İzmir ile Yunanistan'ın Selanik şehri arasında yapılacak seferler kapsamında "Smyrna di Levante" adlı ilk ropax (araç ve yolcu taşıyan gemi) İzmir Limanı'na ulaştı.
Selanik'ten dün akşam hareket gemi sabah saatlerinde limana demir attı.
Üzerinde Türk ve Yunan bayrakları ile Türkçe ve Yunanca "İzmir- Selanik Dostluk Hattı" yazısı bulunan gemi ile 119 yolcu, 2 tır, 5 otomobil, 2 motosiklet geldi.
Seferleri gerçekleştirecek Levante Ferries denizcilik şirketinin Türkiye Temsilcisi Serap Biçer, gazetecilere iki şehir arasındaki gemi seferleri için sürecin 2016 yılında iki devlet nezdinde resmiyet kazanan süreçle başladığını kaydetti.
Deneme seferi nitelikli ilk gemi için gösterilen ilgiden duydukları memnuniyeti dile getiren Biçer, 160 metre uzunluğundaki geminin 948 yolcu, 315 otomobil ve 60 tır kapasitesine sahip olduğunu bildirdi.
Geminin esas faaliyetinin turizmden ziyade ticari olduğunu aktaran Biçer, "Kara yolu taşımacılığını deniz yolu taşımacılığına aktarabilmek amaçlanıyor. Hem karbon emisyon oranlarını azaltmak hem sınır kapılarındaki bekleme sürelerini kısaltmak hedefleniyor." diye konuştu.
Gemi üzerindeki "Dostluk hattı" ifadesinin geminin sadece ticari değil aynı zamanda turistik tarafını da gösterdiğini dile getiren Biçer, seferlerin tek gemiyle başladığını, yaz kış devam edeceğini, talebe bağlı olarak ikinci bir geminin de gündeme geleceğini söyledi.
Geminin kaptanı Christos Moraitis de İzmir'e ilk kez geldiğini, yolculuğun rahat geçtiğini anlattı.
İlk seferin yolcularından Mehmet Berberoğlu da İstanbul'da yaşadığını, kara yoluyla birkaç gün önce Selanik'e geçtiğini, seferi öğrenince gemiyle dönmek istediğini kaydetti.
Hattı deneyimlemekten keyif aldığını aktaran Berberoğlu, "Eşimle birlikte geldik. Müthiş bir gece geçirdik. Gemi muhteşem. Böyle bir feribot deneyimim hiç olmadı." diye konuştu.
Pazartesi, çarşamba ve cuma günleri saat 19.00'da Selanik'ten İzmir'e sefer yapacak ropax, salı, perşembe ve pazarları ise saat 19.00'da İzmir'den Selanik'e dönecek. 12-13 saat süren seferler için yolcu biletlerinin tek yönlü 80 avro, gidiş dönüş 150 avro olduğu belirtildi.
TÖRENDE 'DOSTLUK HATTI' VURGUSU
İzmir- Selanik arasındaki ilk feribot seferinin gerçekleşmesi sonrasında tören düzenlendi. Levante Ferries şirketine ait 'Smyrna di Levante' adlı feribotta gerçekleşen törende, Selanik-İzmir hattının bir dostluk hattı olduğu dile getirildi. Törene, Ticaret Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Karakaş, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, İzmir Yunanistan Başkonsolosu Despoina Balkiza, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Levante Ferries firma sahibi George Theodosis, Levante Ferries CEO'su Stratis Apergis, İzmir Ticaret Odası(İZTO) Meclis Başkaı Selami Özpoyraz, İZTO Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoğlu, Deniz Ticaret Odası(DTO) İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir İl Kültür Turizm Müdürü Murat Karaçanta, TÜRSAB Ege BTK Başkanı Tolga Gencer, Uluslararası Karayolu Yük Taşımacıları ve Acenteleri Derneği (UKAT) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Turan, Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Alper Özel ve çok sayıda davetli katıldı.
İKİ ÜLKE ARASINDA ÖNEMLİ ADIM
Törende konuşan Ticaret Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Karakaş, hattın Türkiye ve Yunanistan için önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
"Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat üzerine bir ekonomi modeli oluşturuyoruz. Bu amaçla 250 milyar dolar ihracat hedefimiz var ve bunu rahatlıkla aşacağımız kanaatindeyim. Özellikle batı sınır kapılarımızda yaşanan sorunları göz önünde bulundurursak Türkiye'nin artık inter model taşımacılığı daha fazla önem verme zorunluluğunu anlamış olacaksınız. Bu girişimin başarılı olması çok önemli. Çok büyük önem atfediyoruz. Gelinen noktada karşılıklı olarak 3 sefer yapılması ve her seferde 55 TIR, 300 araç ve 900 kişinin seyahat edebileceği dikkate alarak ve bunun iki yönlü olduğunda iki ile çarptığımızda 17 bin TIR'ı karşı tarafa geçirip buraya alabileceğiz. 93 binin üzerine bir araç trafiği söz konusu olacak. 140 bin üzerinde ise kişiler için seyahat söz konusu olacak. Batı kapılarında yıllık 400 bin üzerinde bir geçiş olduğunu dikkate alırsak tek bir Ro-Ro seferiyle hayata bir önem taşıyan bir unsur haline geliyor. Yüzde 45 ihracatımızın olduğu Avrupa kıtasını göz önünde bulundurursak bu Türkiye için çok önemli bir adım. Aynı şekilde Yunanistan için önemli bir adım. Ro-Ro ve sefer sayısının da artmasını ümit ediyoruz. Ticaret Bakanlığı olarak tüm sorunlarda müdahale ettik. Bundan sonra da gereken tüm desteği vermeyi hazırız. Amacımız ticaretin, ihracatın artırılmasını sağlamak"
BATI AVRUPA PAZARLARINA ERİŞİM
Selanik ve İzmir'in bağlanmasının Yunanistan ve Türkiye arasında turizm ve ticaret arasında yeni fırsatlar yarattığını dikkat çeken İzmir Yunanistan Başkonsolosu Despoina Balkiza, bazen yavaş kalan mevcut kara yolu sınırlarına alternatif bir rota olarak yolcu ve mal taşımacılığının kolaylaşacağını söyledi. Balkiza, nakliye firmaları ve iş temsilcilerinin sadece Yunanistan değil batı Avrupa pazarlarına erişim sağlamak için hattan yararlanabileceğini vurguladı.
AVRUPA'YA AÇILAN ALTERNATİF KAPI
Selanik ile İzmir'in birleştirilmesi ile Avrupa'ya çok daha yakınlık kurulduğunu ifade eden DTO İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, "İzmir, doğunun en batısı, batının en doğusu olan bir şehirdir. Desteklere çok ihtiyacımız var. Aynı kültürü ve denizi paylaşabiliriz" diye konuştu. İzmir-Selanik hattının İzmir'in Avrupa'ya açılan alternatif bir kapısı olduğunu değinen İZTO Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoğlu, sürdürülebilir başarı için daha sık bir araya gelinerek, bu hattın yaşatılması gerektiğini vurguladı.
ASYA VE AVRUPA'YI BİRLEŞTİREN KÖPRÜ'
Selanik-İzmir hattının uzun süredir istediği bir olay olduğunu belirten Levante Ferries firma sahibi George Theodosis, bir rüyanın gerçekleştiğini söyledi. 2019 yılında İzmir'e gelerek temaslarda bulunduklarını ve aynı isteği Türkiye'de de gördüklerini aktaran Theodosis, zorlukların aşılması sonrasında Ege'nin iki yakasını bağlayacak olan ihtiyacı karşılamaya geldiklerini ifade etti. Hattın, tarihsel anlamda bağı olan ve Ege'nin iki yakasını bir araya getiren, Asya ve Avrupa'yı birleştiren köprü görevi gördüğünü dikkat çeken Theodosis, 'Smyrna di Levante' feribotunun iki ülkenin turizm elçisi ve Ticaret Bakanı olduğunu vurguladı.
Tören sonrasında, İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ve İZTO Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoğlu, günü anısına Levante Ferries firma sahibi George Theodosis'e hediye takdim etti. (AA, DHA)