MENÜ
İzmir
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Akademisyenler İsmet İnönü’yü anlattı
Yerel Yönetimler
26 Ekim 2018 Cuma 10:34

Akademisyenler İsmet İnönü’yü anlattı

Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın arkadaşı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk başbakanı ve 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü İzmir’in merkez ilçesi Konak’ta geniş katılımlı bir sempozyumla anıldı.

Milli Mücadele’nin önemli ismi, Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın arkadaşı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk başbakanı ve 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü İzmir’in merkez ilçesi Konak’ta geniş katılımlı bir sempozyumla anıldı. Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Ulusal Kahraman Devlet Adamı: İsmet İnönü” başlıklı sempozyuma her biri alanında uzman çok sayıda konuşmacı katıldı. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında ilk sözü etkinliğin düzenleme başkanı Prof. Dr. Engin Berber aldı. Berber, İzmir’de İsmet İnönü’nün doğduğu evin yaklaşık bir ay önce Konak Belediyesi’nce restore edilerek, bir anı evi ve kitaplığına dönüştürülerek hizmete açıldığını söyledi. Kendisinin de küratörlüğünü yaptığı müze projesinin hazırlık aşamasında Atatürk’ten sonra cumhuriyetin kuruluşuna en büyük katkıyı koymuş olan, ulusal kahraman, devlet adamı ve diplomatik deha olan İsmet İnönü’ye yakışır bir etkinlikle anma fikrinin doğduğunu dile getiren Berber, sempozyumun gerçekleşmesini sağlayan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’a teşekkür etti.

TARİHİ BİLMEMEK EN BÜYÜK EKSİKLİĞİMİZ
Başkan Sema Pekdaş da Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’nün çok daha iyi öğrenilmesi ve yaptıklarının öneminin herkes tarafından bilinmesi gereken bir dönemden geçildiğini söyledi. Konak Belediyesi olarak İnönü’nün doğduğu eve ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını dile getiren Pekdaş, “Maalesef tarihten o kadar uzağız, tarihi şahsiyetlerimizin yaptıklarını o kadar az biliyoruz ki... Bu bizim en büyük eksikliğimiz. ‘Bunu bir duyarlılık haline getirmemiz gerekiyor’ dedik ve İnönü Vakfı’nın da yoğun ilgisiyle ev yeniden restore edildi ve yeniden açıldı” dedi.



KONUŞMALAR KİTABA DÖNÜŞECEK
“Cumhuriyet çok zorlu yollardan geçerek kuruldu” diyen Pekdaş, “Bugün Büyük Atatürk’e saldıramayanlar İsmet İnönü’ye saldırarak kendilerini tatmin ediyorlar. İnönü’nün daha çok bilinmesi gerekiyor. Büyük kahraman Atatürk ve İnönü hala cesaret ve kararlılıklarıyla bize önderlik edecek noktadadır. Bu sempozyumda konuşulanlar, bir kitap olarak basılacak ve bütün kütüphanelere gönderilecek. Bu sempozyumda dile getirilenlerin kitap olarak herkesin eline geçecek olması değerlidir. Çünkü Büyük Atatürk ve İnönü’yü, onların stratejilerini herkesin bilmesi gerekiyor. Bizim onlara borcumuz çok ve bu borcu ödemek için yaptığımız ufacık çalışmalar bunlar” diye konuştu.

DEMOKRASİ SEVDALISI
Prof. Dr. Engin Berber’in moderatörlüğünü üstlendiği ilk oturumda ilk sözü Prof. Dr. Ergün Aybars aldı. İnönü ve Demokrasi başlığı altında yaptığı konuşmasında Aybars, İnönü’nün demokrasiye olan bağlılığını gözler önüne serdi. Atatürk ve İnönü’nün de büyüdüğü kuşağın ortak noktasının fikir çatışmaları içinde büyümeleri olduğunu dile getiren Aybars, tek hedeflerinin “Osmanlı İmparatorluğu’nu nasıl kurtarırım olduğunu” söyledi. Atatürk ve İnönü’nün sadece iyi bir arkadaş olmadığını aynı zamanda iyi bir ekip olduğunu da belirten Aybars, iki ismin cumhuriyet devrimlerini birlikte yaptıklarını, İnönü’nün devrimlerin yapılışında etkin rolü olduğunu söyledi. İnönü’nün Türkiye’yi 2. Dünya Savaşı’na sokmamasının büyük bir başarı olduğunu vurgulayan Aybars, demokrasinin güçlenmesi adına 1950 seçimleri sonrasında cumhurbaşkanlığı ve meclisi devretmesinin de bunun en iyi göstergesi olduğunu söyledi. Aybars, İnönü’nün CHP Genel Başkanlığını Ecevit’e bırakmasının da Türk siyasi tarihinde önemli bir değişim olduğunu vurguladı.

ÜÇ KEZ SUİKAST GİRİŞİM
Sempozyumda Prof. Dr. Barış Özdal İsmet İnönü’nün Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı döneminde imzalanan Uluslararası Ahitlerin karşılaştırmalı analizini yaptı. Etkinliğin en çok dikkat çeken anlatımı ise İsmet İnönü’ye siyasi yaşamı boyunca yapılan suikast girişimlerin ele alındığı Doç. Dr. Yücel Yiğit’in konuşması oldu. 1932, 1964 ve 1965 olmak üzere üç kez suikast girişimi olduğunu dile getiren Yiğit, 1964 yılında meclis çıkışında yapılan silahlı saldırıdan İsmet İnönü’nün kıl payı kurtulduğunu anlattı. Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Mehmetefendioğlu ve Çambel Necip Gürel’in ortak hazırladığı sunumda da ise İsmet İnönü’nün 1922-1966 yılları arasında gerçekleştirdiği İzmir ziyaretleri anlatıldı. İnönü için İzmir’in ayrı bir yeri olduğunu dile getiren Mehmetefendioğlu, sık sık İzmir’e gelen İnönü’nün kent sakinleri tarafından her ziyarette sevgiyle karşılandığını söyledi. Sempozyumun sabah ki oturumunda son sözü Doç. Dr. Birten Çelik aldı. Çelik, İsmet İnönü’ye hitaben yazılıp kitaplaşmış açık mektupları anlattı. Ulusal Kahraman, Devlet Adamı İsmet İnönü Sempozyumu’nun öğleden sonraki Prof. Dr. Ergün Aybars’ın moderatörlük yaptığı oturumda Prof. Dr. Seçil Karal Akgün, Prof. Dr. Yücel Bozdağlıoğlu, Doç. Dr Olcay Pullukçuoğlu, Doç. Dr. Ahmet Talimciler ve Araş. Gör. Tülay Gül konuşurken; moderatörlüğünü Prof. Dr. Seçil Karal Akgün’ün yaptığı son oturumda ise Prof. Dr. Soyalp Tamçelik, Prof. Dr. Engin Berber, Doç. Dr. Altuğ Günal, Doç. Dr. Sinem Ünaldılar Kocamaz, Öğr. Üyesi Dr. Kader Özlem İnönü’nün dış politikasını ele aldılar. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir