MENÜ
İzmir 13°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Solar ürtiker gölgede solar!
Dr. Tuncay Filiz
YAZARLAR
1 Mart 2020 Pazar

Solar ürtiker gölgede solar!

Ürtiker, alerjik deri döküntüsü demektir.
Deri üzerinde kabarık, kaşıntılı ve kızarmış lezyonlar oluşur. Boyutları yarım ile on santimetre arasında değişir. Üzerlerine basmakla kızarıklığı kaybolur, soluk bir iz kalır. 
Vücudun her yerinde, en sık da boyun ve göğüste görülür.
Genelde 24-48 saat içinde hiçbir iz bırakmadan kaybolur. Eğer altı haftadan uzun sürer ise kronik olarak kabul edilir. Kronik ürtiker ileri tetkik ve yakından takip gerektirir.

Nedenleri
İlaçlar, besin maddeleri ve enfeksiyonlar en önde gelen ürtiker nedenleridir. Böcek sokmaları da ürtikere yol açabilir. 
Hipertirioidi ve hipotiroidi hastalarında sık görülür. Özellikle kronik tiroidit olgularında ortaya çıkan ürtikerler şiddetli seyrederler. 
Nadiren kolon, akciğer ve lenf kanserlerinin başlangıcında görülür. 
Hiçbir neden gösterilemeyen ürtikerler en inatçı olanlardır.

Ürtikere yol açan ilaçlar
Penisilin ve penisilin türevi ilaçlar ürtikere yol açan ilaçların başında gelir. Ürtiker ilaç aldıktan hemen sonra ya da on-onbeş günde ortaya çıkar. Anjionörotik ödem ile birlikteyse şiddetli nefes darlığı, çarpıntı ve şoka neden olur. 
Penisiline karşı duyarlı olan kişiler sefalospirin gurubu ilaçlara karşı da duyarlıdır.
İlaç kesilmesine rağmen ürtiker haftalarca sürebilir.

Aspirin, steroid olmayan romatizma ilaçları, sülfonamidler, idrar söktürücüler, ağrı kesiciler, tranklizanlar ürtikere yol açan diğer ilaçlardır.

Yediğine dikkat et!
Besin ürtikerleri başta deniz ürünleri olmak üzere yumurta ve fıstık gibi besinlerin neden olduğu ürtikerlerdir. Sorumlu besin maddeleri deri testleri yapılarak saptanır. 

Anjioödem hayati risktir
Anjioödem de bir çeşit ürtikerdir. Ancak buradaki ödem, deri altından daha derin dokulara iner. En sık yüz, dudak ve cinsel organlarda görülür. Kaşıntıdan ziyade yanma ve ağrı vardır. Ürtikerle birlikte olan anjioödem daha dramatik seyreder.

Enfeksiyonlar da ürtikere neden olurlar
Bakteri, virüs, parazit, ya da mantarların yol açtığı ürtikerlere enfeksiyon ürtikerleri denir. Sinüs, diş, safra kesesi, deri enfeksiyonları en sık görülenleridir. Gastrit ve/veya peptik ülsere neden olan Helikobakter Pilori de kronik ürtikere neden olabilir.

Temas ürtikerleri aniden oluşur
Temas ürtikerleri köpek, kuş, kedi gibi evcil hayvanlar ile doğrudan temasla oluşur. Ayrıca şeftali, erik, çilek gibi bazı meyveler de temas ürtikerine neden olur. 
Darbe, soğuk, sıcak, su, egzersiz, ultraviyole ışınlarıyla olan ürtikerlere ise fonksiyonel ürtiker denir. Ani olarak ortaya çıkarlar ve hızla kaybolurlar.

Solar Ürtiker gölgede solar
Güneş ışınlarının neden olduğu ürtikerdir. Birkaç dakika içinde ortaya çıkar, gölgeye çekilmekle bir, iki saat içinde kaybolur. Güneşe maruz kalan bölgelerde kızarma, kabarma ve kaşıntı vardır. Nadiren solunum yetmezliği ve hipotansiyona yol açar ki böyle durumda olanların acil olarak hastaneye sevki gerekir. 

Nasıl tedavi edilir?
Tüm ürtikerlerin tedavisinde öncelikle antihistaminik ilaçlar kullanılır. Yanıt vermeyen olgularda tedaviye kortizon eklenir. Anjionörotik ödemler mutlaka hastaneye sevk edilmelidir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Sultan
 4 Ağustos 2023 Cuma 00:03
Ben 16 senedir vücudumda sivilce gibi yaralar çıkıyor ve çok şiddetli kaşınıyor yılardır doktora gıtım bişey bulamadılar
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir