Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin yaptığı "Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil." açıklaması siyasette yeni bir tartışma başlattı.
CHP KAPIYI KAPATTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu açıklamasıyla başlayan tartışma, siyasetin gündemine oturdu.
CHP yüzde 50+1 şartını değiştirecek olası bir anayasa değişiklik teklifine kapıları kapattı.
Partisinin dün gerçekleşen grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bu tartışmanın içinde olmayacaklarını söyledi.
Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Bizimle anayasa değiştiremeyeceksin." diye seslendi.
BAHÇELİ: SİSTEMİN DOĞASINI ZEDELEMEDEN DÜZELTİLEBİLİR
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasını partisinin grup toplantısında değerlendirdi.
Bahçeli, “Cumhurbaşkanı’nın yüzde 50+1 bir oyla seçilmesi sistemin temelidir, bu konuda fikrimiz değişmedi.” dedi.
Yapılması muhtemel değişikliğin, sistemin doğasını zedelememesi gerektiğini vurgulayan Bahçeli, "Cumhur ittifakında sorun bekleyenlere buradan ekmek çıkmaz." ifadelerini kullandı.
AKŞENER: BİZ 2017'DE SÖYLEMİŞTİK
50+1 tartışmasına ilişkin son açıklama ise İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’den geldi.
Partisinin grup toplantısında konuşan Akşener, “Biz zaten hesapsız kitapsız, alelacele getirdiğiniz partili cumhurbaşkanlığı sisteminin Türkiye’nin başına, bela olacağını daha 2017 yılında söylemiştik.” dedi.
“Madem ki, Sayın Erdoğan da 50+1 şartının dayattığı, ittifak sisteminden bu kadar rahatsız. O zaman, buradan, bizzat kendisine sesleniyorum. Gelin, önümüzdeki seçimlere AK Parti olarak, siz de İYİ Parti gibi, tek başınıza girme cesaretini gösterin.” diyen Akşener, yapılması muhtemel değişiklikle birlikte, 2 dönem kuralının da değiştirilmek istenmesine destek vermeyeceklerini söyledi.
BAKAN TUNÇ'TAN AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 50+1 açıklamasına ilişkin bir yorum da Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan geldi.
Sistemle ilgili yeni ihtiyaçlar durumunda yeni değişikliklerin oturulup konuşularak değerlendirileceğini, revizyon ya da reform ihtiyacı varsa bundan kaçınılamayacağını söyleyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Sayın Cumhurbaşkanımızın da özellikle eleştiriler karşısında ifade ettiği 50+1 meselesinde takdir Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Yeni anayasa hedefi doğrultusunda bunların hepsi konuşulup tartışılabilir ve Mecliste bunlar bir mutabakat çerçevesinde olabilecek hususlar. Bu mutabakat sağlandığında tabii ki önemli olan Türkiye'yi demokratik, sivil, kuşatıcı yeni bir anayasaya kavuşturmak." dedi. (NTV)