MENÜ
İzmir 13°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
31 Mart ve İzmir!
Sercan Avcı
YAZARLAR
2 Nisan 2019 Salı

31 Mart ve İzmir!

İzmir’de sandığa Millet İttifakı Büyükşehir artı 25 ilçeyle damgasını vurdu.

Cumhuriyet Halk Partisi…

2009’daki 28 ilçe ve yüzde 56’lık başarısının benzeri bir sonuca imza attı.

Aday çıkardığı 28 ilçenin 24’ünü aldı, Büyükşehir’de de Tunç Soyer’le birlikte yüzde 58’le rekor kırdı.

Cumhur İttifakı ise umduğunu bulamadı. Özellikle AK Parti CHP’nin elinden 2 belediyeyi almasına rağmen sahip olduğu 7 belediyenin 5’ini kaybetti.

31 MART’IN KAZANANI: TUNÇ SOYER VE TÜRKİYE SİYASETİ 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına, ittifakın da katkısıyla 2009’daki rekoru kırarak seçildi.

“Türkiye’de siyaset dilinin değişmesi” gerektiğini söyledi, kampanya boyunca buna katkı koydu. En önemli özellikleri arasında olan nezaketi, beyefendiliği ve sakinliği bırakmadı.

Babası üzerinden Cumhur İttifakı tarafından yapılan eleştiri bombardımanına iyi direndi. Demoralize olmadı.

Klasik proje yelpazesinden ziyazade İzmir’e neler yapacağından çok İzmir’e nereye götüreceğini, nereye taşıyacağını anlattı.

Daha az hizmet alan, kendi deyimiyle ‘sahneyi(Körfez’i) uzaktan gören veya göremeyen’lere yönelik vaatleri çok değerliydi.

‘Aşk ile İzmir’ ve ‘Çok ses, çok renk, çok nefes’ sloganlarıyla fark yarattı.

Tunç Soyer kazandı ancak aslında hem İzmir siyaseti hem de Türkiye siyaseti kazandı.

Çünkü Tunç Soyer’in siyaset dilinin İzmir’e ve Türkiye’ye çok şey katacağı apaçık ortada!

31 MART’IN YANILANI: AZİZ KOCAOĞLU 

“Yerel seçimlerde ittifak olmaz. Partiler tabanda yara alır” dedi. 3 Büyükşehir’e ittifaklar damga vurdu. İzmir’de 25 ilçede Millet İttifakı ipi göğüsledi. İttifaklar parti tabanlarını daha da bir araya getirdi. Tunç Soyer’in adaylığında ciddi ilçe kayıpları yaşanabileceğini, Büyükşehir yarışında sıkıntı yaşanabileceğini parti kurmaylarıyla kapalı kapılar ardında paylaştı. Soyer yüzde 58 ile ipi göğüslerken, CHP aday çıkardığı 28 ilçenin 24’ünde kazandı. Ve Kocaoğlu… Kırsal da güçlüydü. Aday olmamasına rağmen gitti çalıştı. Kırsala ağırlık verdi. CHP Bergama, Bayındır, Kiraz ve Kınık gibi gibi yerleri kaybetti. Kırsaldaki gücü giderayak sorgulandı.

31 MART'TA HAKLARI TESLİM EDİLMESİ GEREKENLER

AK Parti’nin İzmir Adayı Nihat Zeybekci: Handikaplı başladı. Toparladı. 7/24 alandaydı.  İyi bir seçim kampanyası yürüttü. Kaybetmesine rağmen AK Parti’nin ilk kez 1 milyon oy barajını geçmesi, üzeri örtülmemesi gereken bir sonuç.

Kiraz DSP Adayı Salim Özkarakaş: Kiraz’da CHP’nin tek aday adayıydı. “Kiraz’ı İyi Parti’ye bırakmayın ben CHP’ye seçimi alırım” diye isyan etti. CHP Kiraz’ı İYİ Parti’ye bıraktı. DSP’nin yolunu tuttu. Sahada hem kendi için hem de CHP’nin Büyükşehir Adayı Tunç Soyer için oy istedi. DSP’nin adayı olarak 12 bin oy aldı. Seçimi kazanan mevcut başkan Saliha Özçınar’ın bin 700 oy gerisinde kaldı. İttifakın Adayı Mehmet Emin Avşar(CHP-İYİ Parti) ise 2 bin 600 oy da kaldı.

CHP İl Başkanı Deniz Yücel: Adaylar da etkisi oldu. Dolayısıyla CHP’nin aday çıkardığı 28 ilçenin 24’ün de kazanmasıında direkt etkisi oldu. Süreçte 10 kez görevden alınacak iddiası gündeme gelse de süreci iyi götürdü. Sallanmadı. AK Parti’nin eleştirilerine iyi karşılık verdi. Adaylıklarında gövdesini koyduğu Abdül Batur ve Ali Engin’in rekor kırması, Filiz Sengel Ceritoğlu’nun da seçimin riskli olduğu Selçuk’ta ipi göğüslemesi hanesine yıldızlı artı yazdırdı.

31 MART’TA DİKKAT ÇEKEN GERİ DÖNÜŞLER: NALBANTOĞLU, KOÇER VE ERİŞ!

CHP İl Eski Başkanı Rıfat Nalbantoğlu: CHP İzmir’in ‘amiral’ il eski başkanı Nalbantoğlu, Tunç Soyer’in seçim kampanyasının ana aktörüydü.  Uzun süredir kenarda duran Nalbantoğlu yeni dönemin oyun kurucuları arasında olacaktır.

Çiğli Belediye Meclis Üyesi Ali Rıza Koçer: Belki çok istediği belediye başkanlığına uzanamadı ama siyaseten öğrencisi olan ve 31 Mart’ta CHP’den Çiğli Belediye Başkanı seçilen Utku Gümrükçü’nün meclis listesinin en tepesindeki isim olarak siyasete dönüş yaptı. Koçer yeni dönemde Çiğli’de sınırlı kalmayıp İzmir siyasetinde kongre süreçlerinin aktör ismi olacaktır.

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş: 94’te kaybettiği rakibinden rövanşı aldı. 2004’te bıraktığı Ödemiş Belediye Başkanlığına 15 yıl sonra geri döndü. İlçenin sevilen ismi Eriş, siyaseten en tecrübeli döneminde siyasete çok şey verecektir.

MALUMUN İLANI: BAYINDIR

Bundan 3 yıl önce -‘Sesli’ düşüneyim, ‘Ufuk’ta kayıp var- başlığında bir köşe yazmıştım. Bayındır’da CHP’nin Ufuk Sesli ile kayba doğra gittiğini vurgulamıştım. 31 Mart seçimleri için CHP’nin yeniden aday gösterdiği Sesli kaybetti. Benim için malumun ilanıydı. CHP’ye ilk kez kendi aday olduğu 2014 yerel seçimlerinde oy atan, 5 yıl boyunca parti örgütüyle kaşrı karşıya gelen, kendi parti örgütünden destek alamayan Sesli’nin ittifak karşısında zaten hiç şansı yoktu.

SÜRECİN KAYBEDENİ: AYDIN ŞENGÜL

Sürecin en büyük kaybedeni AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül… 2009 yerel seçimlerine 7 AK Partili belediyeyle il başkanı olarak giren ve 7’sini de kaybedip sadece 1 ilçe kazanan Şengül, yıllar sonra ikinci kez oturduğu il başkanlığı koltuğunda yine 7 belediyeyle 31 Mart 2019 seçimine girdi. Şengül, 2009’daki benzer sonucu bir kez daha yaşadı. AK Parti elindeki 7 belediyeden 5’ini kaybederken, toplamda 4 belediye kazandı.  Şengül’ün ikinci kez 7’yle sınavında da ‘başarısız’ ayrılması AK Parti Teşkilatı’nın sembol isimlerinden biri için siyasi geçmişinde hatırlanmak istenmeyecek seçimler olacaktır.

EN ÇOK ŞAŞIRTAN SONUÇ: KEMALPAŞA 

AK Parti İzmir’de ‘kale’sinde teşkilatın göbeğinden gelen Arif Uğurlu’nun başkan olduğu Kemalpaşa’da kaybetti. Bence AK Parti hem önemli bir ilçeyi, hem iyi bir belediye başkanını, hem  koltukta iyi siyaset yapan birini hem de İzmir’e örnek gösterebileceği bir belediyeyi kaybetti. Aslında AK Parti Kemalpaşa kaybıyla çok şey kaybetti İzmir’de!

31 MART'IN 'EN' REKORTMENİ: ALİ ENGİN

2014 yerel seçimlerini il başkanı olarak yürüten ve kaybedilen 8 ilçe sonrası hedef tahtasına konulan Engin için sonraki 5 yıl siyaseten hiç iyi geçmedi. Vekil adayı oldu seçilemedi… Siyaseten kenara çekildi. Yeniden vekil adayı oldu. Parti O’nu geri sıralara bıraktı. Küsmedi. Çalıştı. 2019 sürecinde çok istediği Karşıyaka için başvurdu. Çiğli’den aday gösterildi PM’de değiştirildi Narlıdere’ye gönderildi. Engin, Narlıdere’de yüzde 79’la Türkiye rekoru kırdı. CHP içinde yıllardır emeği olan Engin’in ‘rekorlu zaferi’ siyasi hayatının en özel sonucu oldu.

31 MART’IN SİYASETE KAZANDIRDIĞI İSİMLER: CEMİL TUGAY-FATİH GÜRBÜZ 

Siyaset dilinin değişmesini çok önemsiyorum. İzmir’de bu değişime katkı koyacağını düşündüğüm isimlerin en başında Karşıyaka’da başkan seçilen Cemil Tugay ve Foça’da başkan seçilen Fatih Gürbüz var. Beyefendi, nezaketli kişilikleriyle ilçelerinde geçtiğimiz döneme göre fark yaratacaklarını düşünüyorum.

31 MART’IN ‘KADER’ İSMİ: MEHMET ALİ ÖZÜDOĞRU

AK Parti’nin ‘kale’si Kemalpaşa’yı ikinci kez kaybetmesinde yine etkili oldu. 2009’da yaptığını 2019’da da yaptı. Saadet Partisi Adayı olarak yüzde 8.9’luk büyük bölümü ‘sağ’dan aldığı oylarla seçimin kaderini etkiledi.

31 MART’IN BEKLENMEYEN TABLOSU: 513 BİN 40 KİŞİ 

Çok faza seçim yaşadık son yıllarda. Yorgunluk vardı. Ancak İzmir’de hangi siyasiyle konuşsam ‘sandığa katılım yüksek olacak’ dedi İzmir’de… 31 Mart’ta kentte tam 513 bin 40 kişi sandığa gitmedi. Bu oran bence siyasileri fazlasıyla yanıltttı.

31 MART’IN EN DEĞERLİ ARTIŞI: 4 KADIN BAŞKAN 

Tabiki yeterli değil ama önemli. En azından azalmadı… İzmir’de 3 kadın başkan sayısı bu kez 4’e yükseldi. Balçova’da Fatma Çalkaya, Kiraz’da Saliha Özçınar, Karaburun’da İlkay Girgin Erdoğan ve Selçuk’ta Filiz Sengel Ceritoğlu’nun beleidyecilik performansları bundan sonraki dönemleri de etkileyecektir. Siyasette ‘topuk’ seslerinin daha da artması umuduyla!

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir