İZTO Mart Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Selami Özpoyraz yönetiminde İZTO Toplantı Salonu'nda yapıldı. Toplantıda konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Türkiye'nin ekonomi gündemini değerlendirirken, kayıt dışı ekonomi ve kredi kartlarındaki kısıtlamalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin yüzde 30 civarında olduğu tahmin edilen kayıt dışı ekonomi oranının aşağı çekmesi gerektiğini vurgulayan Özgener, "Kayıt dışı ekonominin en büyük zararı, toplanamayan vergiler. Toplanamayan vergi, hem şahısların hem şirketlerin ödemesi gerekenden daha fazla ve yüksek oranda vergi vermesine sebep oluyor. Bu durum, şirketler açısından hem haksız rekabete yol açıyor hem de verimlilik artışını engelliyor. İş gücü açısından ise güvenli olmayan çalışma koşullarını ve artan gelir eşitsizliğini tetikliyor. Kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi için atılacak tüm adımları destekliyor, bunların bir an önce hayata geçirilmesini temenni ediyoruz" dedi.
Ayrıca 29 Mart Cuma günü Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ı Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve İZTO olarak ağırlayacaklarını belirten Özgener, dünyadaki jeopolitik gelişmeleri ele alacaklarını söyledi.
'BÜTÇE DENGESİ ENFLASYONU DÜŞÜRMEYE YÖNELİK HASSAS ŞEKİLDE OLUŞTURULMALI'
Doğalgaz ve elektrikteki devlet desteğinin 1 Mayıs'ta sona erecek olmasının etkisinin, hem enerji maliyetlerinde hem de enflasyon rakamlarında görüleceğini kaydeden Özgener, “Bütçe dengesinin enflasyonu düşürmeye yönelik sürece destek olması için hassas bir şekilde oluşturulması gerektiğine inanıyoruz. Gider kalemlerinde tasarruf gerçekleştirilirken, maliye tarafının da bu sürece katkısının güçlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Vergi ayarlamalarının geleceğini Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de söyledi. Bu bağlamda, enflasyonu soğutmaya yönelik, belli başlı tüketim kalemlerine de vergi ayarlamaları gelebileceğinin farkında olmamız önem taşıyor" diye konuştu.
'İHRACATÇILARIN FİNANSAL ESNEKLİKLERİNİ AZALTAN TEDBİRLER KALDIRILMALI'
Önümüzdeki dönemde ihracatçıların artık kur avantajına dayalı bir strateji içerisinde olamayacaklarına, selektif kredi döneminin daha da artacağına dikkat çeken Özgener, şunları söyledi:
"Ticari kredilerin aynen devam edeceğini öngörüyoruz. Bununla birlikte likidite sıkışıklığının, genel anlamda tüm piyasaları etkileyeceği de öngörülerimiz arasında. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ihracatçıların sıkıntılarının kaynağının Avrupa Birliği talebinin düşüklüğü olduğunu ifade etti. Bu yönde; ihracatçılarımızın verimliliğini artıracak, inovasyon kabiliyetini yükseltecek her türlü talebi desteklemeye hazır olduklarını vurguladı. Bununla birlikte; Türk lirası üzerindeki risklerin azaltılması, rezerv biriktirmenin hızlanması, cari açığın finansman kalitesinin güçlendirilmesi, teşvikler ve desteklerin hedef odaklı verilerek sadeleştirilmesi, seçici kredi uygulamalarının artması, verimlilik artışına yoğunlaşılmasını da yeni dönemde ihracat performansını artıracak adımlar arasında görüyoruz. Örneğin; döviz cinsinden ve dövize endeksli sözleşme yapılamaması gibi, ihracatçılarımızın finansal esnekliklerini azaltan tedbirlerin kaldırılmasının uygun olacağı kanaatindeyiz."
'VERGİ REFORMU HAYATA GEÇİRİLMELİ'
Makro ihtiyati tedbirlerinin aşama aşama kaldırılmasının yanında, vergi reformunun yapılmasının da oldukça önem taşıdığını vurgulayan Özgener, “Mehmet Şimşek'in kayıt dışının önlenmesine dair demeçleri de nisan ayı itibariyle bu sürecin hızlanacağına işaret ediyor. Bu şartlar altında, oda olarak doğrudan ve dolaylı vergilerin dengeli ve makul oranlara çekilmesi; adil, ödenebilir ve düzenli ödeme yapanları ödüllendirici bir vergi sistemi başta olmak üzere yapısal reformların hayata geçirilmesinin, Orta Vadeli Program hedeflerine ulaşmada önemli katkılar sağlayacağı fikrindeyiz. KDV sisteminin sadeleştirilmesi, benzer faaliyet alanlarındaki KDV oranlarının eşitlenmesi, gelir vergisi dilimlerinin günün koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini; ücretlilere uygulanan gelir vergisi basamaklarının önemli ölçüde açılması ve gelir vergisi basamaklarının yeniden düzenlenerek her yıl yeniden değerleme oranında artırılması gerektiği inancındayız" dedi.(DHA)