MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Güncel
9 Aralık 2017 Cumartesi 14:44

"Hacılarkırı'nda ağaç dokusu bozulmamalı"

Bornova Doğanlar Sivil İnisiyasitifi üyeleri, İzmir-İstanbul Otoyolunun askeri alanlar gerekçe gösterilerek yerleşim alanlarından geçirilmesi nedeniyle, arazilerinin yok pahasına kamulaştırıldığını, ancak daha sonra askeri alandan çıkartılan bu yerlerin imara açılıp satılmaya başlandığını belirterek, bu duruma tepki gösterdi.

İzmir 4. İdare Mahkemesi, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın inşaat şirketinin TOKİ'den satın aldığı ve iş merkezi yapmaya hazırlandığı, Bornova Doğanlar Mahallesi'ndeki 135 bin 750 metrekarelik, Hacılarkırı olarak bilinen eski askeri alanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan imar planının yürütmesini, durdurdu. Bakanlık tarafından İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz edilen karar nedeniyle iş merkezi inşaatı için ruhsat verilemeyecek. Bu gelişmenin ardından bu bölgenin yakınından geçen İzmir-İstanbul Otoyolu nedeniyle yerleri kamulaştırılan ve yakın çevrede oturan çevre sakinlerinin oluşturduğu Bornova Doğanlar Sivil İnisiyatifi, askeri alandan çıkarılan arazide basın açıklaması yaptı.

"İMAR HAKKI DOĞACAKSA BÖLGEDEKİ MAĞDULAR DÜŞÜNÜLMELİ"

Bornova Doğanlar Sivil İnsiiyatifi adına Avukat Mustafa Kemal Turan basın açıklaması yaptı. Bölge halkının da katıldığı açıklamada, bölgeden geçen İzmir- İstanbul Otoyolunun, bu askeri alan nedeniyle yoğun yapılaşmaların olduğu bölgeden geçirilmesi yüzünden, ilçenin yaşam standardını bozduğunu ileri süren Avukat Turan, "Maalesef bu günlerde göremekteyiz ki bu askeri alanlar özel şahıslara satılarak plan tadilatlarına uğramaktadırlar. Bölge halkı bu duruma tepki gösteriyor. Açtıkları davalarda hak arayan bölge halkı otoyol güzergahının neden askeri alanı gerekçe göstererek yerleşim yerlerinden geçirildiğini, bu alanların şimdi neden bu askeri alandan çıkartıldığını sorgulamaktadır. Özellikle yerleri yok pahasına kamulaştırılan malikler, devletin bu yerleri ucuz fiyata birilerine satacağına önce bu otoyol nedeni ile mağdur olan vatandaşlara proje ve çözüm üretmesini talep etmekte. Eğer bir imar hakkı doğacaksa öncelikle bölgede mağdur olan vatandaşların düşünülmesi gerektiğini belirten bölge mülk sahibi vatandaşlar bu alanın yoğun ağaç dokusunun hiçbir şekilde bozulmamasını istiyor" dedi.

"NALDÖKEN KAVŞAĞI MUTLAKA YAPILMALI"

İzmir-İstanbul Otoyolunun bu bölgenin askeri alan olduğu gerekçesiyle hatalı projelendirildiğini iddia eden Mustafa Kemal Turan, Bornova ilçe sınırı bitiminden turnikelere kadar 4 tane kavşak (Ulucak, Kemalpaşa, Yenmiş, Ansız) olmasına rağmen, Ulucak'tan otogara kadar hiçbir kavşak yoktur. Oysaki Naldöken'de kavşak yapılıp Kemalpaşa Caddesi'ne bağlanması gerekmektedir. 1/100.000'lik çevre düzeni planında olmasına rağmen alt ölçek planlarda yer almayan bu kavşak sonuç itibariyle burası askeri alan diye yapılmamıştır. Askeri alan kalkıyor ise burayı özel mülkiyete rant odaklı satmak yerine İzmir kentinin ana ulaşım sorunu ve İzmir-İistanbul Otoyolunun olmaz ise olmaz Naldöken kavşağı ve bağlantıları yolları yapılmalıdır. Birilerinin rantı yerine İzmir kentinin ulaşım sorunu esas alınmalıdır.  Otoyol kamulaştırma mağdurları var iken bu manada özel sektör rantı akıldan bile geçirilmemelidir" diye konuştu.

ZARARDAN KİM SORUMLU OLACAK

İstanbul yolunun kent merkezine ve Bornova merkezine bağlayacak en yakın kavşağın 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda yeralmasına karşın 1/25.000 ölçekli, 1/5000 ölçekli ve 1/1000 ölçekli planlarda bulunmadığını söyledi. İzmir- İstanbul Otoyolunda devlet yaptığı sözleşme ile firmaya bu yolun imalatını yüklediğine ve bunun karşılığında 25 yıllık turnike geliri verildiğine dikkat çeken Turan, "Çevre Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı, Ulaştırma Bakanlığı bir araya gelerek bu kavşağı devletin mi yoksa otoyol yapımını üstlenen firmanın mı yapacağına karar vermeleri gerekir. Eğer bu proje kapsamında firma bunu üstlenmez ise o zaman neden biz bu firmaya devletin 25 senelik turnike gelirini verdik? İzmir-İstanbul yolu gibi büyük bir proje Naldöken kavşağı olmaz ise kör bir noktaya bağlanmış olmuyor mu? Mutlaka yapılması gereken bu kavşağın gelecekte yapımına karar verilir ise bu manada ki maddi ve manevi zarardan hangi devlet kurumu sorumlu olacaktır" dedi.

"GELİN BU AĞAÇ DOKUSUNA SAHİP ÇIKALIM"

Avukat Turan, bölge halkının bu alanın askeri alandan çıkıp yapılaşmaya açılmasında sorumlu olan idarenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mı, İzmir Büyükşehir Belediyesi mi, yoksa Bornova Belediyesi mi olduğunu öğrenmek istediğini söyledi. Turan, "Bölge halkı olarak plan kararları, otoyol kavşağı gibi hususlarda İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkililerinin hazır olduğu bir toplantı talep etmektedirler. Ayrıca bölge halkı olarak tüm İzmir halkına sesleniyoruz: Gelin askeri alanlara sahip çıkalım, İzmir kentinin ana ulaşım sorunlarına, İzmir-İstanbul Otoyolunda firmaya verilen 25 senelik turnike gelirlerine ve her şeyden öte bu yoğun ağaç dokusuna sahip çıkalım" diye konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir