Seferihisar Belediyesi, mevcut tarım politikaları nedeniyle üretim ve tüketimde yaşanan zorluklara karşı "Başka Bir Tarım Mümkün" anlayışıyla hayata geçirdiği tarım politikalarının ve çözüm yöntemlerinin en güzel örneklerini, Tarım Şenliği’nde sergilemeye başladı.
4 gün sürecek etkinliğin ilk gününde, ilçedeki üreticilerin en önemli eksiklerinden biri olan ve kısa bir süre önce tamamlanan Soğuk Hava Deposu’nun açılışı yapıldı.
Seferihisar Belediyesi’nin desteği ve Doğanbey Kooperatifi’nin başvurusuyla, “Tarım ve Orman Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi” programı kapsamında %50 hibe desteğiyle hayata geçirilen Soğuk Hava Deposu 1 milyon 200 bin liraya mal oldu. 7,6 dönüm arazi üzerine kurulan depo, 700 m2 kapalı alan, 4 oda ve 1575 m3 soğuk hava kapasitesine sahip. Depo öncelikli olarak mandalinanın raf ömrünü uzatmak için kullanılacak. Ayrıca soğuk havadan ilçedeki balıkçılar ve diğer meyve-sebze üreticileri de faydalanacak.
Başkan Soyer: 20 yılda neler neler değişti ama...
Tesisin açılışından önce Doğanbey Kooperatifi Başkanı Tuncay Topuz tarafından tesisin yapım süreci ve özellikleriyle ilgili bir açılış konuşması yapıldı. Yine açılışta konuşan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “bizim için bugün bir bayram başlıyor. 4 gün boyunca 9,5 yıldır tarımla ilgili yaptıklarımızı en rafine, en süzülmüş, en özel örneklerini kamuoyuyla paylaşacağız”, diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Dört günlük bayramımızı Soğuk Hava Deposu’nun açılışıyla başlatıyoruz. Bu tesisin çok önemli bir anlamı var, bu da ürünün ömrünü uzatmak. Bunun çok değerli olduğunu düşünüyoruz çünkü 20 yıldır mandalinanın fiyatı değişmiyor. 50 kuruşla 1 lira arasında bir fiyatı var. 20 yıldır Türkiye’de nelerin değiştiğini gözünüzün önüne getirirseniz, mandalinanın fiyatının neden değişmediğini daha da çarpıcı biçimde görmüş olacaksınız. Çok üzücü bu tabloya karşı yapılacak temel işlerden biri, ürünün raf ömrünü uzatmak. Yani mandalina sezonu bittiğinde de ürünün pazarlama gücünün olmasını sağlamak. Ürünü sanayi ürününe dönüştürmek yani katma değerini büyütmek lazım. Rekabet gücünü arttırmak için bunlara kafa yoruyoruz. İnşallah bu tesis bundan sonra üreticimizin daha çok para kazanmasını mümkün hale getirir. Soğuk Hava Deposu tüm üreticilerimize açık olacak. Sadece mandalina için değil başka ürünler içinde kullanalabileceğiz. Yani deniz ürünleri için de, hayvansal ürünler için de kullanacağız. Bu tesisin yapımında büyük emekleri olan Doğanbey Kooperatifimize, çok değerli başkanı Tuncay Topuz’a, ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’na çok teşekkür ediyorum. Seferihisar’a hayırlı uğurlu olmasını ve bol kazançlar getirmesini diliyorum”
Lavanta Fotoğrafları Sergisi Açıldı
Tarım Şenliği’nin ilk günü Lavanta Fotoğrafları Sergisi açılışıyla devam etti. Seferihisar Belediyesi’nin, Turgut Köyü’nde alternatif ürün olarak sunduğu lavanta bahçesinde, fotoğraf sanatçıları Petek Çakaloz, Aysun Ormanlı, Muhsin Ağaya, Niyazi Tunçel ve Engin Yavuz tarafından çekilen fotoğraflardan oluşan sergi Çağan Irmak Salonu’nda açıldı. Sergi dört gün boyunca ziyarete açık olacak.
