MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Avcı'dan çarpıcı değerlendirmeler: CHP'nin sandık röntgeni!
Politika
21 Kasım 2019 Perşembe 09:05

Avcı'dan çarpıcı değerlendirmeler: CHP'nin sandık röntgeni!

Gazeteci Sercan Avcı, katıldığı canlı yayında CHP’de devam eden delege seçimlerini ve il kongresi sürecini yorumladı. Avcı, metropol ilçelerde devam eden sandık mücadelesinin röntgenini çekti.

GERÇEKİZMİR – Gazeteci Sercan Avcı, Can Radyo’da Birol Soylu’nun 10. Köy programına konuk oldu.

Avcı, CHP’de devam eden delege seçimlerini ve il kongresi sürecini yorumladı. Avcı, metropol ilçelerde devam eden sandık mücadelesinin röntgenini çekti.

Avcı’nın programdaki konuşmasından satır başları şöyle:

ERKEN KUTUPLAŞMA

CHP İzmir’de bu dönem, biraz daha rekabetli, tansiyonu yüksek başladı. Erken kutuplaşma başladı. Bunun nedeni seçimlere çok az bir süre kala mavi manifesto yayınlanması ve beyazın da anında pozisyon alması oldu.  İlçelerde mavi beyaz bölünmesi var. Bu, Karşıyaka’da en çok yaşanıyor. Karşıyaka ve diğerleri diye ayırıyorum. Sürecin sonunda, kazananın bile Pirus zaferi elde edebileceği yerler var.

BOŞLUK VAR

Bu dönem bir rekabet var. Bu rekabeti de ben şuna bağlıyorum; siyaseten bir boşluk var. Mart’ta Kocaoğlu ve muhalifleri dönemi kapandı. İzmir siyasetinde bir boşluk var. Bu boşluğu doldurma, yer kapma mücadelesi var.

SANDIK DIŞINDA ALGI MÜCADELESİDE VAR

Bir tarafta Tunç Bey ile siyaset yapan Rıfat Nalbantoğlu, Mustafa Özuslu, Murat Bakan, Heval Savaş Kaya, bazı genel müdür yardımcıları, bu isimlerle hareket eden belediye başkanları ve ilçe başkanları… Bir tarafta da Deniz Yücel’e sıcak bakan, mevcut kadrolara sıcak bakan, özellikle Tuncay Özkan’a yakın belediye başkanları ve ilçe başkanlarının yer aldığı bir yapı...Böyle ikili bir kutuplaşma görünüyor.

Delege seçimlerinde 15 gün geride kaldı. Bu iki taraf arasında hem sandıkta hem de algıda mücadele var. Bir taraf Kemal Kılıçdaroğlu’nun Deniz Yücel’in devam etmesine sıcak baktığını iddia ediyor. Diğer tarafta; Özuslu, Nalbantoğlu, Bakan cephesi de, hayır kardeşim ‘biz ve bize yakın isimler Ankara’ya gittiğimizde böyle bir şey duymuyoruz’ diyor. Ben kendi bilgilerim neticesinde, genel başkanla görüşen milletvekilleri, belediye başkanları ilçe başkanlar ile görüştüm. Genel başkan bazı görüşmelerde Deniz Yücel’i başarılı bulduğunu, devam etmesi gerektiğini  söylüyormuş. Ama bunu demediği insanlar da var. Onlar da 'bize denmedi' diyor haklı olarak.  Bu iki algı da mücadele ediyor. Örgütün kafası biraz karışık.

NEDEN YÜCEL DİYORDUR

Kemal Bey, Deniz Yücel diyorsa neden diyordur?, Bendeki bilgi, Kemal Bey’in bazı özel görüşmelerde Deniz Yücel’le ilgili ‘kimseyle kavga etmeyen uzlaşmacı kişiliğini’ öne koyduğu… Ama Kemal Bey burada bir denge siyaseti de güdebilir. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i 6 ay önce aday gösterdi o ekibe karşı bir denge unsuru da devam ettirebilir. Sayın Kılıçdaroğlu çok sever denge siyasetini… Aziz Bey koltuktayken Tuncay Özkan’ı da MYK’ya almıştı. Tunç Soye’, Büyükşehir’e, rakibi Batur’u da Konak’a koydu. Bu da bir dengedir. Belki Soyer ekibine gücü vermek istemeyecektir. 

FARKLI SENARYOLAR OLABİLİR

İl kongresi ile ilgili birkaç senaryodan bahsetmek istiyorum. Birinci senaryo; Sandıktan ne çıkarsa çıksın, genel başkan Deniz Yücel’in devam etmesini isteyebilir.  Bu mesaj Oğuz Kaan Salıcı ya da başka bir genel başkan yardımcısı aracılığıyla belediye başkanlarına, ilçe başkanlarına verilir. Kongreye tek adayla gidilir.

İkinci senaryo; Kemal Bey karışmazsa en sıkıntılı isim Deniz Yücel oluyor. Çünkü tabanda çok fazla karşılığı olan bir isim değil. Örgütün ciddi bir bölümünde adaylık sürecinden dolayı tepki de var.  Kemal Bey çekilirse, o zaman Tunç Soyer rahatlıyor. Şuan Tunç Soyer seyrediyor, Kemal Bey’e karşı bir hareketin içinde olmaz. Kemal Bey genel merkezde Soyer’in arkasında kale gibi durdu, aday yaptı.  Kemal Bey’e karşı bir kongre zaferine girmez. Ama Kemal Bey topa girmezse, birini işaret etmezse o zaman iki adaylı bir kongre izleyeceğiz. Soyer cephesinin adayı tamam. O zaman Deniz Yücel de aday olmayabilir, beyaz listeler,Tuncay Özkan, Batur-Engin farklı bir isim üzerinde uzlaşabilirler. Kongrelerden güçlü çıkan başka ekipler farklı isimde masaya koyabilir.

Üçüncü bir senaryo da; Oldu ki genel başkan Deniz Yücel ya da Devrim Barış Çelik dedi. Hem Tunç Soyer, Rıfat Nalbantoğlu, Mustafa Özuslu cephesiyle hem de Tuncay Özkan, Batur-Engin ve bu cephelerle hareket etmeyen muhalifler var. Deniz Yücel’i istemeyen ama Nalbantoğlu ile de hareket etmeyen muhalifler var. Genel başkanın tek aday dayatmasına karşı gelerek, imza toplayarak bir muhalefet grup kongrede aday çıkarabilir. Bu adaya da 2 yapıdan biri gizli destek olabilir.

SANDIĞI BOŞ BIRAKMIYORLAR

Neden sandığı bu kadar boş bırakmıyorlar? Hem Nalbantoğlu cephesi hem Tuncay Özkan, Deniz Yücel cephesi. Kemal Bey ne derse desin, önüne güçlü bir şey koymak için. Kemal Bey Deniz Yücel diyor olabilir ama siz 20 ilçe başkanıyla gidersiniz Yücel olmaz dersiniz geri adım atmak zorunda kalır. Ya da Kemal Bey Deniz Yücel diyordur, delegasyon da Yücel aleyhine çıkar, tek aday olur. Genel Merkez’de rahatlar. Sandıkta mücadele, Kemal Bey’in önüne güçlü bir şey sunmak için...

GEÇMİŞ DÖNEMDEN FARKLI DURUMLAR VAR

Geçmiş dönemlerde belediye başkanlarının mahallelerinde çıkmaması için mücadele edilirdi. Bu dönem böyle bir şey yok.. Ali Engin, Erhan Kılıç, mahallelerinde iki listeye de yazıldı. Cemil Tugay’ın mahallesinde tek liste çıktı. Şuana kadar seçilmeyen belediye başkanı yok. Parti içerisinde yıpratılan yarıştırılan bir belediye başkanı yok, bu güzel bir şey… Şöyle olumsuz bir şey var; Büyükşehir bürokratları, genel müdür yardımcısı konumundaki isimler bu dönem çok müdahil. Şakir Başak, Heval Savaş Kaya, Kudret Yiğit, Hakan Kılıç... Bu tarz görevlere siyasi isimler getirdiğiniz zaman bu müdahillik oluyor.  O zaman da bu görevlere parti içi konularda etkili olsunlar diye bilinçli olarak konuldukları ortaya çıkıyor. Geçmiş dönemlerde mevcut il başkanının mahallesinde yazılmadığı dönemler vardı, il başkan adaylarını sandığa gömmeye çalışanlar vardı. Bu dönem il başkanı mahallesinde tek liste oldu, seçildi.  Potansiyel il başkan adayı Devrim Barış Çelik de mahallesinde seçildi. Potansiyel il başkan adayları startın başında stop etmediler. Çünkü kendi mahallelerinde seçilmemiş olsalardı, karizma ciddi anlamda çizilirdi.

KARŞIYAKA

Karşıyaka, mavi ve beyaz yarışının en had safhada yaşandığı yer. Nedeni de, hem ilçe başkanının hem belediye başkanının direkt taraf olması.. Belediye başkanı çok açık bir şekilde taraf, ‘mış’ gibi de yapmıyor. Cemil Tugay’ı burada takdir ediyorum, arkadan iş çevirmiyor. Çok fazla müdahalesi eleştirilir mi eleştirilir. İlçe başkanı da taraf… Çünkü taraf olmak zorunda. Çünkü karşı taraf kendisini saf dışı bırakmakla ilgili mücadele ediyor. Mart ayında doktorluğu bırakmıştı Cemil Tugay ama şuan ameliyat yapıyor.Teşhis ettiği durumlara  operasyon yapıyor. Beyaz önlük değil de mavi önlük var üzerinde. İlçe başkanı da eczacılık mezunu, ameliyatta hangi ilaçları kullanacağını biliyor. Burada hem Uğur Yıldırım’a hem Cemil Tugay’a çok iş düşüyordu aslında ama ikisi de tansiyonu düşürmek yerine daha sivrileştirdiler. Karşıyaka’da kazanan da yara alarak kazanacak. Şuan mavi ve beyaz baş başa gözüküyor, Alaybeyin iptaliyle mavi bir tık öne çıkmış olabilir. Kritik mahalleler kaldı. 2 haftaya düğüm çözülür.

ÇİĞLİ

Çiğli’de delegelerinin 4’te 3’ünden fazlası seçildi. Utku Gümrükçü ve Ali Rıza Koçer’in desteklediği beyaz liste lazandı. Gümrükçü ve Koçer ikilisinin partililere iktidarda ve muhalefette ilçe nasıl kazanılır dersi vermesi lazım. En kritik mahalledeydim, Ataşehir de… Muhalefet o kadar iddialıydılar ama öyle bir sonuç çıktı ki sadece 1 mahallede mavi liste kazandı. Geçtiğimiz yıllarda Çiğli’de tansiyon daha yüksek olurdu bu dönem ciddi bir olaya denk gelmedim. Hem muhalefeti hem iktidardaki isimleri tebrik etmek lazım.

MENEMEN

Menemen’ de garip bir durum var. Geçmiş 7 ayda halef selef kavgasına baktığımızda tansiyonu yüksek bir seçim bekleniyordu ama eski başkan Tahir Şahin topa parti içi yarışta değil yeşil sahalarda girdi. Menemenspor’la ilgileniyor. Başarılı da gidiyor. Tebrik etmek lazım. Tahir Başkan’ın ezeli rakibi Ali Kemal Elitaş’da girmedi. Menemen’de güllük gülistanlık seçim oluyor. İlçe Başkanı Serdar Değirmenci de tarafsız güzel bir seçim götürüyor.

BORNOVA

Bornova’da hem Nalbantoğlu hem Tuncay Özkan cephesi istediği sonucu alamadı. Nalbantoğlu Kudret Yiğit’i öne sürdü, ama Yiğit mahallelerde iyi sonuç alamadı.  Tuncay Özkan Ertürk Çapın’la dirsek temasında ama o da kendi mahallesinde kazandı diğer mahalllelerden iyi sonuç alamadı. İlçede Polat (Mahir Polat) ve İnal (Kamil-Ethem) ittifakı önemli mahallelerde kazandı, süreci çok iyi götürdüler. Bu ekipler ittifak yaparak öne geçti. Bunlar Nalbantoğlu ile de Tuncay Özkan ile de hareket edebilir kendi başına da hareket edebilir. Zaten ilçe başkan ve yönetimi iyi gitmiyor. İlçe başkanı doğal delegesiniz ama seçilemiyorsunuz, baştan kaybetti. Asım Güven’in devre dışı kaldığını düşünüyorum. Polat ve İnal ittifakı emin adımlarla ilerliyor.

Mustafa İduğ iş dünyasında gelme bir isim. Örgütte çok geçmişi yok ama şu olmasın bu olmasın gibi bir tavırda değil. Direkt müdahil değil. Doğru bir yol haritası… Sadece çocukluk arkadaşı, Başkan Yardımcısı Zafer Kurtbay aracılığıyla sürecin içinde anladığım kadarıyla… Kucaklayıcı, bütünleyici bir tavır sergiliyor. İlçenin en önemli siyasilerinden Kamil Okyay Sındır’da müdahil değil. Kamil Hoca siyasetin beyefendisi…Meclis’te komisyonda çalışıyor.

BUCA 

Buca’da belediye bir adım önde. Menderes, Yiğitler ve Efeler’i kazanmışsanız bir adım öndesinizdir. Serkan Kalmaz ve Mehmet Süne’nin delege olamaması muhalafette motivasyon kırıklığı yaratır diye düşünüyorum. Serkan Kalmaz kazansa potansiyel ilçe başkan adayı olabilirdi. İl Sekreteri Hacer Hanım da kendi mahallesinde kaybetti. Belediye bir adım önde ama geçtiğimiz dönemlerde de bir adım öndeydi. Ancak ilçe başkan adayı hatası yaparlarsa yanlış bir aday çıkarırlarsa kaybedebilirler. Son olarak, Levent Piriştina bence Çağdaş Kaya’yı çıkararak hata yapmıştı ve kaybettiler. Doğru aday çıkarırlarsa kazanırlar sorun yaşamazlar.

KONAK 

Konak’ta daha, büyük mahallelere geçilmedi. Seçim yapılan mahallelerde Çağrı Gruşçu ve Şakir Başka yakın isimler kazandı. Orada, Nalbantoğlu’nun yanlış isimlerle yol yürüdüğünü düşünüyorum. Eski İlçe Başkanı Ali Yılmaz, geçen kongrede kaybeden Özgür Kaplan… Bu isimlerle orada delegasyona hakim olamazsınız, kongre de kazanamazsınız. Seçim günü sandık kurulmadı iddialarıyla geldiler, her mahalleden sandık fotoğrafı geldi. Sancılı bir start verdiler. Hiç beklemediğim şekilde, Şakir Başak, Abdül Batur ve Gruşçu uyumu da var. Batur gittiği yeri dizayn eder ama orada Başak ve Gruşçu’nun gücünü gördü, karşısına almadı. Doğru bir taktik. Baktı Deniz Yücel’de de ortak buluşuyorlar. İlçe ve belediye birlikte, muhalefet çok zayıf.

Benim sürpriz il başkan adayım Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu. Mavi manifestoya tek ve ilk refleks gösteren Gruşçu. Deniz Yücel aday olmayabilir de… Eğer kentte bir ilçe başkanı il adayı olacaksa en yakın isim Çağrı Gruşçu olur. Gruşçu’nun birlikte siyaset yaptığı isimlere bakınca, Tuncay Bey’e de yakın isim. Deniz Yücel’in aday olmaması halinde Nalbantoğlu cephesine karşı Ali Engin, Abdül Batur ve Tuncay Özkan cephesinin B planı olabilir.

BALÇOVA

Balçova’da beyaz liste zafer kazandı. Nalbantoğlu-Özuslu-Bakan cephesinin il başkan adayı Devrim Barış Çelik beyaz listeden delege seçildi. Herkes ne oluyor dedi. Çünkü Devrim Barış Çelik’in birlikte siyaset yaptığı isimler mavi listelere destek oluyor. Ama Balçova’daki mavi beyaz yarışı farklı, kent genelindeki gibi değil. Bendeki bilgiye göre; Devrim Barış Çelik’e Çalkaya’dan telefon geliyor ve listeye yazılıyor. Çalkaya önemli bir adım atmış.

Mehmet Ali Çalkaya il başkanı olmaz. O koltuğa yakıştırılan yapar mı yapar bir isim. Ama eşi belediye başkanıyken olmaz, kendi kabul etmez. Ona, Seyit Torun tarafından önemli bir görev verildi. Bir komisyon, kadro kuruluyor, yerel yönetimleri denetleyecek. Çalkaya genel merkez nezdinde orada görev alacak.

Aygül Eryılmaz devam edecek mi etmeyecek mi merak ediyorum. Yedi yıldır koltukta. Kendisine kalsa bırakmak ister ama taban ya da Çalkaya devam et derse bilemiyorum.

NARLIDERE

Narlıdere’de seçimler tamamlandı. Grand Plaza Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kılıç’a dikkat çekmek lazım. Ortak listelere damga vurdu. İlçe başkanının desteklediği 4 mahallede seçim oldu, 3’ünü de Kılıç’ın desteklediği mavi listeler kazandı. Orada mavinin dediği olacak gibi duruyor Ali Engin topa çok fazla girmezse… Ali Engin ile ilgili de gördüğüm Narlıdere’den çok Karşıyaka’yla ilgileniyor. İşaret ettiği liste mavi liste… Ali Engin istemese de Karşıyaka siyasetine müdahil olur. Çünkü ona soruyorlar, ne yapalım diye. Engin’in akil bir ekibi olduğunu onlar aracılığıyla ilçeye mesaj verdiğini biliyorum.

Narlıdere’de yıllarca Tuncay Özkan’la siyaset yapan Ezgi Deniz Urunga’nın seçimlerde mavi listede, muhalefette yer alması dikkat çekti. Parti içinde Tuncay Özkan’la yollarının ayrıldığı konuşuluyordu zaten.

GAZİEMİR

Gaziemir’de 20 yıl sonra çift listeli seçim oldu. Mavi listede muhalifler vardı. Umut Tekin, Yüksel Demirsoy, mevcut ilçe başkanı bir iki adım önde çıktı. Büyük mahallelerde öndeydiler. Ben muhalefette yer alan mavi liste hareketindeki isimleri tebrik ediyorum. Sandıkta iyi mücadele gösterdiler.

Umut Tekin de potansiyel bir il başkan adayıdır bence… Büyük mahalleleri de kazanarak bir iki adım öne geçtiler. Mahir Polat-Ceyhan Kayhan ikilisinin desteğiyle sürpriz şeyler olabilir.

KARABAĞLAR

Karabağlar çok kritik... Yıllardır Aziz Kocaoğlu ile hareket etmişlerdir. Aslında çok blok oy hareket etmezler, geçişler olabiliyor. Mavi beyaz yarışı var. Nalbantoğlu cephesinden Bülent Sözüpek, Heval Savaş Kaya, Orhan Polat, Murat Bakan direkt müdahil. Mehmet Türkbay muhalif. Beyazın kazandığı sayı daha fazla ama daha kritik mahallelerin daha yapılmadığı söyleniyor.. Ceyhan Kayhan’ın beyaz listeye etkisi çok. Muhittin Selvitopu topa girmiyor, Ceyhan Kayhan o işi yapıyor. Ali İhsan Yıldız ile devam etmek isteyeceklerdir diye düşünüyorum ama Ali İhsan Bey’in de artık farklı bir adım atması gerektiğini düşünüyorum, il yöneticiliğine gidebilir başka bir şey olabilir. Orada kan değişikliği olması gerektiğini düşünüyorum. Murat Bakan, Heval Savaş Kaya ekipleriyle çok müdahil olmuş durumdalar. Orada kazanamazlarsa sıkıntı yaşayabilirler. Muhalefet açısından çok kritik bir ilçe… Karabağlar’da mevcut başkan ve ilçe başkanı Deniz Yücel’e destek veriyor. Yücel aday olmazsa Umut Tekin aday olabilir. Ama öncelikle genel başkanla hareket ederler.

BAYRAKLI 

Bayraklı’ Serdar Sandal ve Cemalettin Alper birlikte mi hareket edecek, ayrışacaklar mı çok merak ediliyordu. Sayın Sandal Nalbantoğlu cephesiyle mi hareket edecek, Cemalettin Alper zaten Tuncay Bey ile siyaset yapıyor. Bu iki başkan bir karar alıyorlar, Bayraklı’yı bu iki kutuplaştırma arasına sokmayalım, kırmızı liste çıkaralım diyor. Yarış olan yerlerde Sayın Sandal’ın direkt kırmızıya destek olmadığını, yarışı kendi haline bıraktığını da duyuyorum ama Serdar Sandal’ın mahalle temsilcilerini, partilileri çağırıp kırmızı liste yönünde mesaj verdiğini, size siyaset yaptırmayacağım dediği iddia ediliyor. Serdar Sandal’ın önce genel başkanı dinleyeceğini ardından Tunç başkan ile hareket edeceğini düşünüyorum. Manavkuyu’da Songül Gök’ün başını çektiği sarı liste çıkacak.  Postacılar ve civar mahallelerde mavinin önderliğini Cindi Can Polat yapıyor. 

Hasan Karabağ Bayraklı’dan taşındı. Kazım Dirik Mahallesi’nde de iki listeye de yazılmamış. Çekti zaten kendini, gücü yok, öyle bir derdi de yok bence. Bu son ihraç olayıyla da hiç gücü kalmadı zaten. Vefa gösterip listelere de yazılmadı. Kendisiyle uzun zamandır  hiç hukuku olmayan bir gazeteci olarak söylüyorum; Karabağ ile ilgili ciddi bir vefasızlık yapılıyor. Hataları oldu ama 2 dönem ‘kazanılmaz’ denilen ilçede seçim kazanan bir ismin bu kadar kolay ihraç edilmesi doğru değil.

ÇEPER İLÇELER

Ödemişte mavi liste, Mehmet Eriş Nalbantoğlu cephesi ile hareket ediyor.Tire’de Hakan Şenoyar mavinin bayraktarlığını yapıyor, mavi önde gidiyor.Beydağ Tunç Bey’le hareket eder, Dikili’de mavi, Foça’da Tunç Başkan’la hareket ediyor. Çeperlerde mavi ağırlığı var. Metropolde Karşıyaka dışında bakarsak çok iyi gitmediler. Maviden kastım, mesela Buca’da Erhan Kılıç, mavi kazanıyor ama o mavi, o mavi değil.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir