Turizmde değişen dünya trendlerine adaptasyonun en verimli yolu olarak kabul gören “sürdürülebilir turizm”, 14. Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı’nın önemli konu başlıklarından biri oldu. Uzman isimler, sektörün geleceği için insan, kültür ve doğa odaklı turizmin önemine dikkat çekti.
Türk turizmine yenilikçi bir vizyon koyan Travel Turkey İzmir, birbirinden değerli konu ve konuklarını bu kez Türkiye’nin sanal fuar alanı “Digital İzmir Fair” üzerinden ağırladı. 14. Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı’nda, yeni turizm trendlerinin masaya yatırıldığı bir ortak akıl platformu oluşturdu. Destinasyonların niteliklerinin ön plana çıkarıldığı, yerel zenginliklerin katma değere dönüştürüldüğü yeni bir turizm anlayışı olan sürdürülebilir turizm, fuarın öne çıkan konu başlıklarından biri oldu. Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Derneği iş birliği ile düzenlenen “USTUD Sürdürülebilir Turizm Konuşmaları”, katılımcıların ilgisini çekti. Doğal, tarihi, kültürel, sosyal ve estetik değerlerin korunup aktarılmasının hedeflendiği sürdürülebilir turizmin yerel değerleri ön plana çıkaracak önemli bir fırsat olduğuna vurgu yapılan etkinlikte; lokal olanı iyi anlatan, işleyen ve tanıtan destinasyonların turizmin geleceğinde söz sahibi olacağına dikkat çekildi.
Uzman isimler yer aldı
Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Derneği Kurucu Başkanı Adviye Bergemann, “Sürdürülebilirliğin her alanda kalın harflerle üzerinden geçilmesi gereken bir dönemden geçiyoruz. Sürdürülebilirlik varılacak bir destinasyon değil, gidilecek uzun bir yoldur.” diyerek oturumları başlattı. Adviye Bergemann, USTUD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Çelenk, Doç. Dr. Volkan Altıntaş, Seda Kutluk ve Serdar Çelenk moderatörlüğünde gerçekleşen beş farklı oturuma; Central Florida Üniversitesi’nden Prof Dr. Fevzi Okumuş, İzmir Vakfı Genel Müdürü Güven Eken, Global Sürdürülebilirlik Danışmanı Doç. Dr. Katalin Zaim, La Bosphorus İstanbul Genel Müdürü Taleb TJ Joulak Shangri, Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gül Güneş, Bağ Ürünleri Uzmanı Yazar Dr. Göknur Gündoğan, İzmir Köy-Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Prof. Dr. Semra Günay Aktaş, İda Blue Hotel Sahibi Varol Civil, Mandarin Oriental Bodrum Genel Müdürü Ersev Demiröz, Turizm Aktüel İmtiyaz Sahibi Hasan Arslan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sürdürülebilirlik Uzmanı Ferdi Akarsu, UNDP Proje Yöneticisi, Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Büyüme Portföyü Aslı Çakın, Woosong Üniversitesi’den Dr. Michalis Toanoglou, Six Senses Hotels Resorts Spas Sürdürülebilirlik Baskan Yardımcısı Jeffery Smith, Finn Partners New York Ortağı Haldun Dinççetin konuşmacı olarak katıldı.
“Hayatın sürekliliğini savunmak için sürdürülebilirlik”
Pandemi sürecindeki başarısızlığın nedenlerinden birinin de sürdürülebilirliğin verimsiz kullanılmasından kaynaklandığını belirten Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel; “Pandemi sürecinde, denizler temizlendi, uçaklar uçmadığı için ozon tabakasındaki delik kapandı. Pandemiden bir ders çıkartmamız gerekiyor. Teknolojide bu kadar ilerlemişken dört gramı bulmayan bir virüs karşısında dünya başarısız oldu. Sürdürülebilirlik, hayatın sürekliliğini savunmak ve ona katkıda bulunmaktır. Önceliğimiz tüm dünyaya bunu sağlayabilmek olmalıdır” dedi.
Soyer: “İzmir’in o kadar çok parlak yıldızı var ki”
Konuşmalarında, İzmir’e 360 derece dönüldüğü zaman inanılmaz bir turizm potansiyeli görüleceğine değinen yüz yedi birimin tarımsal kalkınma kooperatifinin çatı örgütü İzmir Köy-Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer; “İnsanlar artık çocukları ile birlikte doğaya gitmek istiyor, oradaki yerel lezzetlerin farkına varmak istiyor. 8 bin 500 yıllık tarihi ile İzmir, doğu ile batı ülkeleri arasında ilişki kuran bir kalptir. Binlerce yıldır İpek Yolu ile Akdeniz’den doğuya deniz yoluyla bağlanmış, deniz ticaretinin başkenti olmuştur. Aynı zamanda farlı medeniyetlere ve kültürlere ev sahipliği yapmıştır. İzmir’de devam eden bu sürdürülebilir tarih ve doku sadece merkezde değil kırsalda da devam etmektedir. İzmir’in kırsal kalkınmayı da içine aldığımız o kadar çok parlak yıldızı var ki. Amacımız, bu yıldızları tüm galakside daha görünür kılmak. İzmir’de tarihe doyarsınız, boyoza doyarsınız, denize yüzmeye doyarsınız, İzmir’e doyamazsınız” şeklinde konuştu.
İnsanlar ekosistem ile ilişki kurmalı
Sürdürülebilirliği yaşam ve düşünce biçimi olarak bakılması gerektiğini ifade eden İzmir Vakfı Genel Müdürü Güven Eken, “Düşünce dünyamızın sürdürülebilir olması şart. İnsanların birbirleri ve ekosistem ile ilişki kurması, bence sürdürülebilirliğin anahtarıdır. Sürdürülebilirlik için iş birlikçi, ortak bir zihin oluşturulmalıdır. İzmir Vakfı’nın paydaşları ile beraber İzmir’in yeni turizm stratejisini tamamladık. Mevcut oturumlarda konuşulan tüm kavramlar, ortak akılla oluşturduğumuz bu eylem planında yer alıyor. İzmir’in tüm turizm stratejisini sürdürülebilir biçime oturttuk” dedi.
Var olanı korumamız gerekiyor
Woosong Üniversitesi’nden Dr. Michalis Toanoglou, “Sürdürülebilirlik konusu çok tartışılıyor ama hükümetler ve kuruluşlar buna rağmen daha az politika üretiyor. Dolayısıyla bu tarz etkinliklerde konunun gündeme getirilmesi önem arz ediyor. Pandemi ile birlikte kitlesel turizmde büyük bir düşüş yaşandı. Sürdürülebilirlik, kurumlar açısından çoğu zaman maddi zararı azaltmak olarak görülüyor. Bu yanlış. Hepimiz ekosistemin bir parçasıyız. Var olanı korumamız gerekiyor” ifadelerinde bulundu.
USTUD Sürdürülebilir Turizm Konuşmaları kapsamında diğer katılımcılar, şunları dile getirdi:
Doç.Dr. Katalin Zalim: “Sürdürülebilirlik,19. Yüzyılda ortaya çıktı. Sanayileşmenin başlaması ile önemi daha da arttı. Turizm açısından baktığımızda sosyal adalet, çevresel düzgünlük, ekonomik gelişmeler sürdürülebilirlik için çok önemlidir”
Prof. Dr. Fevzi Okumuş: “Sürdürülebilirliğin sürdürülebilir olması ve bu konuda iyi sonuç alabilmek için, iş birliği içinde çalışılmalıdır”
La Bosphorus İstanbul Genel Müdürü Taleb TJ Joulak Shangri: “Sürdürülebilirlik, bir düşünce biçimidir. Herkesin yaşamının bir parçasıdır ve eğitimle ilgilidir. Pandemi sürecinde doğanın ve onun tüm parçalarının ne kadar önemli olduğunu, onu korumamız gerekliliğini bir kez daha anladık”
Prof. Dr. Gül Güneş, Selçuk Üniversitesi: “Seyahatlerin bir amacı vardır. Destinasyon varış noktasıdır. Çevre üzerinde en az etkiyi yaratacak sorumluluk bilincinde seyahat etmemiz çok önemli”
Bağ Ürünleri Uzmanı Yazar Dr. Göknur Gündoğan: “Agro-turizm, hem kültürel ve gastronomik turizmin buluşma noktasında bulunuyor. Buradan yola çıkarak bağ ürünlerinin doğal tarihi ve beşeri mirasın keşfine yarıyor. 2012 yılından bu yana yükselen bir değer olarak görülüyor”
Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Prof. Dr. Semra Günay Aktaş: “Sürdürülebilirliğe çevresel, sosyo-kültürel ve ekonomik olmak üzere üç açıdan bakıyoruz. Turizmdeki dönüşüm arz ve talep ile oluyor. Fiziksel dönüşümün gerçekleşmesi için zihinsel ve bilişsel gelişimin olması gerekli”
İda Blue Hotel Sahibi Varol Civil: “Sürdürülebilirlik direnç gerektiren bir durum. Bu aslında bütün bir ekosistem, tek başınıza bir şey yapamazsınız. Aynı zamanda yereli de öne çıkartmanız lazım”
Mandarin Oriental Bodrum Genel Müdürü Ersev Demiröz: “Sürdürülebilirlik aynı zamanda dayanıklılıktır. Amacımız günü değil önümüzdeki yılları kurtarmak, çocuklarımıza hatta onların çocuklarına güzel bir dünya bırakmak”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sürdürülebilirlik Uzmanı Ferdi Akarsu: “Doğayı hayatımızda dinlemeye başlarsak tıpkı onun gibi dirençli hale geliriz. Doğayla olan ilişkimizi sektörümüz ve kentimize akredite edebilmeliyiz”
Turizm Aktüel İmtiyaz Sahibi Hasan Arslan: “Turizmi geleceğe taşımanın anahtarı kesinlikle sürdürülebilirliktir. Doğaya rağmen değil doğayla birlikte hareket etmeliyiz. Yerel halkı bölge kültürüne dahil etmeliyiz”
UNDP Proje Yöneticisi, Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Büyüme Portföyü Aslı Çakın: “Sürdürülebilir kalkınma amaçlarının gerçekleştirilmesinde turizmi önemli bir araç olarak gördük. Turizmde artık gücünü yerelden alan daha geleneksel ve kapsayıcı modeller gelişiyor. Biz de bu değişime paralel olarak toplum temelli bir anlayışla hareket ediyor, küresel düşünüp yerel hareket ediyoruz”
Six Senses Hotels Sürdürülebilirlik Baskan Yardımcısı Jeffery Smith: “Pandemi ile birlikte müşterilerin tercihlerinde ve taleplerinde değişiklikler oldu. Her şey yerel istihdamla başlıyor. Misafirlerimize yerel kültürü tanıtmayı hedef aldık”
Finn Partners New York Ortağı Haldun Dinççetin: “Sürdürülebilir turizm için stratejik iletişim planına ihtiyaç var. İmajını yönetemeyen ülkeler, markaları tarafından yönetilmeye başlar. Destinasyonun sürdürülebilir planını inşa etmesi için tanıtım çok önemlidir”
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve T.C. Ticaret Bakanlığı himayelerinde; İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği, İzmir Ticaret Odası, TÜRSAB, TÜROFED, İzmir Vakfı desteği ile İZFAŞ ve TÜRSAB Fuarcılık A.Ş. tarafından düzenlenen 14. Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı online etkinlikleri, 27 Şubat Cumartesi gününe kadar
ttidigital.izfas.com.tr adresinden takip edilebilir.