Demokrasi ve Atılım Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, tarım sektörü ile ihracatın sorunlarını yakından bildiklerini, partilerine iktidar vizesi verildiği takdirde köklü değişikliklerle çiftçi, tüccar ve ihracatçının önünü açacaklarını söyledi.
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) İzmir’de hem teşkilatlanmasını tamamlıyor hem de vatandaşın cebini doğrudan ilgilendiren ekonomiyi temsil eden kuruluşlara yapılan ziyaretlerde sorunlarla çözüm önerilerini muhataplarıyla konuşarak kentin siyasi yaşamına damgasını vuruyor.
DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İzmir Ticaret Borsası (İTB) ile Ege İhracatçı Birlikleri’ni (EİB) ziyaret etti. İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ösen ve ekibine demokrasi yolunda başarılar dilerken, siyasette kadınların söz sahibi olmasıyla daha uzlaşmacı ve çözüm getirici çabaların artacağını, aynı zamanda nezaket dilinin yerleşeceğine inandığını ifade etti. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de İzmir iş dünyasındaki başarılarına yakından tanık oldukları Seda Kaya Ösen’in kişiliği ve yönetimiyle temsil ettiği siyasi partiye güç vereceğini belirtti.
DEVA İzmir İl Başkanı Ösen’in Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte tarım sektörünün üretimini sanayiye ve hedef pazarlara aktaran tüccarların çatısı altında toplandığı İzmir Ticaret Borsası ile dünyanın dört bir yanındaki rakipleriyle mücadele ederek Türk ürünlerine pazar yaratan Ege İhracatçı Birlikleri’ni ziyaretinde gündemin ağırlığını ekonomi oluşturdu.
Sorunları biliyoruz, çözmeye geliyoruz
Kendisi de siyasete girmeden önce iş insanı olarak İzmir ekonomisinde aktif rol alan DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, Türkiye’nin ekonomik sorunlarını ve çözüm yollarını bildiklerini belirtirken, İzmir’in de bundan bağımsız düşünülemeyeceğini vurguladı.
DEVA Partisi iktidarında tarım politikalarının bilgiye ve veriye dayalı olarak uygulanacağını bildiren Ösen, sözlerini şöyle sürürdü:
“Tarım politikamızın temel amacı; insana, toprağa, çevreye saygılı, üretici ve tüketicinin haklarını koruyan, sağlıklı ve sürdürülebilir üretimi esas alan, yüksek katma değer üreten, rekabetçi, yenilikçi bir tarım sektörü oluşturmaktır. Vatandaşlarımızın güvenli, yeterli, dengeli ve sağlıklı beslendiği, arz talep ve fiyat dengesinin gözetildiği, gıda ve tarım alanında ihracat potansiyelini ciddi ölçüde yükseltmiş, gıda güvenliğini önceleyen, gıda endüstrisinde kullanılan tahıl ve yağlı tohumlar başta olmak üzere kendine yeterli, protein açığını kapatmış, finansal olarak güçlü ve teknoloji ile donatılmış tarımsal işletmeler ile eğitimli çiftçilere sahip bir Türkiye hedefimizdir. Değer zincirinin tümünü beraber yönetme felsefesi ile gıda ve tarımı bir bütün olarak ele alarak ve iklim değişikliğini temel bir parametre kabul ederek, ortaya çıkması muhtemel tehditlerle başa çıkabilecek bir tarım üretim sistemi kuracağız.”
Mevcut tarımsal destekleri kapsamlı bir etki analizine tabi tutacaklarını, destekleme sistemini üretimi ve verimliliğini esas alarak yeniden yapılandırıp basit, açık, anlaşılır ve şeffaf hale getireceklerini söyleyen Seda Kaya Ösen, “Tarımsal iç ve dış ticarette rekabet avantajı sağlayacak markalaşma, coğrafi işaret destekleri ile nakliye ve raf ömrünü uzatacak paketleme ve ambalaj teknolojilerini destekleyecek düzenlemeleri hayata geçireceğiz” dedi.
Katma değerli ürünlerin payı artmalı
DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Ösen, EİB ziyaretinde, İzmir’in kimya ve otomotiv yan sanayi ürünleri dahil edildiğinde İzmir’in dış ticarette fazla veren illerden biri olduğuna dikkat çekerken, “Büyümenin daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması için ihracatın desteklenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede, Eximbank’ın kaynaklarını güçlendirecek, ihracata sağlanan destekleri etkin bir biçimde kullanacağız. Üretim ve ihracatın yapısını rekabet gücü yüksek ticarete konu sektörler lehine değiştirmeyi öngören sanayi ve diğer sektörel politikalarımız da dış dengenin sürdürülebilirliğine önemli katkı sağlayacaktır. Sanayi üretimi ve ihracatı içinde ileri teknoloji kullanan ve yüksek katma değerli ürünlerin payının artırılması, üretim ve ihracatın ürün ve pazar yapısının çeşitlendirilmesi önceliklerimiz arasındadır” diye konuştu.