ABD, İngiltere ve Fransa’nın kimyasal silah gerekçeli Suriye müdahalesi ardından batılı ülkelerle Rusya arasındaki Suriye savaşları tekrar BM’ye taşındı. Rusya’nın Güvenlik Konseyine sunduğu “14 Nisan’da bağımsız ve egemen Suriye devletine karşı düzenlenen saldırı kınanmalı” bildirisi batılı ülkeler tarafından bloke edilmesi ardından şimdi de batı yeni Suriye karar tasarısı hazırlamaya başladı.
BM’deki diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre Suriye hakkında batı cephesinin yeni tasarısı ABD, İngiltere ve Fransa tarafından ortaklaşa Güvenlik Konseyi oylamasına sunulacak.
BATI'NIN YENİ TASARISINDA NELER VAR?
Yeni tasarı Doğu Guta ile ilgili daha önceki BMGK tarafından kabul edilen 2401 sayılı kararın Rusya, İran ve Şam rejiminin tavrı nedeniyle hayata geçirilemediği vurgulanarak “Barış için son şans” vurgusu taşıyacak. Hafta başında hararetli tartışmalara yol açacak yeni tasarı maddeleri şöyle:
1. Suriye’nin tüm cephelerinde ateşkes ilan edilmesi ve hemen uygulanması.
2. İnsani yardım konvoylarına koşulsuz şartsız geçiş sağlanması.
3. Şam rejiminin BM kontrolünde siyasi çözüm masasına yapıcı ve iyi niyetli oturması.
4. Yeni siyasi çözüm görüşmelerinde hiçbir tarafın ön şart koymaması.
MİHAİL GORBAÇOV’DAN KORKUTAN UYARI “ŞİMDİKİ ISINMA FASLIYDI”
Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov da sessizliğini bozdu. Moskova’da yaptığı açıklamalarla batıyla Rusya arasında Suriye ihtilafının artık gerçekten kritik noktaya yaklaştığını dile getiren Gorbaçov, “Cumartesi günü batının gerçekleştirdiği Suriye müdahalesinde alınan sonuçlar hiçbir anlam taşımıyor. O yüzden 14 Nisan hadiselerine ısınma, antrenman faslı olarak bakmak doğru olacaktır. Gidişata bakılacak olursak asıl büyük çatışma daha önümüzde. İşlerin bu duruma gelmesine katiyetle izin verilmemeli. Kazançlı çıkan olmayacak” dedi.
TASARIYLA İLGİLİ MÜZAKERELERİN YARIN BAŞLAMASI BEKLENİYOR
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) bağlı heyetler, Perşembe ve Cuma günleri Suriye'ye gitti. OPCW, heyetlerinin çalışmalarına başlamasının beklendiği Cumartesi günü ise İngiltere, Fransa ve ABD ortak düzenledikleri hava operasyonuyla Suriye'deki bazı hedefleri vurdu.
Operasyonu düzenleyen üç ülkenin BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu yeni tasarıya göre, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nden Suriye'nin kimyasal silah stoklarıyla ilgili bilgileri tam olarak paylaşıp paylaşmadığıyla ilgili değerlendirmesini 30 gün içinde sunması isteniyor.
Tasarıyla ilgili müzakerelerin Pazartesi günü başlaması öngörülüyor. Ancak, tasarının ne zaman oylamaya sunulacağı ise henüz netlik kazanmadı.
ABD, İngiltere ve Fransa tarafından Suriye'deki bazı askeri hedeflere yönelik hava saldırısının ardından Rusya bu operasyonu kınayan bir karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi'ne sundu ancak bu tasarı reddedildi. (Hürriyet)