Mandalinalı Yemek, Tatlı ve Hediyelik Eşya Yarışmaları Gerçekleşti
Serginin ardından ise Seferihisar’ın coğrafi işarete sahip mandalinasıyla ilgili düzenlenen yarışmalar gerçekleştirildi. Seferihisar Belediyesi ve İzmir Profesyonel Aşçılar Derneği işbirliğiyle “En İyi Mandalinalı Yemek ve Tatlı”, Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğretim üyeleri jüriliğinde ise “En İyi Mandalinalı Hediyelik Eşya Tasarımı” yarışmaları yapıldı. En İyi Mandalinalı Yemek birinciliğini “Mandalinalı Sarma” yemeğiyle Ayşegül Ulu, En İyi Mandalinalı birinciliğini Mandalinalı Nilüfer Tatlısı isimli tatlısıyla Ezgi Akbulut kazandı. En İyi Mandalinalı Hediyelik Eşya Tasarımı yarışmasının birincisi ise “Hayata Bağlan” ismini verdiği tasarımıyla Nurgül Saltık oldu. Kazananlar ödüllerini 18 Kasım Pazar günü gerçekleşecek 19. Mandalina Şenliği’nde alacak.
Başka Bir Tarım Mümkün Paneli Düzenlendi
Birinci günü son etkinliği olarak “Başka Bir Tarım Mümkün” konulu panel düzenlendi. Çağan Irmak Salonu’nda gerçekleşen panelin moderatörlüğü Slow Food Türkiye Kurucu Başkanı, Gazeteci-Yazar Nedim Atilla tarafından yapıldı. Panelde konuşmacı olarak Toros Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ahmet Özer ve İstanbul Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Ahmet Atalık konuşmacı olarak yer aldı. Panelin sonunda Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, katılımcılara plaket vererek teşekkür etti.
Zeytinyağı Müzayedesi Yapılacak
Şenliğin ikinci günü olan 16 Kasım Cuma günü Teos Antik Kenti’nde Zeytinyağı Müzayedesi düzenlenecek. Seferihisar’da 500 yıllık ve daha yaşlı 200 civarındaki zeytin ağacından toplanarak sıkılan zeytinyağları açık arttırmayla satılacak. Geçtiğimiz yıl yapılan müzayedede 1800 yaşındaki ağaçtan elde edilen zeytinyağının yarım kilosu 22 bin 500 Liraya satılarak dünyanın en pahalı zeytinyağı unvanını almıştı.
Tohum Merkezi ve Doğa Okulu’nda Etkinlikler Gerçekleşecek
17 Kasım Cumartesi günü etkinlik Can Yücel Tohum Merkezi’nde başlayacak. 2010 yılında Seferihisar’da başlayan ve Türkiye’ye yayılan Tohum Takas Şenlikleri’nin devamı olarak tohum ekimi, tohum gönderimi ve lavanta dikimi yapılacak. Aynı gün Doğa Okulu ziyaretinde Kadim Üretim Havzaları sunumları gerçekleştirilecek. Ulamış Köyü’nde ise yok olmak üzereyken bulunan ve çoğaltılan Topan Karakılçık Buğdayı’ndan yapılan “Ata Ekmeği” atölyesinde ekmeğin yapımı katılımcılarla paylaşılacak. Ayrıca Çocuk Belediyesi, yeni seçilecek Çocuk Belediye Başkanı’nın devir teslim törenine sahne olacak.
Pazar Günü Mandalina Şenliği
Türk Patent Enstitüsü tarafından “Seferihisar Mandalinası” olarak coğrafi işaret verilerek tescillenen satsumanın hasat dönemi yine büyük bir coşkuyla kutlanacak. 19.kez düzenlenecek şenlik kapsamında birbirinden renkli etkinlikler yapılacak ve her yıl olduğu gibi, en iyi mandalina üreticisi ve bir yıl boyunca Seferihisar’ın yüzü olacak Mandalina Kral ve Kraliçesi seçilecek. Ayrıca etkinlikte Tepecik Senfoni Orkestrası bir konser verecek.