MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Avcı ve Çakır'dan gündem yaratacak iddia ve değerlendirmeler
Politika
19 Eylül 2024 Perşembe 09:24

Avcı ve Çakır'dan gündem yaratacak iddia ve değerlendirmeler

Politika Durağı programında gazeteciler Çakır ve Avcı, Tugay-Saygılı’nın gündem olan Ankara ziyareti, Özlale’nin İYİ Parti’den istifası, CHP İzmir’de yaklaşan il kongresi ile CHP Lideri Özel’in Bornova mesaisi ve il başkanı Aslanoğlu’nun Bornova Belediye Başkanı Eşki’ye ziyareti başlıklarında değerlendirmelerde bulundu. Programda Çakır, Büyükşehir Genel Sekreterlik koltuğu ile ilgili çarpıcı bir iddia ortaya koyarken, Avcı ise CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan için ayrı bir parantez açtı.

GERÇEKİZMİR - Politika Durağı programında gazeteciler Onur Çakır ve Sercan Avcı gündemi değerlendirdi. Programda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı’nın birlikte Körfez gündemiyle Ankara’ya gitmesi, İzmir Milletvekili Ümit Özlale’nin İYİ Parti’den istifası, CHP İzmir’de 28 Eylül’deki gençlik kolları il kongresi, gündemdeki başlıklar oldu.

KÖRFEZ’DEKİ SORUN  VE TUGAY-SAYGILI’NIN ANKARA ZİYARETİ

İzmir Körfezi'ndeki sorunun çözümü aşamasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un bilim insanları ile bir toplantı gerçekleştirerek acil eylem planı oluşturulması noktasında çalışmalar başlatırken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı’yla Ankara’ya giderek Bakan Kurum’u ziyaret etmişti. Programda hem Körfez’deki sorun ve çözüm mesaisi hem de siyasi gündeme damga vuran Ankara ziyareti masaya yatırıldı.

ÇAKIR: BAKANLIK OLARAK NE YAPACAKSINIZ ONU ANLATIN

ONUR ÇAKIR: Körfez’deki durum artık kentin değişmeyen gündem maddesi olacak. Bir profesör ‘1-2 yılda temizlenecek gibi değil’ dedi. Üzüldüm. Durum o kadar vahim. Çevre felaketi. Hala Bakanlığın Körfez’le ilgili ne yapacağını bilmiyoruz. Bakan Yardımcısı ‘yerel yönetime yol göstereceğiz’ diyor. Bir İzmirli olarak yol göstermenizi istemiyoruz. Siz Bakanlık olarak ne yapacaksınız bunu anlatın. Bunu anlatmıyorlar. Cemil bey rölantide iletişim kanallarını açık tutarak götürüyor. Sekteye uğranmaması adına bir şey demiyor.

Cemil Tugay’ın Körfez’le ilgili sözleri önemli ‘4. fazı bitireceğim 5. fazı da bitireceğim bu dönem’ diyor. Bakanlık’tan İzmirlilerin beklentisi var. Bakan’lık Kocaeli’ne yaptığı çalışmanın benzerini İzmir’de yapsın. Büyükşehir de arıtma tesislerini doğru çalıştırsın.

Tunç Soyer döneminde Soyer kandırılmıştır. Yerlerinde olsam kandıranlar hakkında suç duyurusunda bulunurdum. Soyer yüzeceğini söylüyor. Yüzerken fotoğraflar paylaştı. Dış körfez orası. Sorun olan iç körfezden bahsediyoruz.

ZİYARET AK PARTİ’DE RAHATSIZLIK YARATTI

AK Parti İl Başkanı Saygılı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay karşılıklı ziyaretlerde birlikte bir Ankara mesaisini konuşmuştu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, Bakan Kurum’u ziyaret edince denildi ki ‘İzmir’de gidecekti’. Tugay’la Saygılı arasında aracılar aracılığıyla diplomasi yürütüldü. Ziyaret gerçekleşti.

Saygılı’nın Ankara’ya Tugay’la gitmesi nedeniyle parti içinde milletvekili ve il yönetimi düzeyinde ısrarla yanlış yapıldığını savunanlar oldu. Bilal Bey il başkanları toplantısında Cumhurbaşkanı’na ‘böyle bir konu var. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Bakan’la görüşmek istiyor diyor’ Erdoğan ‘görüşülsün çözülsün’ diyor. 2 günde randevu oluşturuluyor. Parti içinde olacak bir tepkiyi aslında Bilal bey bu şekilde göğüslemiş oluyor.

AK Parti’de kapalı kapılar arkasında bu ziyaret çok konuşuldu. Aydın Şengül döneminde 2 defa Aziz Kocaoğlu’yla Ankara’ya gidildi. Önlemli olan niye gittiniz değil. Gidildi ne sonuç çıkacak.

CHP kanadındaki eleştiri ise Cemil Bey’e, ‘Ekrem İmamoğlu Çevre Bakanı ile görüşmek için İstanbul AK Parti İl Başkanı’nı araya sokmadı. Neden Cemil Tugay randevusunu kendi almadı. Neden kendi gitmedi’ oldu. CHP genel Başkanı Özgür Bey o gün buradaydı. Tugay, programa katılamadı. Cemil  Bey randevuyla ilgili özgür Bey’i bilgilendirdi.

Eskiden Körfez koktuğunda ‘Büyükşehir ne yapıyor’ deniyordu. Şuanda algı değişti. Neden hükümet yapması gerekenleri yapmıyor deniyor. AK Parti’de rahatsızlık yaratıyor bu durum.

AVCI: SİYASETTE ÖZLEDİĞİMİZ FOTOĞRAF

SERCAN AVCI: Çevre felaketi var. Büyükşehir Belediye Başkanı ve iktidar partisinin il başkanı’nın Ankara’ya bu başlıkta gitmesi kadar doğal bir şey yok. Siyasette özlediğimiz fotoğraflar bunlar. Daha öncede dedim. Tugay geçtiğimiz dönemlerin aksine kentin sorunları noktasında AK Parti’yle istişareye daha açık.

Suçlu arıyorsak iki tarafta. Cemil bey 6 aydır başkan. Fatura en son onun önüne koyulur. Büyükşehir’de bakanlıkta yıllardır üstüne düşeni yapmamış. Ortak hareket etmemiş. Şimdi ortak hareket ediyor. Bu da siyasete kurban edilmesin.

AK PARTİ’NİN MECLİS PERFORMANSI VE BAŞLAYACAK OLAĞAN KONGRE TAKVİMİ

Programda Büyükşehir Belediye Meclis Toplantıları’nda AK Parti’nin muhalefeti ve partide bu hafta sonu başlayacak olan olağan kongre takvimi de konuşuldu.

ONUR ÇAKIR: AK PARTİ MECLİS GRUBUNDA ÇATLAK VAR

ONUR ÇAKIR: Bilal Bey büyük bir aksilik olmazsa atanarak geldiği koltuğa seçilerek devam eder. Delege seçimleri başlıyor. Delege sistemine çalışılıyor. CHP’deki gibi değil. yarışı yok. Parti emektarları atlanmaması için titiz bir çalışma var. Bu sistem bence yanlış. Partide kaliteli düzgün vaktini ayıracak isim bulmakta zorlanıyorlar.

AK Parti’nin meclis grubunda çatlak var. Ağustos ayında ciddi bir tartışma olmuş. Grup toplantısını terk edenler olmuş. Hakan Bey’in bir an önce disiplini sağlaması gerek. Herkes öne çıkmaya çalışıyor. Kentte 2-3 vekil dışında muhalefet tamamen İl Başkanı Saygılı da!

AVCI: AK PARTİ MECLİS’TE ÖZGÜR HIZAL’I ARIYOR

SERCAN AVCI: Büyükşehir Meclisi’nde AK Parti Özgür Hızal’ı arıyor. O’nun kadar iyi muhalefeti yapan kent gündemine hakim bir isim yok AK Parti Meclis Gurubu’nda.  Özgür bey ve Hakan Bey geçen sene birbirlerini tamamlıyordu ancak bu dönem Hakan bey yalnız kaldı. Meclis grubunda son 15 yılın en zayıf dönemini yaşıyor AK Parti…

Olağan kongre takvimi fırsat. İyi bir ilçe başkanları dönemi vardı. Kerem Ali Sürekli, Arif Kuran, Hüseyin Özkan, Mustafa Solmaz. O dönem 15 başkan sayıyordum. Şimdi 2-3 ilçe başkanının ismini biliyorum. Delege seçimlerinde emektar partililer vefa önemli ama tüm üyeyi işin içine sokmaları gerek. Aday yanlışları vardı yerel seçimde. Bu tabi ki küskünlük yaratmıştır. Bu süreçler bir fırsat.

ÜMİT ÖZLALE'NİN İSTİFASI

İzmir Milletvekili Ümit Özlale’nin İYİ Parti’den istifası da programda konuşulan başlıklardan oldu.

AVCI: ZAMAN ÇIRAY’I HAKLI ÇIKARDI

SERCAN AVCI: Nisan’da istifa etmişti. Eylül’de ikinci defa istifa etti. Siyasette olmadı Özlale bence. Çok önemli görevler yaptı ancak akademisyenler siyasette tutunamıyorlar. Çok örnekleri var. İYİ Parti’de İzmir özelinde şöyle sıkıntı var. 3 vekil vardı. Müsavat Bey genel başkan oldu. İzmir’e az geliyor. Özlale istifa etti. Hüsmen Bey’i severim değerli bir isimdir ama ara ki bulasın. Kentteki hiçbir tartışmada göremiyoruz.

İYİ Parti özelinde zaman Aytun Çıray’ı çok haklı çıkardı. Özlale ile ilgili de parti ile ilgili de Akşener’le ilgili de yaptığı açıklamalar vardı. Zaman Çıray’ı haklı çıkardı.

ÇAKIR: 3-5 AYA CHP’YE GEÇER

ONUR ÇAKIR: Özlale’nin istifasını şaşırmadım. Gazeteciler arıyor ‘yok öyle diyor’ 1 saat sonra istifa ediyor. CHP’ye geçeceği konuşuluyor. Şimdiden söyleyelim 3 aya 5 aya CHP’ye geçer. İYİ Parti’de işler iyi gitmiyor. Müsavat bey tecrübesiyle bu zor günleri parti açısından aşacaktır.

CHP İZMİR’DE YAKLAŞAN İL KONGRESİ

Programda 28 Eylül’de CHP İzmir’de gerçekleşecek il gençlik kolları kongresi de konuşuldu. Avcı ve Çakır önemli gelişmeleri programda aktardı.

TUGAY-BAŞKANLAR GÖRÜŞTÜ O İSİM GÜNDEME GELDİ

SERCAN AVCI: Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay ile genç belediye başkanları bir araya geldi. Kadın kolları kongresi sancılı geçmişti. Büyükşehir cephesi ve genç başkanlar arasında soğuk rüzgarlar esti o dönemde... O nedenle gençlik kolları süreci merak ettiriyordu. Bu rüzgar esmeye devam etti. Bir süredir Tugay ve genç başkanlar bir araya gelemiyordu. Genç başkanlar süreçle ilgili fikir alışverişinde bulunmak için Tugay’dan randevu istemişler ancak Tugay Büyükşehir’de bürokrat olan Cenk Erdöl’ü işaret etmiş. Bu da genç başkanları kızdırmış. ‘görüşme krizi vardı’ ancak aşıldı ve görüşme gerçekleşti.

TUGAY ADINA SÜREÇLERİ CENK ERDÖL YÜRÜTECEK GİBİ

Şunu söyleyeyim 6 ayda gördüğüm siyaseten Büyükşehir’de Tugay adına süreçleri Cenk Bey yürütecek gibi. Sanki Büyükşehir’deki Tugay’dan sonra siyasi aktör Cenk Erdöl olacak.

Görüşmede Karşıyaka Meclis Üyesi Özenç Kalkan ismi gündeme gelecek diye düşünülürken, Büyükşehir cephesi Karşıyaka İlçe Başkan Yardımcısı Ruhsar Selis Çelik ismini il başkan adayı olarak öneriyor. Kendisi avukat. Uzlaşı mesai var. Bakalım ne olacak. Uzlaşı olursa tek aday olur uzlaşı olmazsa yarış olabilir. Özenç Kalkan istifa ederse il başkanı olur. Ancak sanki meclis üyesi olduğu için devam etmesi yönünde bir tavır alınmış.

MAHŞERİN 8 ATLISI DURUMUNA DOĞRU GİDER

Büyükşehir ve genç başkanlar arasında randevu krizleri, telefon krizleri var. Bu şekilde devam ederse geçmişte mahşerin 8 atlısı vardı. Oraya gidebilir durum. Cemil Bey’ kendi doğrusundan taviz vermez. Tavır almaktan çekinmez. Karşılıklı adımlar atılmalı. İl başkanlığı mı genel merkez mi devreye girer bilemem. Gençlik Kolları kongresinde de bir yarış olursa bu 4,5 yıla sirayet eder.

Dediğim gibi Büyükşehir Belediye Başkanı’nın hayır demeyeceği karşı çıkmayacağı uzlaşı aday arayışı var Şuan için Ruhsar Selis Çelik ismi masaya getirildi. Ancak 1-2 gün içinde olumlu tepki alırsa devam eder ama tepki olursa yarışa gider. Sanki yarışa gidiyor bu iş.

ONUR ÇAKIR: 2011’DE KAZAN KALDIRAN BAŞKANLARDAN SADECE 1’İ DEVAM EDEBİLDİ

ONUR ÇAKIR: Kongre öncesi genelge geldi. Meclis üyeleriyle ilgili bir ifade yoktu. Haber yaptık Genel Merkez’den arandık.  Dediler ki ikinci bir genelge gönderilecek. Meclis üyelerinin belediye çalışanlarının  aday olamayacağı belli olunca kriz çıkıyor. Hadi il başkanı belli olacak ama liste nasıl oluşacak. Çoğu kişi belediyelerde çalışıyor.

Cemil bey bir şey olunca Cenk Erdöl’ü işaret ediyor. Karşıyaka'da da böyleydi... Kendisi memur. Siyaset yapamaz. Kadın kollarında bir telefon trafiği oldu. Şimdi de aynı şey var.

Büyükşehir Meclis Üyesi Doğukan Maltepe istifa etmeyecek. Karşıyaka Meclis Üyesi  Özenç Kalkan ismi gündeme geliyor. Kalkan ismi öne çıkmış. Cuma’ya kadar netleşir.   

Genç belediye başkanları bu randevu vermedi telefon açmadı muhabbetini büyütürlerse partide kriz yaratırlar. 2011’de kazan kaldıran başkanlardan sadece 1 ‘i devam etti. Tepki koymakta haklılar ama büyütmeden sakin sakin götürmeliler. Büyük laflar etmek sıkıntı. Vatandaş bir yandan hizmet de bekliyor.

Kongrede tek aday çıkacak gibi…

ÖZEL’İN BORNOVA MESAİSİ VE ASLANOĞLU-EŞKİ ZİYARETİ

Politika Durağı’nda Çakır ve Avcı, CHP Lideri Özgür Özel’in Bornova Belediyesi’nin açılış ve temel atma törenlerine katılması ile İl Başkanı Aslanoğlu’nun Bornova Belediye Başkanı Eşki’ye gerçekleştirdiği ziyareti değerlendirdi.

ONUR ÇAKIR: ONUR: EŞKİ’NİN YAPTIĞI İŞLERİ BEĞENİYORUM AMA SÖYLENTİLERİN ÖNÜNE GEÇMESİ GEREK

ONUR ÇAKIR: 5-6 ayda iş yapıp genel başkanı getirmek önemli. Şöyle bir CHP’de disiplinsizlik var. Genel Başkan yeni heyecanlı… Birisi aradığında ısrar ettiğinde karar verebiliyor hemen. İletişimi kuvvetli. Benzer bir olay yaşanmış. Ömer Başkan ısrarcı olmuş tamam deniyor. İş İzmir’de yayılıyor. Ben bir iletişim kazası olduğunu düşünüyorum. Özel’in Bornova’daki sözleri önemliydi. Ömer Başkan’ı övdü. İçten içe diğer 27 başkan kıskanmıştır. Ömer Başkan’ın yaptığı işleri beğeniyorum ama söylentilerin önüne geçmesi gerek. Geçmiş dönem belediye başkanıyla ilgili de benzer bir süreç yaşanmıştı. Ömer Başkan’la Cemil Tugay’ın iletişimleri kuvvetli. Sadece söylentilerin önüne geçmesi gerek.

SERCAN AVCI: AÇILIŞA GETİRMEK BİR GÜÇ GÖSTERGESİ

SERCAN AVCI: CHP Lideri Özgür Özel’in Bornova’ya gelmesi bir güç göstergesidir. Selçuk Belediye Başkanı Filiz Sengel Ceritoğlu için de bu cümleyi kurmuştum. 6 ayda bunu yapmıştı. 3 önemli görev aldı. Genel Merkez’de karşılığının olduğunun göstergesi.

Genel Başkan’ı 6. ayda herkesten önce Bornova’ya açılışa getirmekte bir güç göstergesi.

İl Başkanı Aslanoğlu Eşki’yi ziyaret etti ve açıklama geçildi. Övdü kendisini. Manidar bir ziyaret oldu. Niyet okundu.

3 tespitim var ziyaretle ilgili. Aslanoğlu, Levent Yıldır ile krizi özelinde Tugay’a bir mesaj veriyor olabilir.

İkincisi mecliste AK Partililerle Eşki arasında tansiyon yükseldi, kavga çıktı. Bir destek görüntüsü vermek istemiş olabilir Aslanoğlu AK Parti’ye karşı.

Üçüncüsü de Aslanoğlu Bornova mesaisini Özel’in basından öğrendi. Bu geçmişte istifa konusuydu. Alaattin Yüksel bu nedenle istifa etmişti. Eşki ile Aslanoğlu arasına bir mesafe girmeden bu noktada bir sorun yok mesajı vermek istemiş olabilir.

Aslanoğlu mesaj attı biraz önce. Mecliste yaşananlar nedeniyle AK Parti’ye karşı bir Eşki ile birlikte O’na destek olduğunun fotoğrafını vermek istediğini ifade ediyor.

SERCAN AVCI: ARSLAN SİYASİ BOŞLUĞU VE KRİZLERİ İYİ DEĞERLENDİRİYOR

Programda Sercan Avcı, CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan özelinde bir başlık açtı.

Avcı, “Ednan BeyCHP’nin İzmir’de 1 numaralı aktörü olma mesaisinde sanki. İmamoğlu geliyor yanında Ednan Arslan. Ali Mahir Başarır geliyor yanında Ednan Arslan. Gençlik kollarından geliyor. Basamakları hep yukarı çıktı. İzmir’deki siyasi boşluğu siyasi krizleri iyi değerlendiriyor. Murat Bakan ve Deniz Yücel görevleri nedeniyle yok. İkilinin aynı zamanda Tugay’la da arası soğuk. Mahir Polat dışındaki vekiller sessiz. Büyük boşluk var. İyi değerlendiriyor bence. Uzlaşı aktörü aynı zamanda. Bir çok kişi ve ekiple arada köprü görevi de yapıyor" dedi.

ONUR ÇAKIR: RAMAZAN BEY 3 VAKTE KADAR GENEL SEKRETER OLUR

Onur Çakır ise Büyükşehir Belediyesi’ndeki kritik koltuk olan genel sekreterlik ile ilgili önemli bir iddiada bulundu.

Çakır, “ Genel Sekreter Barış Karcı şubat ayında genel sekreterlik kadrosunu alacak. Buradan başka bir yere giderken beklemeden genel sekterlik kadrosu alabilecek. Ramazan Tercan beyefendi 3 vakte kadar genel sekreter olur. Şubat’ı beklemeyecek gibi duruyor. Ramazan Bey’in nasıl bir katkısı olacak merak ediyorum. Genel Sekreterin İzmir’i çok iyi bilmesi gerek. Buğra bey örneği var. Arayıp x bir ilçenin yolunda şu var dendiğinde cevap veriyordu. Ramazan Bey şehir dışından geliyor ama bürokratik yönü kuvvetli" dedi.

Avcı ise, “Bendeki bilgi de Barış Karcı’nın istifasının istendiği yönde” dedi.

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir