MENÜ
İzmir 13°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Terlemenin azı yarar, fazlası zarardır!
Dr. Tuncay Filiz
YAZARLAR
4 Temmuz 2021 Pazar

Terlemenin azı yarar, fazlası zarardır!

Terleme son derece yararlı bir işlevdir, ancak aşırı terleme, bazı hastalıkların işareti olabilir. Terleyen kişiler, sık sık duş alsın, acı ve baharatı azaltsın, rahat giysiler tercih etsin, pamuklu ya da keten kumaşlar giysin, pudra kullansın, suni deriden imal edilmiş ayakkabı giymesin

Neden terleriz?

Aşırı sıcak, efor ya da yoğun stres sonucu sempatik sinirlerimiz, ter bezlerini uyardığı için terleriz. Sağlıklı bir erişkinin günde 500 ml kadar ter atması son derece normaldir.

Terleme ne tür değişikliklere yol açar?

Terleme ile vücudumuzdan su ve başta sodyum ve klor olmak üzere bazı mineraller atılır. Şu ya da bu nedenle artmış olan vücut ısımız bu sayede düşer, mineral dengemiz de korunmuş olur. Bu nedenle terleme son derece yararlı bir işlevdir, ancak aşırı terleme, bazı hastalıkların işareti olabilir.

Aşırı terlemeye yol açan hastalıklar nelerdir?

Stres, enfeksiyon hastalıkları, hipertiroidi, şeker hastalığı, hormon hastalıkları, kalp hastalıkları, kanser ve bazı ilaçlar, aşırı terlemeye yol açan önemli hastalıklardır. Her yüz kişiden biri aşırı terlemeden yakınmaktadır.

Aşırı terleme en çok el, ayak, yüz ve koltuk altı bölgelerinde görülür.

Stresle oluşan aşırı terlemeler en sık avuç içi, koltuk altı ve kasıklarda görülür. En sık karşılaşılan da budur. Strese bağlı aşırı terlemeler istirahatte ya da gece uykusunda pek görülmez.

Gece terlemelerine yol açan hastalıklar nelerdir?

Tüberküloz, lenfoma, hipertiroidi ve şeker hastalığı, gece terlemelerine yol açan önemli hastalıklardır. Aşırı terlemenin yol açtığı psikolojik sorunların başında anksiyete ve depresyon gelir. Özellikle ellerin sürekli ıslak oluşu sosyal yaşamı olumsuz etkiler.
Aşırı yorgunluğa neden olur

Aşırı terleme ile oluşan su, sodyum, klor ve potasyum kayıpları halsizlik ve yorgunluğa neden olurlar. Beraberinde şeker hastalığı ya da böbrek yetmezliği var ise yorgunluk daha da ağır seyreder. Aşırı terleme başta mantar olmak üzere pek çok mikroorganizmanın üremesine uygun bir ortam oluşturur. Oluşan mantar ya da bakteri enfeksiyonları terin kötü kokmasına neden olurlar.

Baharatlı besinler provoke eder

Bazı kişiler yalnızca yemek yerken terler. Yemek yerken terleme burun, alın ve dudaklarda barizdir. Acı ya da baharatlı besinler terlemeyi provoke ederler. Bu durum aşırı olmadığı sürece normaldir. Ancak bu tür terleme, baş ve boyun bölgesi sinirlerini tutan hastalıklardan ötürü olabilir. Bu hastalıkların önde gelenleri boyun travması, enfeksiyon, sinirlerin dejeneratif hastalıkları ve bazı kanser türleridir.

Pudra rahatlatabilir

Aşırı terleme nasıl önlenir?

Pratik olarak pudra, sprey ya da krem kullanmakla rahatlatıcı sonuçlar alabiliriz. Mum deodorantların spreylerden daha etkili olduğu izlenmektedir. Ancak hiç biri uzun süre kullanılmamalıdır, aksi takdirde deride tahrişe neden olurlar. Aşırı terleme tedavisinde uygulanan diğer yöntemler iyontoforez, botulismus injeksiyonu ve sempatik sinir blokajıdır. Bunlar, ancak uzman hekimler tarafından önerilebilecek ve uygulanabilecek olan yöntemlerdir.

Terlemeye Neden Olan İlaçlar

*Aspirin

*Parasetamol

*İnsülin

*Anti emetikler

*Oral antidiabetikler

Pamuklu ya da keten giyin

Ne yapmalıyız?

*Sık sık duş alın

*Acı ve baharatı azaltın

*Rahat giysiler tercih edin

*Pamuklu ya da keten kumaşlar giyin

*Pudra kullanın

*Suni deriden imal edilmiş ayakkabı giymeyin

*Ayakkabı iç tabanlığının antibakteriyel malzemeden üretilmiş olmasına dikkat edin

Aşırı terleten hastalıklar

*Enfeksiyon hastalıkları

*Hipertiroidi

*Hipoglisemi

*Parkinson

*Kalp yetmezliği

*Aşırı şişmanlık

*Kanser

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir