Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ambalaj atıklarının geri kazanımı konusunda yetkilendirilmiş olan ADEG, Türkiye genelinde 82 belediye ile geri dönüşüm çalışmaları yapıyor ve 12 milyon kişiye geri dönüşüm konusunda destek sağlıyor.
Dünya gazetesinden Didem Eryar Ünlü'nün haberine göre, AGED Genel Müdürü Osman Kaytan 2018 yılında sisteme 11 milyon TL değerinde ayni ve nakdi destek sağladıklarını söylüyor.
"KAYIP 6.5 MİLYAR TL'YE ULAŞIYOR"
Kaytan, "AGED'in Ankara, Diyarbakır, Gaziantep ve İzmir'de gerçekleştirdiği çöp karakterizasyon çalışmasına göre, çöpün yüzde 60'ı organik, yüzde 22'si geri kazanılabilir maddelerden ve yaklaşık yüzde 10'u yakıt olarak kullanılabilecek maddelerden oluşuyor. Türkiye'de üretilen atığın yüzde 90'ı halen depolanıyor. 2018 yılında depolama alanlarına gömülen geri kazanılabilir atıkların toplam değeri ise yaklaşık 6.5 milyar TL'ye ulaşıyor. Bu ekonomik değer hesabına kompost yapılabilecek organik atıklar dahil değil. Hesabı organik atıkları da kapsayacak şekilde yaptığınızda 10 milyar TL'yi geçen kayıptan söz edilebilir" dedi.
"2.8 MİLYON TON ATIK KAĞIT ÇÖPTE"
'Çöpteki kağıdı toplamayı başarabilirsek, atık kağıt ihraç etmeye bile başlayabiliriz' diyen Kaytan, "Kağıt sanayicileri olarak bizim dikkatimizi özellikle çeken, çöpte yer alan 2,8 milyon ton atık kağıt. Türkiye'de yıllık toplam kağıt tüketimimiz 7 milyon ton civarında. Ülke içinde 3,1 milyon ton kağıt toplayabiliyoruz. Yeni yatırımlarla kağıt üretim kapasitemiz sürekli artmasına rağmen geri kazanım oranımız yüzde 50'nin altında. Üstelik ham madde yetersizliğinden dolayı yurt dışından çok ciddi tonajlarda atık kağıt ithal etmek zorunda kalıyoruz. Şu an 4 milyon ton civarında olan üretim kapasitemiz 2022 yılında 6 milyon tona dayanacak. Eğer çöpün içinde yer alan kağıdı toplamayı başarabilirsek, ithal etmek bir yana yurt dışına atık kağıt ihraç etmeye bile başlayabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.