MENÜ
İzmir 11°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kitaplar dayanışma rafında askıya çıktı
Kültür-Sanat
27 Nisan 2021 Salı 16:08

Kitaplar dayanışma rafında askıya çıktı

Alsancak semtindeki Yerdeniz Kitapçısı’nda okurların girişimiyle örnek bir dayanışma başladı. Kitaba ihtiyaç duyan herkes için sürdürülen ‘askıda kitap’ kampanyası kitabevini destekleme amacı da taşıyor.

Türkiye’de sayıları giderek azalan bağımsız kitapçılar mevcut sorunların derinleşerek arttığı pandemi sürecinde güçlükle ayakta kalmaya çalışıyor. Onlardan biri de çevirmen Nuray Önoğlu ile eşi, şair Ergun Tavlan’ın açtıkları Yerdeniz Kitapçısı... Beş yıl önce İzmir’in Alsancak semtinde açılan Yerdeniz Kitapçısı’nda üç ay önce okurların girişimiyle örnek bir dayanışma başladı. Başta öğrenciler ve işsizler olmak üzere kitaba ihtiyaç duyan herkes için sürdürülen ‘askıda kitap’ kampanyası aynı zamanda kitabevini destekleme amacı taşıyor. Türkiye’nin her yerinden askıya kitap bırakılabilen uygulamayı Yerdeniz Kitapçısı’nın sahiplerinden Nuray Önoğlu ile konuştuk.

KAMPANYAYI OKURLAR BAŞLATTI

Kampanyanın başlangıç sürecini anlatan Önoğlu, “Aslında ‘askıda kitap’ uygulamasını biz değil okurlar başlattı. 31 Aralık’ta sosyal medya hesabımızdan bir mesaj aldık. Ben aynı zamanda çevirmenim. Son çevirilerimden birini okuduğunu, çok beğendiğini ve 5 üniversite öğrencisine yeni yıl armağanı olarak vermek istediğini söyledi. Elbette dedik ve arkadaşların adreslerini istedik kitapları kargolamak için. ‘Benim etrafımda öğrenci kalmadı, siz dükkana gelen arkadaşlara benim adıma armağan olarak verir misiniz?’ diye sordu. Sosyal medya hesabımızdan ilan ettik. İlk gelenlerden olan bir üniversite öğrencisinin annesi de askıya kitap bırakmak istediğini söyledi. Onu da duyurduk. Sonra başka insanlar da aynı şeyi yapmak istedi. Kartopu gibi büyüdü, 3 ay oldu. Onlarca kitap dağıttık. Çoğunu da sosyal medyada paylaşıyoruz. Öğrenciler, işsizler, emekliler gibi dar gelirli ve kitaba bütçe ayıramayan herkes askıdan kitap alabilir. Onlarca kitap var şu anda askıda” dedi.

NAKİT BIRAKANLAR DA OLUYOR

‘Askıda kitap’ uygulamasından her gün çok sayıda insanın faydalandığını söyleyen Önoğlu, “Süreç bizim dışımızda başladı bizim dışımızda sürüyor. Askıya kitap bırakmanın iki ayağı var. Askıya kitap bizden satın alınarak bırakılıyor. Çünkü kitapçıyı da ayakta tutmak için başlamış bir hareket bu. Askıya kitap koymak isteyeler bize telefonla, sosyal medya hesaplarımızdan ya da buraya gelerek ulaşabilirler. Okurlar genellikle ben şu kitapları askıya koymak istiyorum diyor ya da biraz nakit bırakayım isteyen istediği kitabı alsın diyor. Böyle bir miktar nakitimiz var. Eğer askıdan değil de raftaki kitaplardan herhangi birini almak isteyen olursa veriyoruz ve nakitten de o kitabın tutarını düşüyoruz. İşsizseniz, dar gelirliyseniz, öğrenciyseniz gelip askıdan kitap alabilirsiniz, askıda çok sayıda kitabımız var. Çok pahalı bir başvuru kaynağı için bir öğrenci bize yazdı ve dedi ki ‘Ben sanat tarihi okuyorum bu kitap bana çok gerekli ama alamıyorum...’ Böylelikle kenara ayırdığımız nakit paradan sipariş verdik. Yani böyle lisans ya da lisansüstü öğrencisi bir başvuru kaynağını almakta güçlük çekiyorsa yardımcı olabiliriz” ifadelerini kullandı. (Çağla Geniş / İlkses Gazetesi)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir