AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir’deki altyapı sorunları üzerinden yerel yönetimi hedef aldı. Roma döneminden kalan su kanallarını örnek gösteren Kaya, “2000 yıl önce yapılan altyapı hâlâ çalışıyor, bugün altyapı yapılamıyor” dedi.
GERÇEKİZMİR - AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir’de yaşanan altyapı sorunları üzerinden yerel yönetimi eleştirdi. Antik Roma dönemindeki su ve kanalizasyon sistemlerini örnek gösteren Kaya, “2000 yıl önce yapılan altyapı hâlâ çalışıyor, bugün altyapı yapılamıyor” dedi.
İzmir agorası altındaki Roma dönemine ait su kanallarını hatırlatan AK Partili Kaya, kentte yaşanan su kayıpları, taşkınlar ve altyapı sorunlarına dikkat çekerek, “Bu kadim şehir bunu hak ediyor mu?” diye sordu.
Antik Roma’da var, 2026’da İzmir’de yok!
Kaya açıklamasının tamamında şu ifadelere yer verdi:
"Antik Roma'da bile kanalizasyon vardı, altyapı vardı, 2026 yılında İzmir'de altyapı sorunu yaşıyoruz dediğimde ya o kadar da değil diyenler oldu. Evet tam olarak o kadar. 2000 yıl önce bu şehir suyu yönetmeyi biliyordu. Kadife kalenin yamaçlarından çıkan kaynaklar yeraltındaki kanallarla toplanıyor, Agora'daki hamamları, Çeşmelere, sarnıçlara ulaştırılıyordu. Bugün hala akmaya devam eden o Roma su kanalı İzmir Agorası'nın altında sessizce görevini yapıyor. Taş kemerler dimdik, mühendislik aklı ayakta ve su 2000 yıldır akıyor. Roma döneminde yerin altında bir insanın rahatlıkla yürüyebileceği kanallar inşa edilmiş. Yani 2000 yıl önce planlama var, altyapı var, su yönetimi var. Peki bugün her yagmurda sokaklar göl, her yaz susuzluk korkusu, şebekede kaybolan milyonlarca metreküp su… 2000 yıl önce yapılan altyapı hâlâ çalışıyor. Bugün altyapı yapılamıyor. Yapılanlar ise birkaç yılda iflas ediyor. Soruyorum: bu kadim şehir bunu hak ediyor mu? Bu mühendislik hafızasına sahip bir İzmir bu tabloya razı olmalı mı? Bu şehir tarihine, geçmişine bakınca çok daha iyisini hak ettiğini bize zaten haykırıyor."