MENÜ
İzmir 15°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZİKAD Başkanı ekonomiyi değerlendirdi: 'Denge bozuldu, iş insanları güven istiyor'
Ekonomi
28 Kasım 2021 Pazar 10:53

İZİKAD Başkanı ekonomiyi değerlendirdi: 'Denge bozuldu, iş insanları güven istiyor'

İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin, ekonomideki son gelişmeleri ve iş dünyasının beklentilerini değerlendirdi. Dövizde son 6 aya baktığımızda dolar kurunun 6 TL’lerden 12 TL’nin üzerine çıktığını gördüklerini ifade eden İZİKAD Başkanı Sezgin, “İş insanları için öngörülebilirlik en önemli beklenti. Güvenin olmadığı ve yarını öngöremediğiniz noktada iş yapmak çok zor” dedi.

Dövizdeki bu hızlı artışın, ithalata bağımlı bir ülke olarak hepimizin hayatını olumsuz etkilediğine vurgu yapan İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin, “İş kadınları ve küçük orta ölçekli işletmeleri yönetenler olarak,  kurdaki volatilite ve hızlı çıkış nedeniyle geleceği planlama şansını ne yazık ki yitirdik” dedi.

Bütçe yapmakta zorlandıklarını, zorluklarla yapılan bütçenin tutturulamadığını ifade eden Sezgin, dövizin artması fiyatları da sürekli yükselttiği için hammadde tedariği konusunda daha da zorlandıklarını söyledi. Sürekli artan fiyatlar nedeniyle tedarikçilerin üreticilere hammadde vermekten imtina ettiğini belirten Sezgin, “Yüksek enflasyon ve teslim sürelerinin uzaması piyasa dengelerini bozdu. Vade talebinde ise artık kontratlar döviz üzerinden yapılmaya başlandı. Fiyat oluşturmakta zorlanan üreticiler, sattığı ürünü yerine koyamama endişeleri yüzünden talebin sınırlı bir kısmını karşılıyor ya da teslim sürelerini erteliyorlar” diye konuştu.

“Üretici malını elinde tutuyor”

Üreticinin sermayesini korumaya çalıştığına dikkat çeken Sezin, “Üreticinin temel motivasyonu bu süreçte sadece malını elinde tutmak, ortalıktaki bu pusun dağılmasını beklemek. Ekonomi yönetimine baktığımızda ise yeni bir modelin denendiği ifade ediliyor. Daha önce de denenmiş ama başarı sağlanamamış bir yöntemde hala ısrar ediliyor. Bunun da ülke olarak bize faturası ağır oluyor” dedi.

Piyasanın her şeyden önce farklı denemelere değil güven ve istikrara ihtiyacı olduğunu söyleyen Sezgin, ”Bunu sağlayabilirsek fırtınayı dindirebileceğimize inanıyorum. İş dünyası önünü görmek ve güvenli bir ekonomik ortam istiyor ve bekliyor” diye konuştu. 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir