Mehmet İŞLER / GERÇEKİZMİR - İzmir'in Menemen ilçesinde yürütülen rüşvet ve irtikap soruşturması kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderilen Belediye Başkanı Serdar Aksoy ilk kez hakim karşısına çıkıyor.
Soruşturma sürecinde Serdar Aksoy İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmış yapılan seçimde AK Partili Aydın Pehlivan başkanvekili seçilmişti.
Süreçte iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesinin ardından yargı perdesi açıldı. Aksoy'un da aralarında bulunduğu 11 sanığın yargılanmasına Karşıyaka 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı.
Aksoy, ilk duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katılacak.
DURUŞMA RAPORU
Davanın ilk duruşması belediyeye 161 ton hurdanın ihalesiz şekilde rüşvet verilerek hurdacılık işi yapanlara satıldığı iddiasıyla açıldı.
Mahkeme Heyeti hurda alım satımında aracı olduğu iddia edilen Fikret Babür'ü dinledi.
Babür ifadesinde şunları söyledi:
Türkiye’nin neredeyse her yerinden hurda alım satımı yapan firmalarla çalışıyorum. Beni arayıp ‘Şu vasıfta hurda var kime satarız’ diye sorarlar ben de yönlendiririm. Ben hurdaları hiç görmem. Bana hurdayı alan kişi ton başına 10-15 kuruş komisyon verir. Bana sadece hurdaların hangi vasıfta olduğu söylenir. Ben Fedai Kurt denen kişiyi tanıyorum. Kendisiyle daha önce iş yapmışlığımız var. 15-10 yıldır tanışıyoruz. Kendisi benim müşterimdir. Hurdanın 4 çeşidi varıdır. 1.’si inşaat demiri, 2.’si imalat fazlası, 3.sü atık malzemeler ve 4.’sü 40 ambar dediğimiz her türlü hurdadır. Fedai Kurt beni aradı. Bana söylediği şu: Elimde ekstra malzeme var. Ekstra dediğimiz en iyi değil en kötüsü de değil. Orta. Onun dışında malı nereden aldığı ya da niteliğiyle ilgili bilgi vermedi. Ben Caner Polatlı’yı aradım ve elimde böyle bir malzeme olduğunu söyledim. O gün piyasa rayiçlerinde anlaştık. Şoförleri, satın alan kimse o gönderir. Benim komisyonumu da satın alan kişi elden teslim eder.”
Hakimin hurda alım satımlarının kayıtlarını tutup tutmadığı sorusu üzerine sanık Babur, “Ben haftada 20-30 tır mal alırım. Malzemelerin niteliğini ve vasıflarını sadece açıkladığım şekilde bilirim. Ne kadar malı kimden aldığımı telefonuma kaydederim” dedi.
'FİKO' SORUSU!
Babur’un ifadesinin üzerine mahkeme hakimi Sanık Babur’a belediye şantiyesine gidip girmediği ve davaya konu elle yazılmış bazı notlarda adı geçen ‘Fiko’ isimli şahsın kendisi olup olmadığı soruldu ve sanık Babur, o soruya şu şeilde yanıt verdi; “Fedai beni arayıp ‘elimde şu malzeme var. Alıcı bul’ dedi. Ben örneğin araç 30 ton geldiyse 450 lira komisyon alıyorum. Menemen Belediye Şantiyesi’ne gidip iş yaptığım hatırlamıyorum. Emniyetteki beyanımda belirttiğim gibi notları ben yazmadığım için notlardaki ‘Fiko’ isimli şahsın ben olup olmadığımı bilmiyorum.”
"GAMZE YILDIZ'LA GÖRÜŞMEDİM"
Babur’a hurdaların alımıyla ilgili ismi geçen Gamze Yıldız ile görüşüp görülmediği soruldu ve Babur, “Ben hurdalarla ilgili olarak Gamze Yıldız’la hiç görüşmedim. Sadece Fedai Kurt’la görüştüm. Belediye şantiye alanına gitmedim” dedi.
GAMZE YILDIZ: İHALE YAPMAKSIZIN SATABİLECEĞİMİ SÖYLEDİLER
Sanık Gamze Yıldız, mahkemede verdiği ifade şunları söyledi: Mali şubede ve Menemen savcılığında verdiğim ifadem geçerlidir. Sezai ile zaman zaman beraber çalışıyoruz, ancak ortak değiliz resmî olarak. Oğuzhan Yar bu işleri bulmuş, belediyenin işi olduğunu söylemiş, buna istinaden gittik görüştük. Bornova bir restoranda Oğuzhan Yar, Sezai Kurt, Tarkan Çalık, Gökhan Uzun’la görüştük. Belediye hurdalarının satılacağını söylediler, tamam dedik sonra Teoman beyle tanıştırdılar bizi, biz de alıcı olabileceğimizi söyledik. Tarkan Bey Teoman Beyle tanıştırdı. Hurdaları bize doğrudan 1 TL’den ihale yapmaksızın satılabileceğini söylediler. Benim tek hatam devlet kurumundan ilk defa mal aldığım için ihale olması gerektiğini bilmiyordum. Bana doğrudan satış yapılacağını ve Serdar Aksoy’un bilgisi olduğunu söylediler. Yanımızda başkanım diye hitap ettikleri biriyle konuştular, benim tek hatam sözleşme yapmamak oldu. Yetki belgesi istedim, Aksoy’un bana yetki vermesini istediler. Bana el yazısıyla belge getirdiler kabul etmedim sonra antetli kağıtta getirdiler. Bunu Gazi Koşum'dan şantiyede istedim, belgeyi almadan işe başlamayacağımı söyledim. Belgeyi Orhan bey’den aldım. Ben şantiyeye Gazi Koşum'un şoförüyle gittim...
SORUŞTURMA SÜRECİ
Menemen İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, CHP Genel Merkezi tarafından ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edilen ve daha sonra partisinden istifa eden eski Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy ve aralarında yardımcılarının da bulunduğu kişilere yönelik geçen 20 Kasım'da yolsuzluk operasyonu başlattı. Operasyon kapsamında Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy ile birlikte 27 kişi gözaltına alındı. Haklarında rüşvet, zimmet, görevi kötüye kullanma gibi çok sayıda suçlama bulunan şüphelilerden 4'ü polisteki işlemlerinin ardından serbest bırakılırken, diğer 23'ü adliyeye adliyeye sevk edildi.
Hakkındaki suçlamaları reddeden Serdar Aksoy'un da aralarında bulunduğu 11 kişi tutuklandı, 9 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 3 kişi de savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Yapılan itirazlar sonucunda 1 sanık tahliye edildi. Operasyon kapsamında Aksoy'un da aralarında bulunduğu 11 kişi hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede Aksoy'un için 'zimmet' suçundan 12 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianame Karşıyaka 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.