18. Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali, yarışma filmlerini değerlendirecek ve aralarında ödüllü yönetmen Handan İpekçi ve Berlin gibi büyük festivallerde ödül almış filmlerin yapımcısı András Muhi’nin de olduğu jüri üyelerini açıkladı. Kendi rengi ve tarzı ile İzmir sokaklarını süsleyecek olan festival afişi de belli oldu.
Festival Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Sinema Genel Müdürlüğü, Buca Belediyesi, Konak Belediyesi, Bornova Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve Fransız Kültür Merkezi'nin katkılarıyla gerçekleştiriliyor. 7-12 Kasım tarihleri arasında perdelerini açacak olan festivalde Altın Kedi Ödülleri için yarışacak filmler 7 Ekim’de açıklanmıştı.
ULUSAL JÜRİ
Bu sene ulusal yarışma filmleri; senarist yönetmen Handan İpekçi, oyuncu Deniz Çakır, oyuncu akademisyen Ali Düşenkalkar, görüntü yönetmeni Aytekin Çakmakçı, cast direktörü Harika Uygur ve film editörü, kurgucu Aziz İmamoğlu tarafından değerlendirilecek.
Handan İpekçi - Büyük Adam Küçük Aşk, Babam Askerde, Çınar Ağacı ve Saklı Yüzler adlı filmlerin usta senarist ve yönetmeni, Yeni Yapım Film’in kurucusu Handan İpekçi. İpekçi 2001 yılında, “farklılıklar zenginliktir” diyen filmi Büyük Adam Küçük Aşk filmi ile 38. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Senaryo ödülleri de dâhil olmak üzere toplam 21 ödül aldı.
Deniz Çakır - 2004’te Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümün’nden mezun olan başarılı oyuncu, Kadın İsterse, İki Arada Aşk, Evet Benim, Yaprak Dökümü, İffet ve Muhteşem Yüzyıl gibi dizilerde oynadı. Yaprak Dökümü dizisiyle 2010 İsmail Cem Televizyon Ödülleri'nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülüne değer görüldü. Deniz Çakır ayrıca Aşk Sözleri, Cam, Bütün Kadınların Kafası Karışıktır tiyatro oyunu ile Kako Si?, 40 ve Ya Sonra isimli uzun metrajlı filmlerde de rol aldı. Halen 3. Sezonu devam etmekte olan Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinde Meryem Çakırbeyli karakterine hayat vermektedir.
Ali Düşenkalkar - 1983 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı’ndan mezun olduktan sonra, halen çalışmayı sürdüğü İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda göreve başladı. İstanbul Efendisi, Kızıldereliler ve IV Murat oyunlarında sahneye çıktı. İstanbul Kanatlarımın Altında, Kaç Para Kaç, Korkuyorum Anne, Beş Vakit ve Kosmos gibi filmlerde rol aldı. Korkuyorum Anne filmindeki rolü ile Ankara ve Nürnberg Film Festivallerinde En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini kazandı. Ayrıca Ezo Gelin, Dila Hanım gibi televizyon dizilerinde de oynadı. Sanatçı ayrıca, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nde öğretim görevlisi.
Aytekin Çakmakçı - Aytekin Çakmakçı, görüntü yönetmeni Kriton İlyadis'e asistanlık yaparak sinemaya başladı. Ümit Efekan'ın yönettiği Acı filmi ile görüntü yönetmenliğine adım attı. Son olarak Nene Hatun ve Beni de Götür filmlerini görüntüleyen Çakmakçı, Marmara Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü’nde görüntü ve stüdyo teknikleri konusunda üç yıl eğitim verdi ve atölyeler düzenledi. Daha çok Muhsin Bey, Gizli Yara, Yılanların Öcü, Arabesk, Tatar Ramazan ve Uzlaşma gibi filmleriyle bilinen ve alanında Altın Portakal, Altın Koza ve Altın Kelebek ödülleri sahibi Aytekin Çakmakçı, 2013 yılında düzenlenen İstanbul Film Festivali tarafından Onur Ödülü’ne değer görüldü.
Harika Uygur - Uzun yıllar Osman F. Seden’in yönetmen yardımcısı olarak çalıştı. Sektörün en önemli şirketlerinden olan İFR’ye 1994 yılında katıldı. Ezel Akay’ın yönetmen yardımcılığından sonra 1997 yılında casting direktör olarak çalışmaya başladı. 2000 yılında kendi casting şirketini kurdu. İşleri arasında ödüllü yapımlar Mustang, Gişe Memuru, Uzak İhtimal ve Üç Maymun adlı filmleri ve Türkan, Firar, Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi adlı dizileri sayabileceğimiz Harika Uygur, Türsak ve dünyanın en büyük Cast Direktörleri Birliği olan CSA üyesi. Uygur’un İpekli Mendil adlı kolektif bir hikâye sözlüğü ve Cannes Film Festivali Kısa Film Köşesi’nde gösterilen “Fil Mezarlığı” adlı bir filmi de var. Halen birçok reklam, sinema filmi ve TV dizisinin cast çalışmalarını yürütüyor.
Aziz İmamoğlu - Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümü mezunu Aziz İmamoğlu, Misafir, Kutsal Bir Gün, Mavi Pansiyon, Çınar Ağacı, İncir Reçeli 2 gibi sinema filmlerinde ve Son Yaz Balkanlar 1912, Behzat Ç.Bir Ankara Polisiyesi, Vicdan gibi TV dizilerinde çalıştı. İmamoğlu, halen Yaşar Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Film Tasarım Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.
ULUSLARARASI JÜRİ
Uluslararası yarışma filmlerini değerlendirecek olan jüri üyeleri ise şöyle; Macar Film yapımcısı András Muhi, yönetmen ve akademisyen Alev Fatoş Parsa, yönetmen ve akademisyen Sali Saliji – Sallini ve sinema yazarı ve eğitmen Murat Tolga Şen.
András Muhi - Avrupa’nın önde gelen yapımcılarından biri olan Macar Muhi, 2000 yılında Inforg Studio’yu kurdu ve 120’den fazla yapıma imza attı. Muhi’nin filmleri Cannes, Locarno ve Karlovy Vary gibi üst düzey festivallerde ödüller aldı. Kısa bir süre önce de yapımcılığını üstlendiği film On Body and Soul, Berlin’de 2017 Altın Ayı ödülüne değer görüldü.
Alev Fatoş Parsa - Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa, 1993 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü’nden mezun oldu. TV haber programları ve ana haber bültenlerinde görüntü yönetmenliği, yönetmenlik ve muhabirlik yaptı. Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde televizyon üzerine derinlemesine akademik çalışmalar yaptı. 2008 yılında Doçent unvanını alan Parsa, yönetmenliğini yaptığı Göçmen Kuşlar… Döndüler belgeseli ile ulusal ve uluslararası pek çok festivalde finale kaldı ve üç ödül kazandı. Parsa, 2013 yılında profesör unvanı aldı.
Murat Tolga Şen - Sinema yazarlığına 2003’te başlayan Murat Tolga Şen, 2005 yılının sonlarına doğru Öteki Sinema (ilk ismi Midnight Movies) sitesini kurdu. Öteki Sinema, 2007 yılında kendi alan adına kavuştu ve halen çok yazarlı, bağımsız bir sinema sitesi olarak yayına devam ediyor. Şen, Beyazperde.com için film kritikleri yazdı, Yeni Harman, Fotoğraf gibi dergiler ve medya siteleri için sinema makaleleri kaleme aldı. Aktif sinema yazarlığına devam eden Şen, Sinemerkez Akademi’de eğitmenlik de yaptı. Şen aynı zamanda Antalya Sinema Derneği’nin danışmanlığını yürütüyor ve OFCS (Online Film Critics Society) üyesi.
Sali Saliji – Sallini – Sallini, birçok uzun metrajlı belgesel film, tiyatro oyunu, müzik videosu, reklam, tanıtım ve deneysel filmin yönetmenliğini yaptı. Üç uzun metrajlı belgesel filmden oluşan Balkan Müzikleri Üçlemesi’nin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendi: Rock the Trumpet, Sevdalinka:The Alchemy of Soul ve Tamburica: The Sound of Landscape. Sallini,1999 yılından beri Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Film Tasarımı Bölümü, Yönetmenlik Anasanat Dalı’nda yabancı uyruklu öğretim üyesi olarak halen görevini sürdürmekte.
BELGESEL JÜRİ
Festivalde yarışacak belgesel filmler akademisyen, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo - TV ve Sinema bölüm başkanı Prof. Dr. Dilek Takımcı, ödüllü belgesel yönetmeni ve görüntü yönetmeni Tahsin İşbilen ile belgesel yapımcısı, yönetmeni ve fotoğraf sanatçısı Haluk Koçoğlu tarafından değerlendirilecek.
FESTİVAL AFİŞİ – KASIM KEDİSİ
Festival direktörü Yusuf Saygı bu yılki festivalin afişini şöyle açıkladı : “Afiş tasarımımız 8. festivalimizden bu yana bizi yalnız bırakmayan, aktif olarak grafik tasarım işi ile uğraşmasa da her yıl bizi desteleyen Murat Top'a ait. Son üç yıldır devam ettiğimiz tarzda afiş ve görsellerimize devam ediyoruz. Bu yıl da Kasım kedisi kendi rengi ve tarzı ile İzmir sokaklarını süsleyecek.”
FİLM SEÇKİSİ
İzmir Kısa Film Festivali, alanında Türkiye’nin en önde gelen ve saygın festivali olarak bu yıl da, ilham verici uluslararası bir seçkiyi sinemaseverlerle buluşturuyor. Ulusal ve uluslararası panorama seçkileri yanında, animasyon, belgesel, deneysel, kurmaca kategorilerinde, Özel Seçki, Fransız Kültür Merkezi Seçkisi, Euroshort Film Seçkisi, Busho Film Festivali 2017 Seçkisi, Romanya Kısa Film Seçkisi, Short Export 2016 Seçkisi adı altında pek çok kısa film izlenebilecek. Almanya'dan Çağdaş Deneysel Film ve Video sanatının örnekleri de görülebilecek. Filmler ücretsiz olarak Fransız Kültür Merkezi, Buca Belediyesi Tarık Akan Gençlik Merkezi ve Kültürpark içindeki İzmir Sanat ile öğrencilerin festivali daha kolay takip edebilmelerini sağlamak amacıyla, katılımcı üniversitelerin salonlarında izlenebilecek.