Ekonomi Üniversitesi'nin (İEÜ) uzman klinik psikologları Nilay Uğurlu Öztürk ve Merve Minkari Tunçay, ebeveynlerin koronavirüsle ilgili süreçte 6-11 yaş aralığındaki çocuklarına nasıl davranması gerektiğiyle ilgili 10 öneride bulundu. Öztürk, "Koronavirüsle ilgili gelişmeleri çocuklardan saklamak uygun değil. Çocuğun her sorusuna doğru, net cevaplar verilmeli", Tunçay ise ", "Ev içinde rutinlere devam edilmeli. Bir sonraki güne ne yapacağını bilerek başlamak, güven hissi verir. Ebeveyn ve çocuğun kaygısını yatıştırmak için 'ana odaklanmak' işe yarar. Nefes egzersizi yapmak, yemeğin tadına odaklanmak, bulutları izlemek, çocukları rahatlatabilir" dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikolojik Gelişim ve Danışma Merkezi'nde görev yapan uzman klinik psikologlar Nilay Uğurlu Öztürk ve Merve Minkari Tunçay, koronavirüsün yayılmasının önüne geçmek amacıyla okullarda alınan tatil kararının ardından ailelere mesajlar verdi.
'ÇOCUKLARDA KAFA KARIŞIKLIĞI OLABİLİR'
Koronavirüs ile ilgili yetişkinler kadar çocuklarda da kafa karışıklığı ve tedirginlik olabileceğine dikkat çeken Nilay Uğurlu Öztürk, "Aileler, çocukların sağlığını korumaya çalışırken, onların sorularına da anlaşılır ve rahatlatıcı cevaplar vermeli. Yetişkinler, koronavirüsle ilgili tatil sürecinde çocukların, vakitlerini en verimli şekilde geçirmelerini sağlamalı. Bu süreçte güvenilir, resmi kaynakların önerileri takip edilmeli. Çocuklar ve aileler, kalabalık ortamlardan kaçınmalı. Deniz kenarına gitmek, yürüyüş yapmak, bulutlardan şekil çıkarmak, kuşlara ve ağaçlara bakmak gibi etkinlikleri tercih edin. Ev içinde geçireceğiniz vakti fırsata çevirin ve yemek yapmak, kutu oyunu oynamak, film izlemek, sohbet etmek gibi birlikte yapılacak aktivitelere yönelin.
Koronavirüsle ilgili gelişmeleri çocuklardan saklamak uygun değil. Çocuğun her sorusuna doğru, net cevaplar verilmeli. Cevabını bilmediğiniz sorulara, 'Bilmiyorum' yanıtını vermekten çekinmeyin. Örneğin, 'Daha ne kadar evde kalacağız' diye soran bir çocuğa, 'Şu an için bir hafta ancak bu süre uzayabilir. Bu zamanı seninle keyifli hale getirebiliriz' cevabı verilebilir” dedi.
'KURALLARI EĞLENCELİ HALE GETİRİN'
Ebeveynlerin, duygu paylaşımı yapmaları ve çocuğun hislerini anlamaya çalışmaları gerektiğini dile getiren Merve Minkari Tunçay ise, "Ev içinde rutinlere devam edilmeli. Bir sonraki güne ne yapacağını bilerek başlamak, güven hissi verir. Ebeveyn ve çocuğun kaygısını yatıştırmak için 'ana odaklanmak' işe yarar. Nefes egzersizi yapmak, yemeğin tadına odaklanmak, bulutları izlemek, çocukları rahatlatabilir. Çocuk için en iyi rol model ebeveyndir. Çocuk, ebeveyni taklit eder. Belirlediğiniz kurallara öncelikle siz uyarak, çocuğunuz için doğru rol model olun.
Hijyen uygulamaları, eğlenceli hale getirilebilir. El yıkarken şarkı söylemek, köpüklerden baloncuk çıkarmak, banyo yaparken oyuncaklarla oynamak bunlara örnek olabilir. Oyun, çocuğun dilidir. Birlikte oyun oynamak, çocuğa ve ebeveyne iyi gelir" diye konuştu. (DHA)