MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Politika
22 Kasım 2020 Pazar 14:08

"İtfaiyeciler alkış değil itibar istiyor"

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, itfaiye teşkilatıyla ilgili sorularının yanıtsız bırakılmasına tepki gösterdi. Beko, itfaiyeciliği meslek olarak görmeyen iktidar bakanlarının topu bir birine atarak sorumluluktan kaçtıklarını söyledi.

CHP’li Beko, yakın zamanda İzmir'de meydana gelen depremde enkaz altındakileri kurtarmak için olay yerinde birçok itfaiye ekibinin canla başla çalıştıklarını, enkaz altından çıkardıkları her can için itfaiyecilerin alkışlandıklarını hatırlatarak, “Ancak itfaiyeciler meslek statüsünde olmadıkları için birçok haktan da mahrum bırakılıyorlar. İtfaiyeciler, ‘Bizi sadece afet dönemlerinde hatırlamayın’ derken yetkililere çağrıda bulunuyor. Biz de sorunları dile getirmeye çalışıyoruz. Maalesef hükümetin bakanları ve bakanlıklar birbirlerine topu atarak sorumluluktan kaçıyorlar” sözleriyle önergesine verilen cevaba tepki gösterdi.

İTFAİYECİLER KÖTÜ ŞARTLARDA ÇALIŞMAYA MAHKÜM EDİLİYOR

İtfaiyeciliğin dünya standartlarındaki şartlarını hatırlatan Beko, Türkiye’de de itfaiyeciliğin bu standartları yakaladığını ancak yasada meslek statüsünde olmadığı için itfaiyecilerin kötü şartlarda çalışmaya mahküm edildiklerini vurguladı. İtfaiyecilik neden meslek statüsünde değil? sorusunu kendisi gibi bir çok milletvekilinin de sorduğunu belirten Beko, bir itfaiye görevlisinin kendisine söylediği bilgileri aktararak, “İtfaiye teşkilatından bir arkadaşımız, ‘Sayın milletvekilim, İtfaiye teşkilatlarımız meslek olarak tanımlanmıyor. Bu sorunu defalarca dernekler, sendikalar aracılığıyla yetkili birimlere ilettik. Şu ana kadar olumlu bir dönüş olmadı. Bizler şu an belediye personeli olarak görünüyoruz. Donanım, ekipman konusunda hiç bir sorunumuz yok. Belediyelerimiz bu konuda yeterli bilince sahip. Bazı bölgelerde çalışmalarımız, standartlarımızı daha ileri seviyeye çıkardık. Bunlar yeterli değil elbette. Daha iyi olması açısından çabalarımız sürecek. Ama meslek olarak tanımlanmadığımız müddetçe önümüzdeki engeller devam edecek” diyerek sorunun itfaiyeciliğin meslek olarak tanımlanmamasından kaynaklı olduğunu söyledi. Bir kez daha sorduk ama cevap olarak bize utanmadan devlet memurları 657 mevzuatını yollamışlar” ifadelerini kullandı.

KÖKLÜ BİR İTFAİYE YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİĞİ ZORUNLU

Bu sorunu iktidarın çözebileceğini ancak şimdiye kadar hiçbir şey yapmadıklarını söyleyen Beko, AFADÖM'ün bu konuda hazırladığı rapora dikkat çekti. İtfaiye teşkilatlarının tek çatı altında toplanmasını, tek statü altında çalışmalarını, tüm itfai olayları kapsamayarak emeklilikte 1. Dereceye kadar düşmeleri, ek ücret, ek göstergelerinin 3600’e çıkartılmasını, itfaiyecilik mezunlarının atanmasını, Norm kadroda düzenleme yapılması gibi taleplerinin dile getiren Beko, Belediye Kanunu'nda yapılacak köklü bir değişimin şart olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Mevcut belediye itfaiye yönetmeliği itfaiyecilerin çoğu sorununa kaynak teşkil etmektedir. İtfaiyecilerin sorunlarını asgari düzeye indirecek şekilde köklü bir itfaiye yönetmeliği değişikliği artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Eğitim verebilirlik ve eğitim sonucu verilen sertifika standartları kanuna dayandırılmalıdır.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir