Covid-19, dünya genelinde 73 binden fazla kişiye bulaştı. Virüsün ortaya çıktıği Çin'in Wuhan kentinde hastalığın sembol isimlerinden biri yaşamını yitirdi. Çin Devlet Televizyonu; Wuhan hastanesi başhekimi doktor Liu Zhiming'in virüse bağlı semptomlar nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.
Doktor Zhiming'in başhekimi olduğu hastane, virüsün merkez üssü Wuhan'da karantina alanında en önemli görevi üstlenmiş durumdaydı. Çinli doktor da Corona virüs ile mücadelede üst düzey bir çaba gösteriyordu. Doktor Zhiming, virüs nedeniyle hayatını kaybeden ilk sağlık personelı değil. Şubat ayı başında Corona virüsü dünyaya duyuran doktor Li Wenliang, geçtiğimiz perşembe günü de Hubei eyaletindeki Ezhou şehrinde bir hastanenin eski müdürü Xu Depu virüse bağlı nedenlerle yaşamını yitirmişti.
GUTERRES: RİSK ÇOK BÜYÜK
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı açıklamada, Covid-19 salgınındaki durumun şu an için kontrol altında olduğunu söyledi.
Guterres, salgının sağlık sistemi gelişmemiş Afrika kıtasındaki ülkeler gibi ülkelere sıçramasından endişe duyduğunu dile getirerek, "Risk çok büyük ve dünya olarak buna hazır olmamız lazım. Dünya Sağlık Örgütü, böyle bir gelişme olduğunda nasıl müdahale etmesi gerektiği üzerinde çalışıyor." ifadesini kullandı.
AŞI İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Yeni tip Corona virüsün yayılmasını durdurmak ve aşısını geliştirmek için çalışmalar sürüyor. Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre vakaların yüzde 80'i hastalığı hafif geçiriyor. Hayati tehlikenin özellikle yaşlılar için daha fazla olduğu belirtiliyor.
Ayrıca yeni tip Corona virüsün yayılmasını durdurmak ve aşısını geliştirmek için çalışmalar sürüyor. Ancak uzmanlara göre, hastalığın yayılmasının yavaşladığını söylemek için erken.
Virüsün, canlı olmayan bir yüzeyde ne kadar kalabildiği de net değil. Uzmanlar, SARS veya MERS gibi Corona virüslerin metal, cam ya da plastik gibi yüzeylerde dokuz güne kadar yaşayabildiğini söylüyor.
Yeni tip Corona visürün de SARS'la yüzde 80 oranında benzerlik gösterdiği belirtiliyor. Japonya ise virüse karşı savaşmak için HIV ilaçlarını kullanmayı planlıyor. (NTV)