MENÜ
İzmir 22°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bakanlıktan İzmir Körfezi için kritik projeye onay!
Güncel
25 Ekim 2024 Cuma 11:27

Bakanlıktan İzmir Körfezi için kritik projeye onay!

İzmir’de yaşanan balık ölümleri sonrası harekete geçen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı İzmir Körfezi'nin temizlenmesi ve büyük gemilerin limana yanaşabilmesi için Liman Yaklaşım (Navigasyon) kanalında yürütülecek dip taraması faaliyetlerinin başlatılabilmesi için Yanaşma Kanalı Bakım Taraması projesini hayata geçirecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı söz konusu proje hakkında 'ÇED Gerekli Değildir' kararı verdi. Kararla projenin yapımının önü açıldı.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - İzmir’de yaşanan balık ölümleri sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde Bilim Kurulu oluşturulmuş, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Körfez temizliği için harekete geçilmişti.

Bu kapsamda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı önemli bir adım atarak Körfez’in Balçova açıklarında Yanaşma Kanalı Bakım Taraması yapmak için düğmeye basmıştı.

90 milyon 400 bin TL’ye mal olacak projeye göre Balçova açıklarında dip tarama faaliyetlerinin başlatılabilmesi için Yanaşma Kanalı Bakım Taraması yapılacak.

Projenin amacı olarak ise, “Liman Yaklaşım (Navigasyon) Kanalının tarama çalışmalarının yürütülecek olmasının sebebi İzmir Limanının verimliliğini ve kapasitesini arttırmak, İzmir Limanını Panamax ve Post-Panamax tipi gemilerin girişine uygun hale getirme ve halen kullanılmakta olan liman yaklaşım güzergahının Yenikale Geçidi’nden limana kadar olan kısmının derinleştirilmesini ve genişletilmesini sağlamaktır” ifadeleri yer aldı.

ÇED raporunda yer alan bölümde projeye dair, “Planlanan bakım taramasının gerçekleştirileceği alan, deniz araçlarının bekleme yapması ve bakım onarımları için deniz araçları park sahası olarak da planlanmaktadır. Ayrıca bu alan deniz trafiği için bir bekleme noktası olarak da öngörülmektedir. Bakım taramasının yapılması durumunda deniz araçlarının trafik düzenlemelerinin yapılması amacıyla gemilere bekleme yapma olanağı sağlanacak ve dönem dönem kanal içerisinde tarama çalışmalarının gerçekleştirilebilmesi için bakım onarımlarının yapılması sağlanacaktır” denildi.

Projeye dair ÇED raporunda ayrıca, “İzmir Körfezi Navigasyon Kanalı yaklaşık 6 deniz mili uzunluğunda olup 250 metre genişliğinde planlanmıştır. İlk aşamada -14 metreye daha sonra – 16 metreye ve gerektiği takdirde -17 metreye kadar taranması planlanmıştır. (ÇED Raporu,2016) İzmir Limanı için tam boyu 290-300 metre olan 70.000 DWT’luk konteyner gemilerinin gelmesi planlanmaktadır. Bu gemilerin genişlikleri yaklaşık 40 metre draft değerleri ise 14 metredir.

Navigasyon kanalında çift yönlü trafiğin kullanılabilmesi için genişliği 376 metre, tek yön trafiğin kullanımı için ise 168 metre civarında olmalı idi. Navigasyon Kanalının genişliğinin 250 metre olması sebebiyle tek yön kanal genişliği için uygundur.

Planlanan bakım taramasının gerçekleştirileceği alan, deniz araçlarının bekleme yapması ve bakım onarımları için deniz araçları park sahası olarak da planlanmaktadır. Ayrıca bu alan deniz trafiği için bir bekleme noktası olarak da öngörülmektedir. Bakım taramasının yapılması durumunda deniz araçlarının trafik düzenlemelerinin yapılması amacıyla gemilere bekleme yapma olanağı sağlanacak ve dönem dönem kanal içerisinde tarama çalışmalarının gerçekleştirilebilmesi için bakım onarımlarının yapılması sağlanacaktır” ifadelerine yer verildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise projeye ilişkin, “İzmir İli, Balçova İlçesi, İzmir Körfezinde Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne ait  “Yanaşma Kanalı Bakım Taraması (2.640.000 m3/yıl Dip Tarama)” projesi için hazırlanan ve Müdürlüğümüze sunulan proje tanıtım dosyası incelenmiş, değerlendirilmiş ve söz konusu proje için 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği'nin 17. Maddesi uyarınca 24/10/2024 tarih ve E-2024220 numaralı belge ile “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmiştir" denildi. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir