MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bakan Zeybekci'den İzmir mesajları: İhracat her ay rekor kıracak!
Ekonomi
10 Ocak 2018 Çarşamba 15:58

Bakan Zeybekci'den İzmir mesajları: İhracat her ay rekor kıracak!

Zeybekci, Dünya Bankasının Türkiye'nin büyüme oranını yeniden revize ederek yüzde 6,7'yı çıkardığını, dördüncü defa yapılan revizenin yine tutturulamayacağını söyledi. Zeybekci, ihracatta tarihi rekorun geçen hafta aşıldığını, 2018 yılında ihracatın her ay rekor kıracağını ifade etti. 

İZMİR - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir'de bir otelde düzenlenen Türk Eximbank'ın "2017 Faaliyet Sonuçları ve 2018 Hedefleri" basın toplantısına katıldı.

Toplantıda Türkiye ekonomisinin performansıyla ilgili değerlendirmede bulunan Zeybekci, geçen yıl Türkiye'nin ilk üç çeyrekte ortalama 7,4, üçüncü çeyrekte yüzde 11,1 büyüdüğünü, bunu söylediklerinde bazı kesimlerin bıyık altından güldüğünü, "hadi canım" diyenlerin olduğunu ancak Türkiye'nin büyümede yılın sonunda dünyanın bir numarası haline geldiğini dile getirdi.

Dün gece sabaha karşı Dünya Bankasının Türkiye'nin büyüme oranını yeniden revize ettiğine işaret eden Zeybekci, şöyle konuştu: Dünya Bankası, Türkiye'nin büyüme oranını yeniden revize etti, yüzde 6,7'ye çıkardı. Dördüncü defa revize ediyor. Yüzde 3'tü ilk açıkladığı ocak ayında, şubat ayında yüzde 2,7 olarak açıkladı. Haziran'da bunu 3,5'e ve ekimde yüzde 4'e, şimdi de yüzde 6,7'ye çıkardı. Dördüncü defa da büyük ihtimalle tutturamayacak. Dünya Bankası, IMF, AB, OECD, Standart & Poors, Moody's, Fitch gibi kuruluşlara baktığımızda ortalama bu rakamlardaydı. Biz, Türkiye'nin en iddialı büyüyen ekonomilerinden biri olacağını söylediğimizde maalesef ateşin, fırının başında olanlar, ülkenin gerçek potansiyelinin farkında olanların söyledikleri yerine negatif söyleyenlerin söyledikleri spekülatif amaçla köpürtüldü, parlatıldı…

Yeni yıla da çok pozitif baktıklarını, teşvik belgeleri konusunda bu yıl da iddialı olacaklarını anlatan Zeybekci, dünya ekonomisindeki yapı ve kuralların hızla değiştiğini, bakanlık olarak bu vizyona ve dönüşüme uygun teşvik politikalarını uygulamaya soktuklarını ifade etti.

Proje bazlı yatırım teşvik mekanizması ve diğer teşvik sistemiyle Türkiye'nin "Ben de bu dönüşümde varım" dediğini anlatan Zeybekci, proje bazlı yatırım teşvik sistemiyle Türkiye'de 80 milyar liralık projeye belgelerini vererek özel sektör yatırımlarını başlatacaklarını ifade etti.

Türkiye ekonomisinin yüzde 6 sürdürülebilir büyüme hedefi için bu teşviklerin önem taşıdığını dile getiren Zeybekci, şöyle devam etti: İhracata dayalı büyümeye geçeceğiz. 2017'ye 153,3 milyar dolar ihracat hedefi koyduk. Buna da o zaman 'hadi canım' diyenler oldu. Bu hedefi eylül ayında 156,5 milyar dolara çıkardık. 2017'de 157,1 milyar dolar olarak tamamladık. Ay sonu açıklayacağız bunu ama 2018'de her ay rekor kıracağız. Tarihi rekorumuz geçtiğimiz hafta cumartesi günü tarih oldu, 12 aylık süreçte 157,6 milyar doları aştık. Ay sonu itibarıyla bu rakam çok daha üst seviyelerde olacak. Hızlı şekilde hedefimiz olan 169 milyar dolara adım adım ulaşacağız.

Türk Eximbank'ın performansı ve hedefleriyle ilgili bilgi veren Zeybekci, geçen yıl bankanın istedikleri performansın da üzerine çıktığını, yeni yıl için daha büyük hedeflerinin olduğunu dile getirdi.

“Hedef 1 numara olmak"
Bankanın ihracatçılara sağladığı finansal desteği geçen yıl yüzde 19 artırarak 39,3 milyar dolara çıkardığını, her 100 dolar ihracatın 25 dolarında Eximbank'ın izinin bulunduğunu belirten Zeybekci, şöyle devam etti: Eximbank'a 'olacaksan dünyada 1 numara olacaksın.' dedik. İlk adımda 2017 için koyduğumuz 'dünyada 2 numara olma' hedefini tutturdu. Dünya eximbankları içinde ihracata en fazla oranda destek veren banka olma yolunda kararlı şekilde ilerledi. Şimdi hedef 1 numara olmak, bu hedefe de çok yakınız. Türk Eximbank 2017 yılında ihracat finansmanı için verilen 100 liralık kredinin 46 lirasını tek başına verdi. Hedef bunu 2018 yılında yarı yarıya getirmek. Türk Eximbank 2017 yılında ülkemiz ihracatının yüzde 25’ine finansman desteği sağlamıştır. Bu bir rekordur. Bu oranı son 2 yılda yüzde 17'lerden yüzde 25'lere taşıdık."

En rekabetçi prim oranı
Geçen yıl bankacılık sektöründe kredi bakiyesi yüzde 21 artarken Eximbank kredi bakiyesinin yüzde 30 artış gösterdiğine dikkati çeken Zeybekci, ihracat alacak sigortasında da yüzde 38 artış yakalayan bankanın binde 3,3 ile en rekabetçi prim oranına sahip olduğunu bildirdi.

Zeybekci, hizmet verilen ihracatçı sayısının yüzde 16 artarak 8 bin 954'e çıktığını, hedefin ise 15 bin olduğunu dile getirerek, bankanın geçen yıl sağladığı toplam yurt dışı kaynağın 9,5 milyar dolara ulaştığını, orta ve uzun vadeli kaynakların arttığını vurguladı.

Geçen yıl Eximbank'ın firmalara kredi vermesinin önündeki yasal engelleri kaldırdıklarını, sermayesini 3 milyar liradan 10 milyar liraya çıkardıklarını anımsatan Zeybekci, "Geçen yıl Eximbank'ın 39,3 milyar dolar olan performansını, 2018'de 46 milyar dolar olarak görüyorum. Eminim ki bunun çok da üzerine çıkacağız. Türk Eximbank, 2018 yılında dünyanın bir numarası olacak. Türkiye ihracatının yüzde 27,2'sini kredilendirmeyi hedef olarak koyuyor, bunları da aşacağız." dedi.

Faiz düşüren tek kurum
Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım da geçen yıl ihracata verilen 39,3 milyar dolarlık destek içinde nakdi kredilerde yüzde 30,3 ile hızlı bir artış sağlandığını, geçen yıl faizleri düşüren tek finansal kurum olduklarını söyledi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk de Türk Eximbank’ın gelişimini ihracatçılar olarak takdir ve sevinçle karşıladıklarını, çağdaş bir banka hüviyetine kavuşan bankanın ihracatçının ihtiyacı olan tüm bankacılık hizmetlerini sunar hale geldiğini ifade etti.

Toplantıya, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk Eximbank Yönetim Kurulu Üyesi Işınsu Kestelli ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da katıldı. (AA)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir