MENÜ
İzmir 14°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Dar giyme reflü olur
Dr. Tuncay Filiz
YAZARLAR
8 Kasım 2020 Pazar

Dar giyme reflü olur

Reflü nedir?
Reflü, mide asidi ya da besinlerin yemek borusuna ve oradan da ağız ve buruna geri kaçması demektir. Bir mide hastalığı olarak bilinirse de aslında bir yemek borusu hastalığıdır.

Kimlerde görülür?
Reflü, her yaş ve cinste görülen bir yemek borusu hastalığıdır. Türkiye’de her dört erişkinden birinde reflü görülmektedir. Gebelik sürecinde sık yaşanır. Yurdumuzda en sık Marmara ve Ege bölgelerinde görülmektedir.  En az görüldüğü yöreler ise Güneydoğu bölgeleridir. 

Yakınmalar değişiktir
Ağıza ekşi su ve yemek artıklarının gelmesi en sık dile getirilen yakınmalardır. Göğüs kafesi altında yanma, yutkunma güçlüğü, baskı ve ağrı duygusu diğer yakınmalardır. Ülkemizde “ağıza ekşi su gelme”, batılı ülkelerde ise “yanma duygusu” sık dile getirilmektedir. Bu durumun beslenme alışkanlığına bağlı olduğu düşünülmektedir.
İnatçı öksürük ve ses kısıklığı, reflünün neden olduğu kronik farenjit ve larenjitden ötürüdür.

Reflü kansere dönüşür mü?
Hayır, bu çok ender rastlanan bir durumdur. Sırf kanser kuşkusu ile sık aralıklarla yapılan endoskopik takipler anlamsız ve gereksizdir.

Nasıl tedavi edilir?
Reflü tedavisinde anti reflü ilaçlar ve anti asitler kullanılır. Bu ilaçların yan etkileri olsa da sanıldığı kadar riskli değildir. Hemen tüm yan etkilerin tedavisi mümkün olduğundan ilaçların kesilmesi gerekmez. 

Gebelik reflüsü nedir?
Gebelik reflüsü, gebelik esnasında ortaya çıkan reflü ya da önceden var olan reflünün gebelikte şiddetlenmesidir. Sık görülür, her iki gebelikten birinde gebelik reflüsü söz konusudur. Evvelce sakıncalı olduğu düşünülen anti reflü ilaçlar bugün gebelik reflüsünde gönül rahatlığı ile kullanılabilmektedir.

Hangi besinler reflüye yol açarlar?
*Çikolata
*Kola
*Gazoz
*Tuz
*Yağlı besinler

Güncel çalışmalarda kahvenin reflüye neden olmadığı ileri sürülmektedir. Bu bağlamda günde 1-2 fincan kahve tüketilmesinde sakınca olmadığı söylenebilir.

Dar giymeyin
Dar ve vücudu saran sıkı giysiler, korse, çok sıkan kemerler karın içi basıncını arttırarak reflüye neden olurlar. Bu nedenle reflüsü olanlar korse, dar giysiler ve sıkı kemer kullanmamalıdır.

Reflüye neden olan ilaçlar 
*Romatizma ilaçları 
*Kortizon
*Östrojen
*Tansiyon ilaçları
*Osteoporoz ilaçları
*Bazı antibiyotikler

Helikobakter tedavi edilmeli mi?
Helikobakter tedavisi ile reflü arasındaki ilişki halen tartışılan bir konudur. Avrupa’da reflüye bağlı olarak gelişen Barret Özofajit sık görüldüğü ve Helikobakter ile ilişkisi bilindiği için tedavi önerilmektedir. Ancak Türkiye’ de bir grup hekim helikobakterin reflüden koruduğuna ve reflüyü iyileştirici etkisi olduğuna inanmaktadır.

Ne yapmalıyız?
*Geceleri atıştırmayın
*Tuzu azaltın
*Sigara içmeyin
*Dar giymeyin
*Aşırı kilolardan kurtulun
*Ağır egzersizler yapmayın
*Akşam yatarken süt içmeyin 
*Aşırı sıcak besinler tüketmeyin

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir