İYİ Parti Lideri kentteki temaslarına GİFED'teki buluşmayla başladı. Toplantıda CHP ve AK Parti'nin 'sabit müşterisi' olduğunun altını çizen İYİ Parti Lideri, "Türkiye’nin en başarılı start-up’ıyız" derken, "Siyasi olarak baktığınız zaman Türkiye’nin en iyi siyasi kafa avcısıyım. Bizim teknik kadromuz burada. Bunlar başarı öyküsü" açıklamasını yaptı. Akşener toplantıda başarısız olduğu konuyu da kadın milletvekili sayısı olarak açıkladı.
Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener tek günlük program kapsamında iş dünyası ile gerçekleştireceği buluşmalar için İzmir’e geldi.
İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’in ilk durağı Girişimci İş Kadınları Federasyonu’nun (GİFED) düzenlediği toplantı oldu.
Buluşmaya İYİ Parti Lideri ile ev sahibi GİFED Başkanı Huriyet Serter'in yanı sıra İYİ Parti Meclis Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, yakın zamanda İYİ Parti’ye katılan eski AK Parti Milletvekili, İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Eşref Fakıbaba, partinin ekonomi kurmayları ve diğer illerin milletvekilleri ile İzmir iş dünyası temsilcileri katıldı.
"CHP VE AK PARTİ’NİN SABİT MÜŞTERİSİ VAR!"
Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren İYİ Parti Lideri Akşener sözlerine, "Bugün burada girişimci iş kadınları ile bir arada olmak bir sorumluluk ve heyecan... Üreten insanların toplantılarına mümkün olan en üst yöneticilerimizle katılıyor ki hem biz neyiz, kimiz hem de sizlerin sorularından bile öğreniyoruz. Biz kimiz sorusuna biz girişimcileri biz öğrenen bir organizasyonuz. Yeni bir siyasi organizasyonuz yeni olmanın kurumsal yapılar önemlidir ama harekete geçirmek zordur. Yeni kurulmuş bir yapı, ister bir küçük bir işletme olsun veya genişçe bir işletme olsun yeni yapı daha hızlı karar alır en önemlisi sabit müşterisi olmadığı için müşterisini organize eder. AK Parti’ye bakarsanız 20 senedir iktidardalar zor karar alma durumu var, Erdoğan şikayet ettiği için bugünkü sisteme geçildi. Erdoğan’ın kolundaki zincirlerin tümü partisinin kurallar silsilesinden kaynaklanır. İkinci kurumsal yapı 100. yılın üzerindeki CHP’dir. Her ikisinin de sabit seçmeni yani sabit müşterisi var. Bizim partimiz bir start-up yani küçük bir girişimcilik organizasyonu. Finans bulmakta çok zorlandık. Hiç melek yatırımcımız olmadı. Kenarına biriktirdiği ölümlük parası derler onu veren kadınlar oldu. Bu arada sabit seçmenimiz yok. Seçmen de paylaşılmış. İki büyük parti Koç Holding gibi biz ise getir bana! İş hayatında olanlar bilir" diyerek başladı.
"TÜRKİYE’NİN EN BAŞARILI START-UP’IYIZ!"
Akşener şöyle konuştu: Şimdi dünyadaki şirketlerle de Türkiye’nin oluşturduğu ekosistemin mücadele edebileceğine dair kanaatlar vardı. Biz bunları anlatırdık üniversitede. İşte bizim partimiz aynen böyle. Sabit bir müşterimiz yoktur. Bizim için müşteri velinimettir. Kurulduğundan 25 Ekim 2017, 24 Haziran 2018 seçime girişimiz. Bütün bu hadisenin Türkiye ayağı gerçekleşmiştir. Türkiye’nin en başarılı start-up’ıyız. Seçmenin ayağına gitmek, seçmeni mutlu etmeye çalışarak, ürettiğimiz bu fikri seçmene ulaştırdık. Bugün 81 ilde bayilikleri olan, il başkanlıkları yani, ilçelerimizin tamamında alt bayilerin olduğu, satış elemanlarının olduğu yani yöneticilerimizden bahsediyorum ve bir yılın sonunda vergisi ödenmiş ve ürettiği önce fikri sonra mamülün sonucunda ilk seçimden sonra 37 milyon tl devletten sizin vergilerinizle para aldık. Bu bir mucizedir. Bunu başarmamız vesile olan önce seçmenlerimize sonra bunu başaranlara teşekkür ediyorum.
"TÜRKİYE’NİN EN İYİ SİYASİ KAFA AVCISIYIM!"
İYİ Parti Genel Başkanı, "Siyasi olarak baktığınız zaman Türkiye’nin en iyi siyasi kafa avcısıyım. Şu arkadaşlarımıza baktığınız zaman bizim teknik kadromuz burada. Bunlar başarı öyküsü’’ dedi.
ÇOK BAŞARISIZ OLDUĞUM BİR YER VAR...
Akşener şöyle devam etti: Çok başarısız olduğum bir yer var. Kadın konusunda başarısız oldum. Yani seçtirme konusunda başarısız oldum. Yüzde 25 kotamız var ama kazın ayağı öyle değilmiş. Bunu düzelteceğiz inşallah. Yüzde 25 kotasına uyuldu bütün birimlerde ama milletvekilliği konusunda maalesef biz kendime söyleyeyim ben burada başarısız oldum’’ dedi.
O GENÇ KADINI SEÇTİREMEDİK!
Neler öğrendik; Uşak’ta genç kadını aday gösterdik. Adamlar bir kızdılar bana. Bir milletvekili rahat rahat çıkıyordu ama kız seçilemedi. Bir kadın aday var diye genç bir kadın oralıydı, babası siyasetçiydi ama ben dururken onu nasıl aday gösterirsin diyen erkekler bir dayanışma gösterdiler. Sonra 31 Mart seçimlerine giderken CHP ve İYİ Parti ayrı aday gösterdi. Bizim adayımız erkekti yüzde 38 oy aldı Uşak’ta. Oy oranımız böyle ama biz o genç kadını seçtiremedik. Nedenine bakmak gerek. Kadınlar arasında dayanışma çok düşük. Kadını seçtirme konusunda başarısızız. Benim gibilere değil bizim gördüğümüz bir şey oldu, verilere göre erkeklerden daha az para kazanıyorsunuz. Siyasetin finansında bu mecburiyet doğdu. Kadınlar eşinden, babasından para almak zorunda kaldı. Şimdi anayasanın 37 milyon aldık dedim ya. O bütün siyasi partilere verilen bir para bu. Siyasete ilk kez adım atan kadınlar için anayasaya koyularak ayrılmasından yanayım ben. Siyasetin finansmanı da kadınları çok zorluyor.
SERTER: GÖRMEK İSTEDİĞİMİZ LİDER PORTRESİ…
Toplantıda konuşan GİFED Başkanı Huriye Serter ise sözlerine; "Güzel bir İzmir sabahından hepinize günaydın merhabalar diyorum. Dilerim günümüz güzel geçer. Bugün hepimiz için çok özel bir gün. Çünkü aramızda bir konuğumuz var. Kadın yaşamının daha çocukluktan itibaren zor olduğu ülkemizde -bu zorlukları yenerek bugünlere gelen, tüm samimiyetiyle ve bence kadın ya da erkek tanımlamalarının da dışında sadece ve sadece 'insan' olarak hareket eden ve bugün bizlere onur veren Sayın Meral Akşener, İYİ Parti Genel Başkanı... Hoş geldiniz. Milletvekillerimiz Sayın Müsavat Dervişoğlu, Sayın Aytun Çıray, İzmir İl Başkanı Sayın Hüsmen Kırkpınar, Sayın Figen Kırkpınar ve partinin üst düzey yetkilileri de bugün bizlerle birlikteler. Kendilerine hoş geldiniz diyorum" diyerek başladı.
Serter konuşmasında şunları kaydetti:
Bizler iş dünyasındaki kadınlar olarak artık siyasette;
-Sorunlarımızı bilen,
-Tüm kadınların gerek ekonomiye katılımında gerekse siyasette ve karar alma mekanizmalarında yer almalarında desteklenmesi gerektiğine inanan, -kadınların kendi kararlarını verebilme özgürlüğüne sahip olarak yetişmelerini parti politikası olarak benimseyen liderler görmeyi istiyoruz.
Bugün artık bu ülkenin kadın hakları veya kadınlarla ilgili politikalarının siyaseten ikincil meselesi değil, asli meselesi olduğunu en iyi şekilde fark eden ve harekete geçen siyasetçilere ihtiyacımız var…
DESTEK GÖREMİYORUZ!
Türkiye'de kadınlar çok önemli bir güç ve giderek daha da bilinçlenen toplumsal bir grup.
Ve toplumun yarısından fazlasını oluşturuyorlar.
-Fakat ne yazık ki büyük resme baktığımızda pek de destek göremediğimizi düşünüyoruz.
Ülkemiz Dünya Ekonomik Forumu endeksine göre TCEşitsizliğinde 146 ülke arasında 124'üncü sırada yer alıyor. Türkiye'den sonra Angola, Bhutan, Suudi Arabistan Afganistan, Pakistan, Kongo, Iran geliyor. Ruanda 6. Sırada...
KADINLAR ERKEĞE BAĞIMLILAR!
-Ülkemizde 2 milyon 877 bin kadın okuma yazma bilmiyor. Bu ne demek bu kadınların dünyayla iletişiminin olmaması demek.
-Kadınların % 70nin hiçbir geliri yok (bu yüzden ömür boyu erkeğe bağımlılar) yani büyük bir kadın yoksulluğu var
-Ülkemizde çalışabilir kadın nüfusu 31 milyon 509 iken bunun sadece ( 9 milyon 197bin)i istihdama katılabiliyor.
Ve bu katılanların da maalesef hemen hemen yarısı yani 4 milyon küsürü (200 bin) kayıt dışı çalışmak zorunda kalıyorlar. Yani neredeyse bir İzmir nüfusu kadar kadın güvencesiz çalışıyor.
-Tarımda ücretsiz çalışanların % 80i de yine kadınlar. -Girişimciliğe baktığımızda ise Türkiye'de 1 milyon 330 bin girişimci var, fakat bunlardan sadece 190 bini kadın girişimci.
Endonezya, Meksika ve Brezilya'da kadın girişimcilerin sayısı erkek girişimcilerin sayısından fazla. Kadın girişimcilerin işlerini zorlaştıran faktörlerin başında finansa erişim, bilgi ve mentörluk eksikliği, rol model eksikliği, iş dünyasında cinsiyet eşitliğinin özümsenmemiş olması geliyor, Türkiye'de kadın girişimcilere yapılan yatırım miktarı her yıl artsa da kadınların toplam girişim yatırımlarından aldığı pay hala istenilen düzeyde değil. Kamu kurumlarında tedarik zincirlerine kadınların yönettiği şirketleri dahil etmek gerekiyor.
YAPILACAK ÇOK İŞ VAR!
Evet, yapılacak çok iş var... Kamunun destekleyici politikaları hayata geçirmesi, kararlı teşvik ve destek programları uygulaması çok önemli. Girişimci kadınlar için kaynağa erişim sağlanması, vergi avantajları, istihdam ve yatırım teşvikleri gerekiyor. İstihdamda olan kadınlar için de pek çok düzenlemenin yeniden yapılması gerekiyor.
Örneğin işletmeler 150 kadından sonra başka kadın çalışan almıyorlar. Çünkü 150 kadın çalışandan daha fazlası olduğunda kreş açmak zorundalar. Aslında bizler işyerlerindeki çalışma koşullarının, sadece kadınların değil, erkeklerin de çocuklarına bakma yükümlülüğüne uygun şekilde düzenlenmesini istiyoruz.
-Kadın/erkek olmasına bakılmaksızın, en az 50 işçi çalıştıran kamu/özel tüm işyerlerinde ücretsiz bakım evleri ve kreşlerin açılması zorunlu olmalıdır.
Özel sektör ve kamu olmak üzere tüm kurumlarda eşitlik kültürünün yaygınlaştırılması büyük önem taşıyor.
Kadın girişimciliğinin ve istihdamının desteklenmesi ve yaygınlaştırılması, tamamıyla devlet politikası olarak ele alınması gereken bir strateji olmalıdır.
-Meclise bakınca: 1935 yılında yapılan ilk genel seçimlerde kadın sayısı oranı ile dünya ikincisiydik (399 vekilden 17 kadın) Bugün geldiğimiz noktada TBMM 'de kadın temsili (Avrupa’da 37 ülke içinde sondan 3.yüz) (Dünyada 192 ülke arasında 117. Sıradayız)
-Belediye başkanlıklarına bakıyoruz %3.2 1930’dan bu güne 119 kadın belediye başkanlığı yapmış, 40 küsürü şu an hala görevde. Türkiye çapında 1391 belediye olduğunu düşünürsek ne kadar az sayıda olduğumuzu üzülerek görüyoruz.
KADININ ADI YOK!
Oysa ki belediye başkanlığı için bir kadın liderin o kente neler katabileceğini, alınan kararların kadın ve çocuk odaklı olacağını, daha adil, daha özgür ve her alanda daha eşit ve güvenilir bir kent olacağını hepimiz biliyoruz. Aslında ülkemizde çok güçlü kadılar var, ama siyasette, şirketlerde ticaret ve sanayi odalarında, yönetim kurullarında yani üst düzey temsillerde maalesef gördüğünüz gibi kadının adı yok!
Ya seçilemeyecek sıralarda gösteriliyorlar ya da neden yok dediğimizde çok aradık ama bulamadık diyorlar. Aslında hepimiz çok iyi biliyoruz ki konu kadın meselesi değil, demokrasi meselesi...
Biz artık kadınlar ve erkekler, el ele vererek, bu tablo değişsin istiyoruz. Başka resimler görmek istiyoruz. Teknolojinin, dijitalleşmenin giderek arttığı, robotların, yapay zekanın harekete geçtiği yeni bir dünya düzeni geliyor Dünya böyle bir yöne evrilirken değişip dönüşürken biz neler yapıyoruz? Kadınları yeni dünya düzenine hazırlıyor muyuz? Onların sorunlarını dile getirip çözümler arıyor muyuz? İşte tam da burada bizler bu eksiğin farkına vararak iş kadınları dernekleri olarak bir federasyon çatısı altında birleştik, ve bu değişim ve dönüşümün bir parçası olduk. Böylece Türkiye’de iş dünyasına yönelik kurulmuş ilk kadın federasyonu olan GİFED doğmuş oldu.
KENDİMİZLE GURUR DUYUYORUZ!
2022 Ocak ayında yaptığımız Genel Kurulumuzda Prof. Dr. Sayın Aylin Göztaş; 'Cumhuriyet tarihinde ilk kez böyle bir kurumun oluşumuna önderlik ediyorsunuz, bir destan yazıyorsunuz. Bu çok özel ve değerli, Kendinizle gurur duyun' demişti. Artık sesimiz daha gür çıkıyor. Etki alanımızı daha da genişlettik. Evet Aylin hocam kendimizle gurur duyuyoruz.
GİFED İş Kadınları Federasyonu bir Anadolu hareketidir. Bizler; Etkin derneklerimizin birbirinden değerli başkanları ve derneklerimizin ülke ekonomisine yön veren, istihdam sağlayan çalışkan üyeleri ile birlikte,
-Tüm kadınların her alanda güçlenmesi, ekosistemimize yeni girişimci ve iş kadınları kazandırılması,
-Ama hepsinden önemlisi bereketli ve kadim Anadolu topraklarının yetiştirdiği o güçlü rol model kadınların daha görünür için tüm gücümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Henüz kuruluşumuzun 1. yılı dolarken pek çok etkinlik ve proje ile fark yaratıyoruz. Dün 8 şehrimizden GİFED derneklerimiz ve Kıbrıs İş Kadınları Derneği birlikte Girişimcilik haftası kapsamında İzmir’de Girişimcilik Zirvemizi gerçekleştirdik. Bugün buradan çıktıktan sonra İçişleri Bakanlığı’ndan fon aldığımız, Anadolu’nun 8 şehrinde gerçekleştireceğimiz "Anadolu Kadınları Haklarını Konuşuyor" projemizin açılışına koşacağız. Bugün burada hem ülke ekonomisine katkı koyan, hem de Ülkesinin geleceği için çalışan ama çok çalışan, konfor alanından çıkmış pek çok kadın lider var. Türkiye'deki kadın sorununun çözümünde elbette ki STK'larının önemi çok büyük, ama bizler yapacağımız iş birlikleri ve paydaşlıklarla sesimizin daha güçlü çıkacağına inanıyoruz. Bu yüzden yerel yönetimler, üniversiteler, meslek odaları, başka STK'lar ve basınımız ile yol arkadaşlıkları yapıyoruz.
AMAÇLAR İÇİN ORTAKLIKLAR…
Bu amaçlar bizim tüzüğümüzü doğrudan ilgilendiriyor. Fakat son 17. amaç var ki o her şekilde hepimizi ilgilendiriyor. Amaçlar için ortaklıklar... Bu madde üzerinde hepimizin çok iyi düşünmesi gerekiyor. Umuyorum ki, Türkiye’nin ilk ve tek İş Kadınları Federasyonu olarak bir araya geldiğimiz bu toplantıdan, kadın ve ekonomi konusunda kafamızdaki tüm yanıt bulmuş şekilde ve bu toplantıyı çok iyi değerlendirmiş olarak çıkarız. Bugün bizleri onurlandırdığınız için, Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda yürüyen kadınlar olarak size teşekkürlerimizi sunuyoruz.
İZMİR’DE İKİNCİ DURAK ESİAD İLE TOPLANTI
İYİ Parti Lideri Akşener GİFED programının ardından Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (ESİAD) ‘ESİAD Ekonomik Vizyon Buluşmaları’ toplantısına katılacak.