MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ağaç krizi: Büyükşehir'in çalışması o ilçeyi ayağa kaldırdı!
Güncel
17 Kasım 2017 Cuma 13:53

Ağaç krizi: Büyükşehir'in çalışması o ilçeyi ayağa kaldırdı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Urla’ya bağlı Özbek Köyü civarında başladığı şantiye yapım çalışmaları ilçeyi ayağa kaldırdı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Urla Belediyesi’nin ilçede ortaklaşa sahip olduğu arazide şantiye tesisleri için start alan inşaat hazırlıkları çevrecileri isyan ettirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin önceki gün sabahın erken saatlerinden itibaren alandaki ağaçları taşıması Özbek’te büyük tepki topladı.

Özbek’te geçmişte köy tüzel kişiliğine ait olan ve son yasal değişikliklerin ardından yerel idareye devredilen, içinde 200 kadar zeytin ağacının bulunduğu eski tarım arazileri şantiye oluyor.

Ege Telgraf'tan Erman Şentürk'ün haberine göre bir süredir yarımada aksına hizmet edecek yeni fen işleri şantiyesi için yer arayışlarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Özbek Yolu’na dört kilometre mesafedeki kamu arazilerini adres seçti. Ancak, geçmişte köylünün kullandığı, kooperatifler vasıtası ile işletilen, içinde 300 yaşına merdiven dayayan ağaçlarının da yer aldığı 110 dönümlük zeytinlikte başlayan inşaat çalışmaları krize yol açtı.

300 YILLIK AĞAÇLAR GİTTİ
Dört bir yanı tarım arazileri ve ağaçlandırma sahalarıyla çevrili alanda şantiye yapılmasına tepki gösteren yöre halkı, gelişmelerin ardından belediyeleri şikayet yağmuruna tuttu. 200 kadar ağacın yer aldığı arazide başlayan söküm ve taşıma çalışmaları neticesinde ortaya çıkan görüntüler halkın yanı sıra, ilçedeki çevre örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarını da harekete geçirdi. Alanda başlayan inşaat çalışmaları sonrasında yaklaşık 100 ağaç zarar görürken, asırlık zeytin ağaçlarından geriye budanmış dalları ve çürüyen gövdeleri kaldı. Yaşanan durumu Kaymakamlık ve İl Tarım Müdürlüğü’ne ileten halkın hassasiyeti sonrasında harekete geçen resmi makamlar ise ihbar üzerine alanda inceleme başlattı. İl ve ilçe tarım müdürlüğü yetkililerinin yaptıkları araştırma sonucunda belediyenin şantiye inşaatıyla ilgili tutanak tutuldu, ancak dün verilen molaya kadar bölgedeki ağaçların yarıya yakını Kalabak ve ilçedeki diğer farklı alanlara taşındı.

TARIM MÜDÜRLÜĞÜ EL KOYDU
Yapılan ağaç nakli işlemini gelen tepkiler üzerine durdurma kararı alan Büyükşehir Belediyesi’nin ise yıllar önce yapılan imar değişikliğiyle zeytinlik arazisinin sanayi alanı ilan ettiği ve şantiye için gerekli izinlerin alındığı ortaya çıktı. Zeytin ağaçlarının taşınması ve sökümü için Tarım Müdürlüğü’ne müracaat eden belediyenin kurumdan gerekli komisyon onayı ve tüm izinleri aldığı ve şantiye inşaatını da bu doğrultuda gerçekleştirdiği öğrenildi.

STK’LARDAN ORTAK TEPKİ
Özbek’i karıştıran olay sonrasında başta Urla Kent Konseyi olmak üzere, çeşitli sivil toplum kuruluşları, çevre örgütleri ve yöredeki duyarlı vatandaşlardan duruma ortak tepki geldi. Dün öğlen saatlerinde alana giderek inceleme yapan çevreci vatandaşlar eski zeytinlikte meydana gelen gelişmelerle ilgili suç duyurusunda bulunmaya hazırlandıklarını duyurdu. Konuyla ilgili Urlalılar adına ortak açıklama yapan Urla Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yanar, “Urlalılar olarak içimiz sızlıyor. Buraya yapılmak istenen bu şantiye tesisi adeta doğaya saplanan bir hançerdir. Özbek’te yapılan doğa tahribatı sonucunda 110 ağaç kesilmiştir. Söz konusu alanda dede yadigarı asırlık ağaçlar vardı. Ben yaptım oldu diyerek, halka sormadan buraya şantiye yapılamaz. Bu yanlıştan bir önce dönülmesi gerekiyor. Kaldı ki, yol yapım ve asfalt çalışmalarının arkasına saklanarak, gizli saklı ağaç kesimi yapılmaktadır. Halkın bu gerçeği bilmeye hakkı var. Urla halkı bu projeye karşı, belediye ısrarından vazgeçsin. Projeden tümüyle vazgeçilmesini talep ediyoruz. Buraya asfalt şantiyesi açmak nasıl bir zihniyettir? Büyükşehir Belediyesi’ne soruyoruz, çevreye böyle mi sahip çıkacaksınız? Şantiye açıldığında yeşil doku ve çevredeki orman arazileriyle birlikte ağaçlandırma sahaları tamamen yok edilecek. Ağaç kesimi şu an için durmuş vaziyette. Halktan korktukları için inşaattan da vazgeçtiler. Burada yapılan şantiyenin taş ocaklarından bir farkı yoktur. Aynı zarar söz konusu olacak. Urlalılar olarak “Zeytinime dokunma” sloganı ile Cumartesi günü saat 10’da Özbek Köy Meydanı’nda toplanarak bir eylem ve basın açıklaması yapacağız. Lütfen insanlar gelip buradaki çevre katliamını görsün, Urla’ya sahip çıkalım” şeklinde konuştu. (Ege Telgraf)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir