MENÜ
İzmir 21°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Asbestli gemi aynı rotada, yeni soru masada!
Güncel
29 Ağustos 2022 Pazartesi 12:55

Asbestli gemi aynı rotada, yeni soru masada!

Bakanlığın iznini iptal ettiğini açıklamasının ardından Brezilya donanmasına ait asbest yüklü Nae Sao Paulo gemisi İzmir rotasında ilerleyişini hızını azaltarak sürdürürken, söküm ihalesini alan firmadan gelen açıklamayla birlikte kafalarda yeni bir soru oluştu: Yeni izin talebi mi gelecek?

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Brezilya donanmasına ait asbestli yüklü Nae Sao Paulo gemisi Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nın İzmir'in Aliağa ilçesinde onay verdiği söküm iznini geri çekmesinin ardından da gündemdeki yerini koruyor. 

Bakanlığın mayıs ayında verdiği söküm onayının ardından başta Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olmak üzere sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve yurttaşlardan büyük bir tepki yükselmiş, tepkiler kurumların eşdilekçeyle açtığı davayla yargıya taşınmıştı. Yargı hamlesinden bir kaç gün sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da gemi için tehlikeli envanter raporu talep ediliğini ancak yanıt verilmediğini açıklayarak şartlı söküm izninin iptal edildiğini ve geminin Türk kara sularına girmesine izin verilmeyeceğini duyurdu. 

Karar kentte büyük sevinçle karşılanırken, beraberinde yaşanan gelişmeler de kafalarda soru işaretleri yarattı. 

GEMİ İLERLEYİŞİNİ SÜRDÜRÜRKEN FİRMADAN O AÇIKLAMA GELDİ! 
Kararın ardından Kanada bayraklı Alp Centre gemisi tarafından çekilerek Türkiye'ye getirilen Nae Sao Paulo rotasını değiştirmezken, Cebelitarık Boğazı’na doğru ilerleyişini sürdürdü. Gemi 7 knot olan ortalama hızını 5 knot seviyelerine düşürerek seyrini sürdürüyor. 

Geminin söküm ihalesini alan SÖK Denizcilik firması bir açıklama yaparak Türk kara suları dışında bir tehlikeli envanter raporu hazırlatılması konusunda hazır ve istekli olduklarını belirtti. 

Gemicilik uzmanları geminin rotasını değiştirmeyip hızını yavaşlatmasını ani dönüş yapamayacağı için izlenen bir yol olarak yorumlarken, firmanın açıklamasına ise farklı bir pencere açıldı. 



YENİ İZİN TALEBİMİ Mİ GELECEK? ?
Uzmanlar firmanın yeni bir tehlikeli madde envanteri raporu alarak bakanlığın kapısını gemi seyrine devam ederken çalabileceğini ve bir kez daha söküm izni talep edebileceğini söylüyor. Raporun seyir halindeyken hazırlanması ve olası başvuru sonrası bakanlığın nasıl bir tavır izleyeceği de merak konusu... 

Konu hakkında çıktığı yayında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'den de "Bu gemi Brezilya'ya geri gidecek ama bu kararın ardından da bunun takibini yapacağız" açıklaması geldi. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir