Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, NTV canlı yayınına konuk oldu.
Tüfenkci'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"ABD'nin açıklamalarında net şu görünüyor, ABD'nin kafasının karışık olduğu görünüyor. Son açıklamaları olumlu karşılıyoruz. Cumhurbaşkanımız önderliğinde doğru duruş göstermemizin ne kadar önemli olduğu görünüyor. Türkiye'nin tutumu net. Emin adımlarla bir sonraki adımları atıyoruz. Ne kadar ciddi olduğunu da askeri birliklerin sınıra konuşlanması gösterdi. Muhatapların şunu iyi anlaması lazım, Türkiye sınırlarını korur ve sınırlarındaki terör yapılanmasına müsaade etmez. Türkiye bu konuda adımlarını sabırla atıyor. Afrin'de tutumumuz net. Terör örgütünün o bölgeden çekilmesini istiyoruz. Sınır güvenliğimizi garanti altına almak istiyoruz. Bununla ilgili ne gerekiyorsa atıyoruz.
ÇEKTE KAREKOD UYGULAMASI
Karekodlu çek uygulamasıyla çeke olan güvensizlik kalktı. Çeke itibar geldi. 2017 sonu itibariyle baktığımızda karşılıksız çek oranı 2,2'ye düştü. 2017 yılında karekodlu çek sisemi sayesinde karşılıksız çek oranı bir önceki yıla göre yüzde 38 azaldı. Karşılıksız çeki çıkan bir vatandaşın son 12 ayda yüzde 80'inde bir adet daha çekinin karşılıksız çıktığını görüyoruz. Şu anda karşılıksız çıkan çekleri vatandaşlar sorgulatsaydı bunun da önüne geçilebilir ve oranı daha aşağılara çekebilirdik.
Karekodlu senet ve bono konusunda da bankalar birliğiyle birlikte çalışıyoruz. Bunun mümkün olabileceğini gördük. Bu çalışmaları arkadaşlarımız hızlandırdı, 2018 yılı içerisinde bu çalışmaları bitirebileceğimizi düşünüyoruz.
TÜKETİCİ HAKLARINA DÜZENLEME
Tüketici hakları bizim için çok önemli. Vatandaşlarımızın aldanmaması anlamında ciddi çalışmalarımız var. Cezaların etkin olması konusunda çalışmalarımız var. Yeni düzenlemeleri de 2018 yılında hayata geçireceğiz. Şikayet halinde pratik olarak bir kurum var; tüketici hakem heyetleri... Daha işlevsel ve daha verimli çalışması konusunda bazı düzenlemeler şubat ayında hayata geçmiş olacak. Daha önce burada verilen kararlar bağlayıcı ve direk icraya konu olabiliyordu. Bir uygulama vardı bu Yargıtay'ın görüşüyle. Anlaşmazlık olan konularda tüketici direk icraya başvurabiliyordu. Ama Yargıtay önce hakem heyetine gidilmesini uygun buldu. Biz konuda çalışma yaptık. Vatandaş kendisini haklı görüyorsa direk icraya da gidebilsin istedik. Tüketici mevzuatının uygulanması konusunda hakem heyetlerimizin bir tecrübe kazandığını görüyoruz. Bunu etkin kullanmak için hakem heyetlerinin sayısını azaltıyoruz. Online başvuru alma noktasına geldik.
ÇİFTLİK BANK UYARISI
Çiftlik Bank'la ilgili gelen şikayetler doğrultusunda inceleme başlatıldı. İncelemeler sürüyor. Bir satışın piramit satış olması için 3 koşul olmalı. Katılımcıların sisteme bir miktar para koyması, başka katılımcılar bulması ve kazanç vaadedilmesi. Üçüncüsü de gerçekçi olmayan kazançlar vaadetmesi... Bu noktada gelinen aşamada, şirket gayrimenkullerinin üzerinde ciddi oranda rehin bulunduğu, bayi yapılanmasına geçtiği ama bunun sistemin gizlenmesine yönelik olduğunu gördük. Sistem içerisindekiler biz iyiyiz diyorlar ama bu yeterli değil. Bu ticari bir organizasyon mu piramit satış mı olduğunun ortaya çıkması önemlidir. Sadece bu değil farklı firmalar da var. Vatandaşlarımızın bu konuda mağdur olmaması için bir kez daha uyarıda bulunuyoruz. Vatandaşların mağdur olduklarında yargıya intikal ettiklerinde paralarını tahsil edecek bir güvenceleri olmadığını da görüyoruz."