MENÜ
İzmir 12°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Soyer'den Meclis'te 'Elektrik Fabrikası' çıkışı: Gerekeni yapınız!
Yerel Yönetimler
9 Aralık 2019 Pazartesi 20:24

Soyer'den Meclis'te 'Elektrik Fabrikası' çıkışı: Gerekeni yapınız!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Grand Plaza A.Ş üzerinden ihaleyle 35 milyon TL’ye satın alınan ancak Cumhurbaşkanlığı’ndan aylardır onayı alınamayan Tarihi Elektrik Fabrikası ile ilgili son gelişmeleri meclis toplantısında aktaran Başkan Soyer, AK Parti Grubu’na çağrı yaptı. Soyer, "Bu İzmir’in malıdır. İzmir’e verilmelidir. Biz burayı ticarethane şeklinde değil, kamu yararı için kullanacağız. 35 milyon İzmir’in bütçesinden vermeyi taahhüt ettiğimiz yer için gerekeni yapınız" dedi.

Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı olağan birinci birleşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda, AK Partili ve CHP’li meclis üyeleri arasında uzun zamandır süregelen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu hakkındaki tartışmalar tekrar alevlendi. Başkan Soyer tartışmalara son noktayı koydu. Konak Belediyesi Meclisi’nin Konak Meydanı’nın Atatürk Meydanı olarak adlandırılması için aldığı temenni kararı da mecliste görüşüldü. Öte yandan Başkan Tunç Soyer İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Grand Plaza A.Ş üzerinden ihaleyle 35 milyon TL’ye satın alınan Tarihi Elektrik Fabrikası’nın Cumhurbaşkanlığı onayını alması noktasında AK Partili meclis üyelerinden destek istedi.

“MOSKOVA’DA İZMİR TEMSİLCİLİĞİ AÇILACAK”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer adaylık sürecinde dile getirdiği ‘Yurtdışında İzmir temsilcilikleri açacağız’ vaadi için harekete geçti. Başkan Soyer, beraberindeki heyetle birlikte İzmir'in ticari ve turistik potansiyelinin tanıtımı ile akıllı şehirler, inovasyon ve girişimcilik alanlarında karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak ve Moskova'da bir İzmir temsilciliği açılmasına yönelik olarak çalışma yapmak üzere 15-19 Aralık 2019 tarihleri arasında Rusya Federasyonunun başkenti Moskova ve Tataristan Özerk Cumhuriyetinin başkenti Kazan şehirlerini ziyaret edecek.

BÜYÜKŞEHRE YENİ KOMİSYON

AK Partili Meclis Üyeleri Özgür Hızal ve Hüsnü Boztepe’nin verdiği önerge neticesinde Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu kurulması kararı alındı.

“KONAK MEYDANI’NIN ADI ATATÜRK MEYDANI OLSUN”

Oturumda, Konak Belediyesi Meclisi’nin Konak Meydanı’nın Atatürk Meydanı olarak adlandırılması için aldığı temenni kararı gündeme geldi. Karara ilişkin açıklama yapan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Meydanların isminin değiştirilmesi büyükşehrin idaresindedir. O nedenle de bu temenni kararını büyükşehre önerge olarak sunduk. Tarihçiler de o dönem ki yazışmalar da meydanın adının Atatürk Meydanı olarak geçtiğini doğruluyor.  Tarihte Atatürk Meydanı olarak geçen Konak Meydanı’nın isminin Atatürk Meydanı olarak değiştirilmesini öneriyoruz” dedi.  Önerge oy birliğiyle komisyona gönderildi.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ TARTIŞMASI YİNE ALEVLENDİ

Mecliste, AK Parti Grubu ve CHP Grubu arasında aylardır tartışma konusu olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’nun adı ve logosu ile ilgili tartışmalar yine alevlendi. AK Parti Meclis Üyesi Burçin Kevser Tourchian Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’nun faaliyetlerini ve bunun üzerinden Başkan Tunç Soyer’i eleştirdi. CHP’li Meclis Üyesi Gamze Gül Çamur da Tourchian’ın eleştirilerine yanıt verdi. Tourchian ve Çamur’un açıklamalarının ardından CHP’li ve AK Partili Meclis üyeleri konuyla ilgili uzun uzadıya tartıştı. Son olarak konuşan Başkan Soyer tartışmalara noktayı koydu.

AK PARTİ’DEN TEPKİ: FARKLI KONULARA HİZMET EDİYOR!

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonunun farklı konulara hizmet ettiğini öne süren AK Parti Meclis Üyesi Burçin Kevser Tourchian, “Biz 31 Mart’tan sonra meclise geldiğimizde zaten mecliste Kadın ve Erkek Eşitliği Komisyonu mevcuttu.  Daha sonra da önümüze bir önerge geldi ve Haziran da komisyon ismi değişikliği yapılarak isim Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu oldu. Devam eden sürede de bir logo çalışması oldu. Ancak meclis üyelerimiz bu logo üzerinde fikirlerinin ve düşüncelerinin önemsenmediğini dile getirmiş ve istifa etmiştir. Ayrıca bütçede de gördük ki;  3 milyon 200 bin gibi bir rakam bu komisyona ayrılmış. Kadın sığınma evine ise bütçede sadece 200 bin lira ayırmışsınız. Biz anladık ki siz LGBTİ’li (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender) bireyler adına imzaladığınız komisyonda başka şeyleri temsil ediyorsunuz.  Size üç şey söylemek istiyorum ve bunları unutmayın; Kadın, aile ve çocuk… Burada cinsiyetten kastımız biyolojik cinsiyet mi? Hayır,  Biz kadın ve erkeğin eşit haklara ve kadın erkeğin her yerde ortak var olması olarak olayı değerlendiriyoruz. 3 milyon 200 bin lira nereye harcanacak? Bizim kaygılı olduğumuz ve tehlikeli nokta kadın, çocuk ve aile noktasıdır. Bugün protokol imzaladığınız LGBTİ’li bireyler 8 yaşında çocukları Onur Yürüyüşlerinde en önde yürütüyor.  7 ve 8 yaşındaki çocuk cinsel yönelimi hakkında nasıl irade beyanı koyar? Biz bunu anlamıyoruz ve buna anlam veremiyoruz. Aile burada en önemli çıkış noktamız. Aile toplumun en önemli yapı taşıdır. İnternetten izleyin görüntüleri ve nasıl vicdanınız el verecek. Onur yürüyüşçülerinin ve LGBTİ’lilerin açıklamaları bizim haklılığımız gösteriyor. Çünkü mevzu bahis benim doğmamış çocuğum, sizin çocuklarınızdır. Biz Toplumsal Cinsiyet Eşitliği adının farklı amaca hizmet ettiğini düşünüyor ve Kadın ve Erkek Eşitliği Komisyonu olarak ismin değişmesini istiyoruz” açıklamasını yaptı.

“HAD BİLDİRİCİ ŞEKİLDE KONUŞMALARINI KABUL ETMİYORUZ”

AK Parti kanadının eleştirilerine yanıt veren CHP’li Meclis Üyesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Üyesi Gamze Gül Çamur, “Teessüflerimi iletmek istiyorum. Komisyon üyesi olarak önerge geldiğinde ne demek istediklerini anlamamıştık. Görünen o ki biz, çok kötü bir şekilde aile ve ahlak yaşantısını bozucu çalışmalar yapmakla itham ediliyoruz. Çok üzüldüğümü belirtmek isterim. İzmir yüzü dünyaya dönük dünya kenti olmayı hedeflemiş bir şehirdir. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği dünya literatüründe yer almış bir söylem. Bu söylemin çarpıtılıp komisyon üyeleri olarak bizim ve sizin başkanım, toplum ahlak ve aile yaşantısını bozucu çalışmalar içinde olduğumuzu ve böyle bir şey varmış gibi itham edilmemizi çok üzücü buluyorum. Umarım arkadaşımız lafını geri alır” dedi. Eleştirileri kabul etmediğini belirten Çamur, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kavramı ve komisyonun faaliyetleri noktasında detaylı bilgilendirmede bulundu. Çamur ayrıca,  “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği söyleminden bu kadar rahatsız olunmasını, başkanımızın ya da bizim dünya görüşümüze göre yapmış olduğumuz açıklamaları, destekleri, komisyon olarak bu konudaki çalışmaları had bildirici şekilde konuşmalarını kabul etmiyor ve arkadaşımızı sözlerini geri almaya davet ediyorum. Biz çok ses, çok renk ve çok nefes dedik ve böyle devam edeceğiz. Madem bizim yanlış yaptığımızı düşünüyorlarsa istifa etmeyip komisyon da yaptığımızı söyledikleri faaliyetlere engel olsalardı. Kendilerini de kadın, aile, çocuk için çalışma yapmaları noktasında komisyonumuza geri davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

BUNU YAŞAYAN HERKES SAPIK DEĞİLDİR!

Tartışmalara son noktayı koyan Başkan Tunç Soyer şunları söyledi: Biyolojik cinsiyetin dışında bir de psikolojik cinsiyet var.  Bu tarih boyunca da olmuş. Bunu yaşayan herkes sapık değildir. Bunu sorgulamak, aile yapısını sorgulamak da kimsenin haddine düşmez. Hepimiz için aile kutsaldır. Ama hepimizin özellikle de seçilmiş insanların herkese eşit davranmak gibi bir görevi var. Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine ayrılan bütçenin nerelere ayrıldığını inceleyin lütfen, ne nereye gidecek göreceksiniz. Bunu özendirmek asla ve asla söz konusu değildir. İyi iş yapana ne deriz?  ‘Adam gibi iş çıkarttı’ deriz. Bizim önce dilimizi değiştirmemiz lazım. Biz hak etmediğimiz halde,  zaten dil ve kültür olarak kadına karşı bir üstünlük taşıyoruz. Kadınlar iyi iş çıkarmıyor mu? Ne demek ‘adam gibi iş çıkardı.’ Bu toplumda eşitsizlik var, bunu çözmemiz lazım. Aileyi, geleneği koruyacağız ama eşit bireyler olmayı da anlayarak ve anlatarak eşitlik konusuna sahip çıkmamız lazım. Erkek egemen, eril bir dilden kendimizi kurtarmamız lazım. Bu daha çok da kadınlara düşüyor. Bu sözleri duyduklarında karşılarındaki insanları uyarmalı lazım, buna izin vermemeliler.  Bizler de  onlara destek vereceğiz. Ben bu konuda çok netim! Hiç kuşkunuz olmasın, her birimiz aile yapısına değer veriyoruz.”

BAŞKAN SOYER ELEKTRİK FABRİKASI İÇİN AK PARTİ’DEN DESTEK İSTEDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Grand Plaza A.Ş üzerinden ihaleyle 35 milyon TL’ye satın alınan ancak Cumhurbaşkanlığı’ndan aylardır onayı alınamayan Tarihi Elektrik Fabrikası ile ilgili son gelişmeleri aktaran Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Elektrik fabrikası için yazı geldi. Biz verilen kararın değiştirilmesi talebinde bulunmuştuk. Cumhurbaşkanımıza bunu sözlü olarak ifade etmiştim. Sonunda yazı geldi. İki yazımız vardı, bir yazımıza cevap geldi. Bizim ihaleye girme hakkı olmayan şirketlerden olduğumuza dair düşünce vardı. Bizim ihaleye girme hakkımız olmalı demiştik. Bu talebimiz reddedildi. İkinci yazımız başka bir iddiayı taşıyor. Grand Plaza üzerinden gerçekleşecek devrin kamu yararı olduğunu iddia ettik. Çok geçmeden, olumsuz bir cevap gelmeden birlikte ne yapabiliyorsak yapalım. Bu İzmir’in malıdır. İzmir’e verilmelidir. Biz burayı ticarethane şeklinde değil, kamu yararı için kullanacağız. Beraber konuşacağız. 35 milyon İzmir’in bütçesinden vermeyi taahhüt ettiğimiz yer için gerekeni yapınız” diye konuştu.

“GEREKENİ YAPARIZ”

AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal da, “Elbette gerekiyorsa yine arkadaşlarla, sizlerle birlikte bu işin çözülmesi için Ankara’ya gideriz. Yetkili kurullarla görüşürüz, bölge milletvekilleriyle bir organizasyon yaparız. Gerekeni yaparız” dedi.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir