MENÜ
İzmir 10°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
AK Parti'den 'Montrö' açıklaması
Politika
2 Mart 2022 Çarşamba 15:39

AK Parti'den 'Montrö' açıklaması

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin açıklama yaptı. Çelik, Rusya'nın Ukrayna saldırısını haksız ve hukuksuz bulduklarını söyledi. AK Parti Sözcüsü, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin objektif hükümleri savaş durumunda neyi içeriyorsa Türkiye'nin onu uygulayacağını ifade etti.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, düzenlediği basın toplantısında 7. gününde devam eden Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin konuştu.

Türkiye'nin pozisyonuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Ömer Çelik, ''Montrö Sözleşmesi'nin hükümleri ne içeriyorsa net bir şekilde uygulanacaktır'' dedi.

Türkiye'nin diplomaside anahtar ülke olduğunu söyleyen AK Parti Sözcüsü, Rusya'nın da Ukrayna'nın da zarar görmesini istemediklerini belirtti.

''UKRAYNA'YA SALDIRI HAKSIZ VE HUKUKSUZ''

Çelik'in açıklamalarından satır başları şöyle:

''Cumhurbaşkanı tüm taraflarla görüşmelerini sürdürüyor. Türkiye prensip olarak BM'nin yaptırımlarına katılmıştır. Her ülkeye farklı yansımaları olacaktır bunun. Türkiye, kendi durumu açısından değerlendirecektir. Ukrayna'ya saldırı haksız ve hukuksuzdur. Rusya'nın da Ukrayna'nın da zarar görmesini istemiyoruz.

''DİPLOMASİDE ANAHTAR ÜLKEYİZ''

Müthiş bir akıl tutulması yaşanıyor. Haksız girişimlere sonuna kadar karşıyız. Türkiye diplomatik açıdan anahtar ülke. Krizler konusunda deneyimli bir ülkeyiz.

UKRAYNA'DAKİ TÜRKLERİN TAHLİYESİ

Tahliye için güvenliğin sağlanması gerekiyordu. Vatandaşlarımızın Polonya ve Romanya'ya taşınması sürüyor.

''MONTRÖ SÖZLEŞMESİ UYGULANACAK''

Rusya tarafı bu işgalin bir savaş olmadığını ifade etmişti. Türkiye kurumları bunu bir savaş olarak tanımladılar. Montrö'nün objektif hükümleri savaş durumunda neyi içeriyorsa uygulanacaktır.

 

''TÜRKİYE SAVAŞI DERİNLEŞTİRECEK BİR TUTUM ALMAZ''

Türkiye savaşı derinleştirecek yoğunlaştıracak bir tutum içerisine girmeyecektir. Vatandaşlarımızın güvenliği esastır. Üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.

RUSYA VE UKRAYNA ARASINDAKİ MÜZAKERELER

Hazırlıklarımız tam olarak yapılmıştır, bütün kurumlarımız barışa katkı vermeye açıktır. İstanbul bu konuda biricik bir yerdir. Türkiye’nin birikimleri barışa çok önemli destek sağlayacaktır.

UKRAYNA'NIN AB ÜYELİĞİ TALEBİ

Ukrayna'nın AB üyeliğine pozitif yaklaşmalarını tabii ki değerli buluyoruz. Türkiye her zaman güçlü bir Avrupa devleti olmuştur. Avrupa Birliği (AB) bir mahalle dayanışmasına dönüştü. AB'ye üyelik için kriterleri karşılamış bir ülkeyiz. Güney Kıbrıs'ın aslında AB'ye alınmaması lazımdı. Ama AB'ye aldılar.

''TÜRKİYE AB'YE YÜK OLACAK BİR ÜLKE DEĞİL''

Türkiye AB'ye yük olacak bir ülke değildir, AB'nin gücünü gerçek yörüngesine oturtacak güçtür. Türkiye olmasa AB'nin güvenliği nasıl sağlanacak? Türkiye politikalarıyla AB'nin demokrasilerini kurtarmıştır.  Çeşitli zamanlarda dini meselelerden bahsettiler, coğrafi konumumuzdan bahsettiler. Bunun bir bahane olduğunu görüyoruz.

TÜRKİYE-NATO İLİŞKİLERİ

Türkiyesiz NATO olmaz. Türkiye NATO'nun sıradan bir üyesi değil, kilit ülkelerden bir tanesidir. Avrupa'nın gerçeklerle tanışması için kriz mi olmalı? Hala bazı NATO müttefiklerimiz Türkiye'ye karşı silah ambargosu uyguluyorlar.

''TÜRKİYE'YE VERİLMEYEN SİLAHLAR NATO'NUN ZARARINA''

NATO üyesi bir ülkenin meşru ihtiyaçlarını karşılamamanız Türkiye'ye değil NATO'nun ortak güvenlik mimarisine zarar veriyor.'' (NTV)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir