MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
'Alsancak krizi'nde Pekdaş'tan sert çıkış: Niyetleri stat değil kaçmak!
Yerel Yönetimler
30 Ekim 2017 Pazartesi 11:50

'Alsancak krizi'nde Pekdaş'tan sert çıkış: Niyetleri stat değil kaçmak!

Alsancak Stadı için yaşanan ‘ruhsat’ krizi polemiğe döndü. İktidar kanadından yerel yönetime gelen sert tepkiye, Konak Belediye Başkanı Pekdaş’tan yanıt geldi. 13 bin kişilik stat için 21 araçlık otopark alanının ayrılmasının hukuka ve mevzuata aykırı olduğunu ifade eden Pekdaş, “ İddia ediyorum. Niyetleri stat yapmak değil. Niyetleri 'ruhsat verilmedi' diyerek kaçmak” dedi.

GERÇEKİZMİR - 2014 yılında maçlara kapatıldıktan sonra yıkılan ve yeni projesinin temeli 9 Eylül’de Başbakan Binali Yıldırım tarafından atılan Alsancak Stadı yola çıkmadan ruhsat krizi patlak verdi!

Ruhsata tabi olmayan zemin iyileştirme ve temel çalışmalarına dün başlanan stadın yeni projesi için yapılan başvuru Konak Belediyesi tarafından reddedildi.

Konak Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ruhsat başvurusunu İzmir Büyükşehir Belediyesi Otopark Yönetmeliği Uygulama Esasları maddelerini gerekçe göstererek reddetti.

İKTİDARDAN SERT TEPKİ GELMİŞTİ
Konak Belediyesi'nin ruhsat noktasında verdiği karara iktidar kanadından sert eleştiriler gelmişti.  AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ,“Siz ne yaparsanız yapın biz bu stadı yapacağız. İzmir’in takımları artık kendi evlerinde kendi statlarında maç yapacaklar” çıkışında bulunmuş, ardından Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, “Alsancak Stadyumu'nun yeniden inşasının iyi niyetle bağdaşmayacak anlamsız gerekçelerle engellenmeye çalışılması asla kabul edilemez" demiş, AK Parti Konak İlçe Başkanı Temel Yıldırım ise “İhanet” yorumunu yapmıştı. Topa giren AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican da çözüm için “Ortak masada buluşalım” demişti.

KANUNEN OTOPARK YERİ AYRILMAK ZORUNDA
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, düzenlediği basın toplantısıyla stada neden ruhsat verilmediğini detaylarıyla açıkladı, gelen eleştirilere sert tepki gösterdi.

“Neden birden biri ‘ihanet ediyor belediye’ diye gündeme geldi” diye soran Pekdaş, “ Geçmişe dönüp bakmak lazım. 2014 Ağustos’unda stat için yıkılma kararı verildi. Ondan öncesi orada AVM tartışması vardı. Stat 85. yılında kapatıldı ve yıkıldı. Belediyeler ve kamuoyu ’Alsancak İzmir’dir İzmir tarihtir’ dedi. Bu kadim şehrin değerlerine ihanet edilmemeli yerinde stat olmalı burada denildi. Kamuoyu baskısıyla bakanlık tarafından stat yapılacağı duyuruldu. Konak Belediyesi hemen plan tadilatı yaptı. Büyükşehir onayladı. Burada projenin gelmesini bekledik. Proje geldi. Gelen projede otopark yeri yoktur. Kanunen statlarda otopark yeri ayrılmak zorunda. Ülkedeki diğer statlara da baktık. Antalya, Adana, Karaman, Sakarya, İstanbul statlar yapıldı. Kapasitelere uygun otoparkları var. Alsancak Stadı 12 bin 900 küsür kişilik, projede  21 adet otopark yeri var. Bunu sorgulamak lazım. Konak Belediyesi ideolojik davranıyor diyenler ihanet diyenler geri dönüp diğer statlara baksınlar. Kendi verdikleri projede belirtiyorlar. 12 bin kişilik stat. Her 30 koltuğa bir otopark olmak gerek. 430 yapar adet yapar. Ancak bu sayı 21...Konak Belediyesi nasıl ideolojik davranıyor. Konak Belediyesi bu stat kanuna mevzuata uygun olarak yapılsın diyor” dedi.

NİYETLERİ STAT YAPMAK DEĞİL
“Niyetleri zaten stat yapmak değildi. 'Kaçtım, oynamıyorum' demek için ruhsat vermiyor diyorlar” diyen Pekdaş şöyle devam etti; “Türkiye hukuk devletidir. Hukuka uygun davranmak gerek. Kanun yönetmelik diyorsa her 30 kişiye bir otopark olmak zorunda biz bunu orada ararız. Bu otoparklar aynı zamanda kulüplerin geliridir. Otopark kente de fayda kulübe de gayda getirir.  Göztepe Stadı 20 bin kişilik. İhale bedeli 218 milyon 900 bin… Alsancak Stadı 13 bin kişilik 54 milyon 800 bin…Bu fark nereden geliyor. Otoparktan geliyor. Buraya mevzuata aykırı otopark planlamışlar. Başından ruhsat verilmeyeceğini planlamışlar biz ruhsat alamıyoruzun bahanesini yaratıyorlar. Masa başı bir takım planlamalarla algı yönetimi yaparak kitleri manipüle etmeye çalışıyorlar. İzmir’de taraftarı manipüle etmek istiyorlar. Ruhsat vermiyorlar diye taraftarı manipüle etmeye çalışıyorlar. Bunu yapanlar kimler tribünlerden terör örgütü çıkartmak isteyenler. Sporu kendi mecrasından çıkartmak isteyenler. Buradaki taraftar grupları hukuka saygılıdır. Çağdaş İzmir’in çağdaş taraftarıdırlar. Onlar takımlarını severler kenti severler. Haksızlığın farkına varırlar. Hiçbir Altay taraftarı stat olsun da nasıl olursa olsun demez. Buradan onlara ekmek çıkmaz. Biz diyoruz ki Altay’a yakışan bir stat olsun. Orada otopark olursa kulübün de geliri olacak. Recep Tayyip Erdoğan Stadı 13 bin kişilik stat  bin 200 araçlık otopark var. Burası da 13 bin kişilik burada neden 21 otopark getiriyorlar. 431 İzmirliyle Altay kulübüyle alay mı ediyorlar.  Ödeneği yükseltilmeli Altay’ın hak ettiği şekilde stat yapılmalı. Gerçek niyetlerinin stat olmasını istiyoruz. Manipüle etmesinler.”

İHANET ELEŞTİRİSİNE ‘İHANET’ GÖNDERMESİ
onak Belediyesi’ne yapılan ‘ihanet’ eleştirilerine Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul için yaptığı ihanet özeleştirisi üzerinden yanıt veren Pekdaş, “Cumhurbaşkanı ‘İstanbul kadim şehir’ dedi. ‘Biz bu kente çok ihanet ettik’ dedi. Biz ihanet etmiyoruz. İhanet etmeyeceğiz. İhanet ettik diye de itiraf da bulunmak istemiyoruz.’ Konak Belediyesi ihanet ediyor’ diyenler kendi ihanetlerini ortaya koyuyorlar. Biz hukukun üstünlüğü ideolojisine uygun belediyecilik yapıp kadim şehrin tarihine saygı duyacağız. Altay kulübüne İzmirlilere yapılan haksızlığın son bulmasını istiyoruz” dedi.

HÜKÜMETİN İZMİR’E BORCU VAR
Pekdaş, hukuka mevzuata uygun otopark uygulaması yapılmasının ardından belediyenin  ruhsat vereceğini söyledi. Pekdaş, “Bu işin çözümü var. Biz projenizi düzeltin diyoruz. Altay’a yapılan haksızlığı gidermek bu kadar zor değil. Fırtınalar koparmak yerine ödeneği artırıp otopark sayısını uygun hale getirin. Bütün statlarda yapılan uygulama neden Alsancak’a yapılmaz. İzaha muhtaç olan budur. İzmir kenti vergilerle merkezi bütçeye kazandırdığı paranın dörtte birini beşte birini alıyor. Hükümetlerin harcadığı paralar halkın parasıdır. Bu kent yarattığı gelir kadar bütçeden para almıyor. Bu hükümetin İzmir’e borcu var. İzmir’in alacağı var. Alacakları ödeyin stadı da hukuka ve mevzuata uygun düzenleyin. İzmirlinin hakkını yemeyerek yalan söylemeyerek adaletli davranarak İzmirlinin kalbini fethedebilirler. Bu şekilde manipüle ederek değil” diye konuştu.

STADIN ALTINA YAPSINLAR
“İstanbul’da Marmara Denizi’ne tüp geçit yapan hükümet Alsancak’ta stadın altına da otopark yapabilir” diyen Pekdaş “İddia ediyorum. Niyetleri stat yapmak değil. Niyetleri 'Ruhsat verilmedi' diyerek kaçmak. Biz burada olduğumuz sürece onlar oraya o stadı yapacak. AVM yaptırmayacağız” dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir