Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) Türkiye ile ilgili kararı belli oldu.
FATF, Türkiye'yi 3 yıl sonra sıkı mali incelemeye tabi tutulan ülkelerin bulunduğu gri listeden çıkardı. FATF, Türkiye'yi 2021 yılında gri listeye almıştı.
Hazine ve Maliye Bakanı Bakan Şimşek, Türkiye'nin kara paranın aklanmasının önlenmesine yönelik gri listesinden çıkış haberini resmi açıklama öncesi “Başardık” mesajı ve Türk bayrağı emojisi paylaştı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, karar ile yatırımcı güveninin güçleneceğini açıkladı. Yılmaz, kararın uluslararası kaynak girişini hızlandıracağını belirtti.
FATF Genel Kurulu, daha önce karşılıklı değerlendirmeler sırasında tespit edilen stratejik karapara aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede (AML/CFT) eksikliklerini giderme konusunda kaydettikleri ilerlemeden dolayı, Türkiye ve Jamaika'yı tebrik etti.
Genel Kurul, Türkiye ve Jamaika'nin artık FATF'ın artırılmış izleme sürecine tabi olmayacağına karar verdi.
Türkiye, Meclis'te kabul edilen kripto para düzenlemesi ile birlikte FATF'in belirlediği 40 standardın tamamını sağlamış oldu.
HAZİNE MALİYE BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Atılan dogru adımlar sayesinde Türkiye gri listeden çıkarılmıştır. Türkiye'nin gri listeden çıkması finansal sistemimize güveni daha da artıracak. Terörizmin finansmanı ve kara parayla mücadele kararlılıkla yürütülecek." dedi.
KARAR İLE NELER DEĞİŞECEK?
Gri listeden çıkartılma kararı Türkiye'nin uluslararası mali itibarını güçlendireceği gibi yabancı yatırımların artmasını da sağlayabilir.
Uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmı yasal düzenlemeler nedeniyle gri listedeki ülkelere yatırım yapamıyor.
Gri listeden çıkış halinde bu fonların Türkiye'ye yatırım yapabilmeleri mümkün olacak.
Ayrıca gri listede yer almanın sınır ötesi işlemlerin kısıtlanması ve kredi alınmasını zorlaştırıcı etkileri de bulunuyor.