MENÜ
İzmir 24°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
'Nae Sao Paulo'ya karşı davada son viraj: Kimler müdahil olacak, neleri dayanak alacak?
Güncel
21 Ağustos 2022 Pazar 08:33

'Nae Sao Paulo'ya karşı davada son viraj: Kimler müdahil olacak, neleri dayanak alacak?

Bakanlık tarafından İzmir'de sökümüne onay verilen asbest yüklü Nae Sao Paulo gemisi kente doğru ilerleyişini sürdürürken bu karara karşı açılacak davanın hazırlıklarında son aşamaya gelindi. Buna göre davaya müdahil olacak kurum ve STK'ların yanı sıra davanın dayanak alacağı kanun ve sözleşmeler de büyük ölçüde netleşti.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Brezilya donanmasına ait asbest yüklü Nae Sao Paulo gemisine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişiklikliği Bakanlığı tarafından İzmir'in Aliağa ilçesinde söküm izni verilmesinin yankıları sürüyor.

Geçtiğimiz günlerde Rio de Janeiro limanından yola çıkan gemi İzmir'e ilerleyişini sürdürürken, kentte İzmir Barosu öncülüğünde bu duruma karşı açılacak dava için hazırlıklarda son aşamaya gelindi. 

DAVANIN DETAYLARI 
Asbest yüklük gemiye söküm izni verilmesine karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na açılacak davada İzmir Büyükşehir Belediyesi, TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, ALÇEP, EGEÇEP ve yurttaşlar taraf olacak. İçerisinde bir çok tehlikeli radyoaktif madde bulundurduğu düşünülen gemiye karşı gelecek hafta açılması beklenen dava Uluslararası Basel Sözleşmesi, Barselona Sözleşmesi’nin İzmir Protokolü ve Çevre Kanunu'nu dayanak alacak. 

Açılacak davada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın geminin sökümü için verdiği şartlı izin kararının iptali istenecek. Bakanlık kararını geri çekmesi durumunda geminin transit geçeceği ülkelerinde de geminin ülke karasularına girmesini engelleme hakkı doğacak ve gemi yasa dışı trafik durumuna düşerek Brezilya’ya dönmek durumunda kalacak. 

GEMİ CEBELİTARIK’A DOĞRU TAM YOL İLERİ!
Öte yandan dava hazırlıkları sürerken Nae Sao Paulo da İzmir'e ilerleyişine tam gaz devam ediyor. Fransa’da 60 yıl önce imal edilen ve son olarak Brezilya donanması tarafından kullanılan gemi Afrika Kıtası’nın batısından Cebelitarık Boğazı’na doğru ilerliyor.  

GREENPEACE GEMİYE ‘DUR’ DİYEBİLİR!
Daha önce birçok kez sıradışı eylemler düzenleyen uluslararası çevre kuruluşu Greenpeace’in de Nae Sao Paulo Aliağa limanına gelmeden önce aktivistleri aracılığıyla bir protesto düzenleyebileceği gelen bilgiler arasında... Greenpeace Aliağa’ya doğru yola çıkan Nae Sao Paulo’nun ikizi Clemenceau'nun 2004-2006 yıllarında önce Türkiye'ye sonra da Hindistan'a gitmesini engellemiş ve Fransa'nın gemiyi geri almasını sağlamıştı. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir