Türkiye’den 17 il ve 2 ülkeden toplam 174 firmanın katıldığı 10. Olivtech Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı ile 11 Ekoloji İzmir’i; 54 ülkeden ve 42 ilden toplam 12 bin 520 kişi ziyaret etti. Dört gün süren ve son iki günü halka açık olan fuarlar, yerli ve yabancı katılımcı ile ziyaretçiyi bir araya getirirken sektörün tüm aktörlerini İzmir’de tek çatı altında buluşturdu.
42 ilden ziyaretçi
Adana, Adıyaman, Ağrı, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Hatay, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Nevşehir, Rize, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Yalova ve Zonguldak.
54 ülke geldi
Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Azerbaycan, Bahama, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Cezayir, Danimarka, Estonya, Fas, Filipinler, Filistin, Fransa, Gürcistan, Hindistan, Irak, İngiltere, İran, İspanya, İsrail, İsviçre, İtalya, Jamaika, Karadağ, Katar, Kazakistan, Kenya, Kıbrıs, Kırgızistan, Kosova, Kuveyt, Kuzey Kıbrıs, Libya, Lübnan, Malezya, Mısır,Moğolistan, Moldova, Monako, Özbekistan, Pakistan, Polonya,Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, Suriye, Tacikistan, Tayland, Tunus, Ukrayna, Ürdün, Yunanistan.
Zeytin ve zeytinyağını ana ürün grubu olarak bünyesinde barındıran Türkiye’deki tek uluslararası ihtisas fuarı Olivtech ile Türkiye’yi uluslararası alanda temsil eden organik sertifikalı ürünlerin ve sektörün tüm paydaşlarının yer aldığı tek fuar olan Ekoloji İzmir; İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından 26 – 29 Mayıs 2022 tarihlerinde fuarizmir’de düzenlendi. Olivtech Fuarı, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin (UZZK) desteğiyle, Ekoloji İzmir Fuarı, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) desteğiyle eş zamanlı olarak gerçekleşti.
“Sektörün ihracat kapısı oldu”
İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, “Son zamanlarda, zeytinin çok gündemde olduğu bir dönemde geniş zamanlı bir fuar yaptık. Bizim buradaki misyonumuz; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” politikasını hayata geçirebilmek için, küçük üreticiyi doğrudan ihracatçı yapabilecek ve fuarlar kanalıyla, farklı mecralarda karşılaşamayacağı yurt dışından gelen satın alımcılarla aynı ortamda buluşturabilmek. Dolayısıyla bu sektörlerin ihracat kapısı olabilmek. Fuarlarımız dört gün sürdü ve iyi bir ticari hacim yakaladığımızı düşünüyoruz. Olivtech Fuarı kapsamında Edremit Ticaret Odası ile zeytinyağı sektöründe “Alım Heyeti Programı” gerçekleştirdik. Türkiye genelinde onlarca katılımcı firmamız fuara katıldı. Yurt dışından Libya ve Fas’tan pek çok katılımcı firma da ürünleriyle fuarımız da yer aldı. Aynı zamanda yurt dışından, özellikle Avrupa’dan çok ciddi satın almacılar geldi bunlardan, Almanya, İtalya, İspanya, Portekiz’i sayabiliriz. Kuzey Afrika’dan ise, Cezayir, Fas, Libya ve Tunus, ayrıca Rusya Federasyonun’dan profesyonel ziyaretçiler geldi” dedi.
“Fuar çok başarılı geçti”
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan, “Otuz yıldır bu sektörün içindeyim, 2007 yılında ülkemizde ilk ürün konseyi olan UZZK’yı kurucularındanım. UZZK, Türkiye’de binlerce işletme, ticaret ve ihracat yapanlar, kooperatifler ve birliklerin yer aldığı sektörü temsil eden çatı kuruluştur. Biz bu fuarın en önemli bileşenlerindeniz. İzmir Büyükşehir ve İZFAŞ’ın destekleriyle bu platform, zeytinciliğimizin Türkiye’de gelişmesi bakımından önemli çalışmalara imza attı ve fırsatlar yarattı. Fuar çok başarılı geçti. Özellikle makine üreticileri çok güzel bağlantılar yaptı. Sofralık zeytinle ilgili tüm makinalar dolum tesisleri ve paslanmaz çelik depolarla dünyada adımızı duyurmaya başladık. Örnek vermek gerekirse, sadece bir Ürdünlü firma 8 adet makine aldı. Ayrıca, merkezi Madrid’de bulunan Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC) himayelerinde ve UZZK tarafından “Türkiye Kalite Ödülü Natürel Sızma Zeytinyağı Yarışması” gerçekleşti. Bunun yanında, “İran Ulusal Zeytin Konseyi” başkanlığında, 50 kişilik bir heyet ile ülkemiz arasında imzalanan karşılıklı teknik ve ticari işbirliği anlaşmalarının adresi de Olivtech Fuarı oldu” dedi.
“Söyleşilerimiz ilgiyle takip edildi”
Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy, “Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri emekli öğretim üyesiyim. Organik sertifikalı zeytin üreticisiyim. Fuar boyunca yaptığımız söyleşilerde, Türkiye’de ve dünyada organik zeytinyağının durumu ve sorunlarını tartıştık. Bu fuarlar, ülkemizde organiğin daha fazla ön plana çıkması ve sertifikalı ürünlerin artması için, özellikle hasat sonrası depolama, işleme ve pazarlama konusunda neler yapılabilir sorusuna, sektör ve sektörün uzman akademisyenleri ile çözüm aradığımız yerler olması açısında çok önemli. Hem sektörün hem de ziyaretçilerin her geçen yıl ekolojik gıda konusunda farkındalıklarının arttığını seminer ve söyleşilerimizi ilgiyle takip ettiklerini gördüm. Bu olumlu bir gelişme” dedi.
Portekiz’den gelen Rafael Tavares, “Portekiz’de zeytinyağı üreten ve uluslararası zeytinyağı ticareti yapan bir şirketim var. Bu fuara ve Türkiye’ye ilk defa geliyorum, fuar ortamını çok beğendim, pek çok satıcı ve üretici ile görüşme ve bağlantı kurma imkanı yakaladım. Türkiye’de üretilen ve farklı ağaçların toprakların zeytinyağını tanımak istiyorum. Bundan sonra bu fuara sürekli katılmayı düşünüyorum” dedi.
İspanya’dan gelen Manuel Curado Serrano, “1988’ den beri İspanya’da zeytin, zeytinyağı üretimi ve uluslararası ticaret yapıyorum. Türkiye ve İzmir’e ilk defa geliyorum. Fuar ile ilgili izlenimim çok olumlu, uluslararası bir ihtisas fuarı olması, profesyonel yapılması beni etkiledi. İspanya ve diğer Avrupa ülkeleri ile ticaret yaptığım için, bu fuar bana fiyatlandırma konusunda karşılaştırma imkanı verdi. Ben özellikle Türk zeytinini tanımak istiyorum ve bununla ilgileniyorum. Firmalarla yaptığım B2B iş görüşmelerimde zeytin ve zeytinyağı sektöründeki Türk üreticilerle görüşmelerim çok iyi geçti. Özellikle makine sektöründeki yeni teknikleri keşfetmek beni heyecanlandırdı. Altı firma ile görüşmem oldu. Onlarla ilerleyen günlerde sözleşme imzalamayı düşünüyorum” dedi.
Şili’den gelen Rodrigo Molina Jara, “Şili’nin merkezinde zeytin, sebze ve meyve üretimi yaptığım küçük ölçekli zeytinyağı ürettiğim bir fabrikam var. İlk defa zeytinyağı konusunda uluslararası bir girişimde bulunmak istiyorum Ülkenizin zeytin ağaçları iklimi ve üretim potansiyelini çok beğendim. Bu fuarda, Türk zeytinyağını, zeytin ağaçlarını, iklimini tanıma fırsatı bulmam benim için çok değerli. Burada küçük butik işletmeler gördüm hasatından, pazarlamasına kadar kendilerinin yapıyor olması çok büyük başarı. Fuar sonrasında görüşmelerim devam edecek. Şu an üç Türk zeytinyağı firması ile görüştüm ve çok olumlu geçti. Anlaşma yapmayı düşünüyorum ve seneye bu fuara yine gelmeyi çok isterim” dedi.
Libya Ticaret Bakanlığı İhracat Tanıtım Merkezi’nden Mohommed Ali Aldib, “Türkiye ile Libya arasında büyük hacimli bir ticaret var daha önce fuara bir kez daha katılımcı olarak geldik. İzmir’den iki Türk firmasıyla anlaşma yaptık. Fuara Libya’dan zeytinyağı üreten ve uluslararası ticaret yapan dört şirket ile katıldık. Fuardan memnunuz ve yine gelmeyi düşünüyoruz” dedi.
Etkinlikler durmadı
Olivtech Fuarı kapsamında 5 adet mutfak şov, 10 adet söyleşi, 1 adet zeytin ve zeytinyağı tadım alanı ve zeytinyağı müzayedesi organize edildi. Etkinliklerde 25 konuşmacı yer aldı. Olivtech Fuarı’nın ilk günü, İzmir Köy-Koop Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, Şef Sahrap Soysal ve İzmir Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İlhami Dinç’in katılımı ile “İzmir Köy- Koop ile FAO Türkiye 10 il 10 kooperatif 100 üretici kadın, Sahrap Soysal’ın Anadolu Mutfağında” Mutfak Şovu gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yerel üretici ve kooperatiflerin ürünlerinin satışa sunulduğu “Zeytinyağı Müzayedesi” organize edildi. Fuarının ikinci günü “IOC - UZZK Türkiye 2022 Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması Ödül Töreni” de gerçekleşti. Fuar süresince alanında uzman kişilerin yer aldığı yemek şovları, söyleşiler ve tadımlar yapıldı.
“Ekoloji Buluşmaları” kapsamında 9 söyleşi, 2 workshop ve 1 gösteri düzenlendi. Almanya, Azerbaycan, Belçika, Danimarka, Fas, Hırvatistan, Hindistan, İran, İspanya, İtalya, İngiltere, Kırgızistan ve Yunanistan’dan alanında uzman kişilerin katılımıyla 4. Akdeniz İklimlerinde Organik Tarım Konferansı hibrit olarak düzenlendi. 16 oturumun gerçekleştiği konferansta 112 konuşmacı yer aldı.
Düzenli olarak denetimlerin ve periyodik olarak gerekli analizlerin yapıldığı organik ürünlerden oluşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Eko Pazarı, fuar ziyaretçilerin uğrak yeri oldu. Fuara katılan firmaların zeytinyağlarının yer aldığı tadım alanında; ziyaretçiler Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin anlatımı ile farklı sıkım teknikleriyle elde edilen zeytinyağları deneyimledi.
Terra Madre Anadolu İzmir 2022’ye adım adım
10. Olivtech Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı ile 11 Ekoloji İzmir’de, Terra Madre Anadolu tanıtım standı dikkat çekti. Dünyanın en büyük gıda hareketi Slow Food önderliğinde iki yılda bir İtalya’da gerçekleşen Terra Madre Gastronomi Fuarı, Terra Madre Anadolu İzmir 2022 olarak 2-11 Eylül'de Kültürpark’ta düzenlenecek. 91. İzmir Enternasyonal Fuarı ile eş zamanlı olarak Türkiye’de ilk kez düzenlenecek fuar, tüm Türkiye ve Akdeniz’den katılacak küçük üreticileri dünya ile buluşturarak ülkenin ve İzmir’in marka değerini artıracak. Anadolu mutfağının ve tarım ürünlerinin tüm örneklerinin buluşacağı fuarda bugüne kadar ürettiğini pazarlamakta zorlanan üreticiler, yerel ürünlerini tüm dünyaya aracısız olarak tanıtacak. Fuarda Türkiye’nin farklı coğrafi bölgelerinden gelen gastronomik ürünler buluşacak. Fuar kapsamında üreticiler de bir araya gelerek sorunlarını konuşacak.