Bornova Belediyesi , Bornova Kent Konseyi ve Meme Kanseriyle Savaşım Derneği (MEMEKANDER) işbirliği ile Uğur Mumcu Kültür Merkezi’n de kadınların korkulu rüyası olan meme kanserine karşı bilgilendirme paneli düzenlendi. ‘Meme Kanseri, Kanserin Psikososyal ve Ekonomik Yansımaları’ konulu panelde; meme kanseri farkındalığı, meme kanserinde risk faktörleri,tanısı ve uyum süreci, psikososyal destek, sağlık ekonomosi gibi konular ele alındı. Prof. Dr. Tülay Canda moderatörlüğünde yapılan panele Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, Uzm. Dr. Damla İşman Haznedaroğlu ve Buca SGK Başkanı İbrahim Demirbilek konuşmacı olarak katıldı.
Erken tanı önemli
Etkinlikte kanserin psikososyal etkilerini anlatan Uzm. Dr. Damla İşman Haznedaroğlu, kanser tanısı ve uyum sürecinin önemine dikkat çekerek, hastaların karşılaştığı psikiyatrik sorunları anlattı. Kanser hastalarının yüzde 25-30’unun tedavi döneminde sorunlar yaşadığını belirten Haznedaroğlu, uyum bozukluğu, anksiyete, stresle ilişkili bozukluklar , depresif bozukluklar , depresyon ve delirsum yaşadıklarını anlattı.
Sağlık Ekonomosi ve Kanser konusunda konuşan Buca SGK Başkanı İbrahim Demirbilek kadınlarda en çok görülen kanser türünün meme kanseri olduğunu ifade etti. 2009 yılında meme kanseri olan 82 bin kadın varken 2013 yılındaki verilere göre bu rakamın 204 bine çıktığını da belirten Demirbilek, sağlık sistemi modellerini ve SGK uygulamalarını da anlattı. Meme Kanseri Farkındalığı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu ise erken tanının önemine vurgu yaptı. Kadınların meme kanseri ve erken tanısı konusunda bilgi sahibi olmasının önemini anlatarak korkmamaları gerektiğini söyledi.
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila da vatandaşların sağlığı için panele katılarak bilgi veren doktorlara teşekkür etti. MEMEKANDER Başkanı Çiğdem Beşkardeş ise Bornova Belediyesi’nin dernekleri için gösterdiği destekler için Başkan Atila’ya teşekkür plaketi verdi.