MENÜ
İzmir 11°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Utanç davasında yeni perde: Odada başka birileri de mi vardı?
Güncel
23 Eylül 2021 Perşembe 08:41

Utanç davasında yeni perde: Odada başka birileri de mi vardı?

2018 yılında ODER Otizm Derneği’nden yaşanan cinsel istismar dehşetinde yeni bir perde açıldı. Dehşeti ortaya çıkaran ses kaydını yeniden dinleyen ve uzmanlara dökümünü çıkartan Anne P., odada başka birilerinin daha olduğuna yönelik iddiayı belgelendiren raporla suç duyurusunda bulundu.

İzmir’de faaliyet gösteren ODER isimli otizm derneğinde 2018 yılında yaşanan cinsel istismar dehşeti kamuoyunda şok etkisi yaratmıştı. Anne P.’nin dernekte müzik kursuna giden otizmli oğlunun çantasına yerleştirdiği ses kayıt cihazıyla ortaya çıkan ve yargıya taşınan dehşet, eğitmen Uğur Erbil’in 30 yıl hapis cezası almasıyla sonlanmıştı. Emsal niteliği taşıyan karara rağmen mahkeme sürecinde yalnız bırakıldığı için üzüntü içinde olan Anne P., geçtiğimiz günlerde yaşanan bir gelişmeyle yeniden sarsıldı. Anne P., yakın zamanda istismar dehşetini ortaya çıkaran 5 saatlik ses kaydını yeniden dinledi.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre ortamda biri kadın olmak üzere birkaç kişinin daha konuşmalarını duyan Anne P., uzmana başvurarak kaydın dökümünü çıkarttırdı ve odada başka birilerinin de olduğu yönündeki iddiayı doğrulayan raporla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulundu. “Rapor gösteriyor ki odada başka birileri daha var. Kim göz yumduysa ve kim üstünü örtmeye çalıştıysa tespit edilmesini istiyorum. Adalet istiyorum” diyen Anne P., yeniden başlayan hukuki süreç için destek istedi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Mahkeme sürecinin tamamlanmasının ardından yakın zamanda istismarı ortaya çıkaran beş saatlik ses kaydını yeniden dinleyen Anne P., “Oğlumla bu konuyu yalnızca bir kez konuştum. Zaten en başında odada başka birilerinin daha olduğunu söylemişti. Dava sürecinden sonra ses kaydını yeniden dinlediğimde ortamda biri kadın olmak üzere birkaç kişinin daha konuşmalarını duydum. Ayrıca kayıt yapıldığına dair birtakım şüpheli cihaz sesleri duyuluyor. Konuyla ilgili bir uzman ve adli bilişim hocası tarafından konuşmalar raporlaştırıldı. Mahkemede ses kaydının tamamının çözümlenmesi istense belki bilirkişi ortaya çıkaracaktı. Ama sadece belli dakikalar çözümlendi. Ses kaydı gösteriyor ki odada oğlum ve hoca dışında başka birileri daha var. Bu durumla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Kamuoyu desteğini alarak bu süreci yürütmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

SÜREÇTE YALNIZ BIRAKILDIK

Uğradığı cinsel istismarın ardından oğlunun bir sene boyunca okula gidemediğini ve saldırganlaştığını dile getiren anne P., kamuoyunda yaşanan sessizliğe ise isyan etti: “Oğlum şimdi 15 yaşında... Hala ara ara aklına bu olay geliyor. Orada duyduğu cümleleri tekrar ediyor. Bu olayın ardından bir sene boyunca okula gidemedi. Saldırganlaştı... Benim ise kendimi dinleme fırsatım bile olmadı. Kendimi hemen mücadelenin içinde buldum. Bu süreçte çok yalnız bırakıldık. Gerçeklerin açığa çıkmasını istiyorum. Adalet istiyorum. Kim göz yumduysa ve kim üstünü örtmeye çalıştıysa hepsinin tespit edilmesini istiyorum. Bunlar normal olaylar değil. Başka bir ülkede olsa herkes ayağa kalkardı. İnancımı kaybetmek istemiyorum umarım adalet yerini bulur.”

NE OLMUŞTU?

İzmir’de 2018 tarihinde anne P., çocuğunun gelişimi için ODER Otizm Derneği’ne kaydını yaptırdı. Dernekte müzik ve piyano kursu alan 13 yaşındaki otizmli A. cinsel istismara uğradığı ortaya çıkmıştı. Anne dersten dönen oğlunun kalçasında morluklar gördü ve durumdan kuşkulandığı için müzik dersine giden oğlunun çantasına ses kayıt cihazı yerleştirdi. Kaydı dinlerken cinsel istismarı fark eden anne ertesi gün öğretmen Uğur Erbil hakkında şikayette bulundu. Yapılan muayenede A.’da cinsel istismar bulgusuna erişildi. Ses kaydına ilişkin bilirkişi raporunda, cinsel saldırıyı kanıtlayan ifadeler çözümlenince Uğur Erbil tutuklandı. İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi, davayı 2020 yılının Kasım ayında tamamladı. Erbil’e, çocuğun cinsel istismarı suçundan 20 yıl hapis cezası verdi. Sanık, öğretmen olduğu için verdiği cezayı yarı oranında arttırarak 30 yıla yükseltti. Cezada hiçbir indirime gidilmedi. (Çağla Geniş/İlkses Gazetesi)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir