya koymuştur. Esas olan bu aşamada Türkiye'nin üyelik perspektifinin güçlendirilmesidir. İtalya, Türkiye'nin üyeliğinin Avrupa Birliği'ne sağlayacağı katma değerin bilincindedir. Bu desteğin güçlenerek devam edeceğine inanıyorum.

KARADENİZ'DE TAHIL KORİDORU PLANI

Burada özellikle Karadeniz koridoru çok önem ifade ediyor. Konu ile ilgili olarak Putin ve Zelenski'nin yaklaşımları önem arz ediyor. Görüşmelimizi devam ettiriyoruz.

Tahıldı, buğdaydı, arpaydı, ayçiçeğiydi bunların dünyaya ulaşımı söz konusu. Bizim şu anda bu konular da sıkıntımız yok ama dünyada özellikle Afrika’da ciddi sıkıntı söz konusu. Biz bir hafta- 10 gün içinde bu görüşmelerimizi yoğunlaştırıp neticeye ulaştırmaya çalışacağız.

DÜZENSİZ GÖÇLE MÜCADELE

Yunanistan geri itmelerle İtalya için de tehlike arz etmeye başladı. (NTV)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir