MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Altı otopark, üstü bahçe: 'Yerden Yüksek' Bostanlı'dan yola çıktı!
Yerel Yönetimler
9 Eylül 2023 Cumartesi 10:28

Altı otopark, üstü bahçe: 'Yerden Yüksek' Bostanlı'dan yola çıktı!

Karşıyaka Belediyesi, iklim krizi ile mücadele kapsamında kentsel ısı adası etkisini azaltmak, uygun tasarımlarla kamusal alanlardan en fazla verimi sağlamak üzere çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Japon Hükümeti’nin finansal desteği ve UrbanTank iş birliğinde Bostanlı Sadi Hoşses Parkı’nın yanındaki otopark içinde hazırlanan ‘Yerden Yüksek’ projesi kullanıma açıldı. 
Karşıyaka Belediyesi, iklim değişikliği ile mücadelesinde ısı adalarını azaltmak ve kent içinde bulunan yeşil alanların ve kamusal alanların daha etkin kullanılmasını sağlamak üzere projeler yürütmeye devam ediyor. Bu kapsamda yapılan projelerde, kamusal alanlarda hızlı, düşük maliyetli ve etkili müdahalelerle mekânsal iyileştirmelerin yapıldığı taktiksel şehircilik uygulamaları benimseniyor; Vatandaş Kalıtım Birimi aracılığıyla ilgili bölgede yaşayanlar da karar süreçlerine katılım gösteriyor.  



ALTI OTOPARK, ÜSTÜ BAHÇE!
Bostanlı Sadi Hoşses Parkı’nın yanında bulunan otopark alanında da aynı bakış açısı ile değerlendirmeler yapan Karşıyaka Belediyesi ve UrbanTank Yerden Yüksek projesini geliştirdi. Proje kapsamında iki araçlık otopark alanının üzeri merdivenle çıkılarak kullanılabilen bir platform ile örtüldü. Platformun üstü oturma birimleri ve saksıların bulunduğu bir kentsel bahçeye dönüştürüldü. Platform, altında bulunan alanın otopark işlevini devam ettirebileceği şekilde tasarlandı. 

AYNI ANDA BİRDEN ÇOK FAYDALI ETKİ
Model olarak görülebilecek projenin kullanıcılarına nefes alacak bir alan oluşturmakla kalmayıp hava kirliliği ve ısı adası etkilerini hafifletmesi, şehrin sürdürülebilirliğinde rol alması hedefleniyor. Ayrıca kullanıcılarını ortak bir sosyal uygulamada bir araya getirerek topluluk ruhu oluşturması, sürdürülebilir bir şehrin önemli unsurlarından olan kamusal yeşil alanları korumaya ve sürdürmeye teşvik etmesi de projenin amaçları arasında yer alıyor. Uluslararası ‘Taktiksel Şehircilik Projesi’ kapsamında Japon Hükümeti’nin sağladığı fon ile hayata geçirilen proje, aynı zamanda Beyrut Tasarım Haftası’nda ödül alan Urban Hives adlı projeye referans veren bir örnek uygulama niteliği taşıyor. 



“PROJE, STRATEJİ VE HEDEFLERİMİZİ DESTEKLİYOR”
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Dünyamız ciddi bir tehditle karşı karşıya. İklim krizi adı verilen bu tehdide karşı Karşıyaka’mızın dirençliliğin artırılmasına katkı sunabilecek proje ve çalışmaları çok önemsiyoruz. Bu proje Karşıyaka’nın iklim değişikliğine karşı kentsel dirençliliğini arttırmaya ve kentsel ısı adası etkisini düşürmeye yönelik strateji ve hedeflerimizi destekliyor. Alt kısımda yarattığı gölgelik alan ve üst kısımdaki bitkilendirme ile bulunduğu çevreye mikro ölçekte soğutma etkisi sağlayacak projenin kentimize hayırlı olmasını diliyorum. Oluşturduğumuz alanın vatandaşlarımızca keyifle kullanılmasını umuyorum” dedi.

“TÜRKİYE’DE SIRADIŞI BİR ÖRNEK”
UNDP Türkiye Hızlandırma Laboratuvarı Çözüm Haritalama Yöneticisi Gülşah Eker ise Yerden Yüksek projesinin, uluslararası ve yerel ortaklıklarla yürütülen taktiksel şehircilik müdahaleleri arasında alternatif kamusal alanların yaratılması bakımından Türkiye’de sıra dışı bir örnek olduğunu söyledi.

(Bu bir advertoriyal haber çalışmasıdır)
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir