MENÜ
İzmir 24°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bakanlıktan İzmir'deki mermer ocağına vize: Ağaçlar kesilecek!
Ekonomi
1 Aralık 2023 Cuma 08:36

Bakanlıktan İzmir'deki mermer ocağına vize: Ağaçlar kesilecek!

Demircioğlu Beton A.Ş. şirketinin Bergama Cevaplı Mahallesi’ndeki ruhsat sahasında bulunan kalker ocağına ek işletmek istediği mermer ocağı için yaptığı başvuruya bakanlıktan vize çıktı. Ormanlık alanda yapılacak proje kapsamında sahadaki 35 ağaç kesilecek. Projenin yakın çevresinde hayvancılık yapılırken, yakın mesafede zeytin ağaçları da bulunuyor.

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Bakanlıktan peş peşe vize alan mermer ocağı projeleri İzmir'de doğayı tehdit etmeye devam ediyor. 

Son olarak Demircioğlu Beton A.Ş. şirketinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Bergama’nın Cevaplı Mahallesi’ne Mermer Ocağı inşası için yaptığı başvuruya bakanlıktan ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu’ kararı geldi. Kararla birlikte projenin yapımının önü açıldı.

9 milyon 830 bin TL bedel ile gerçekleştirilecek proje ile 6,012 hektarlık ÇED Alanı Poligon-1 ve 2,09 hektarlık ÇED Alanı Poligon-2 içinde yılda 500 bin ton kapasite ile ‘Sulu Tel Kesme Yöntemi ile Mermer Ocağı Projesi’nin yapımı gerçekleştirilecek.

AYNI SAHADA BİR DE KALKER OCAĞI VAR VE GES VAR!
Şirketin ruhsata sahip olduğu alanın büyüklüğü 99,47 hektar olurken söz konusu alan içinde yine aynı şirketin kalker ocağı ve kırma eleme tesisi, delme ve patlatma yöntemi ile 38,11 ha’lık işletme izninin 24,64 ha’lık ÇED Alanı içerisinde 390.000 ton/yıl ocak kapasitesi ve 390.000 ton/yıl Kırma-Eleme Tesisi kapasitesi ile faaliyetlerine devam ediyor. Aynı ruhsat alanında şirkete ait bir de Güneş Enerji Santrali(GES) bulunuyor.

MERMER OCAĞI ‘ORMAN ALANI’NA YAPILACAK!
Proje konusu mermer ocağı kapsamında talep edilen ÇED Alanı Poligon -I ve ÇED Alanı Poligon -II, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında "Orman Alanı" olarak belirlenen bölgede yer alıyor.

Proje sahasına en yakın konut alanın kuzeybatısında kuş uçuşu yaklaşık 420 metre mesafede bulunuyor.

PROJE YAKININDA HAYVANCILIK VE ZEYTİNCİLİK YAPILIYOR!
Proje alanı yakın çevresin hayvancılık faaliyetleri yürütülüyor. Alana 430 metre uzaklıkta ise zeytin bahçesi var.

HKT SONRASINDA KARAR DEĞİŞTİ!
Proje nihai ÇED raporunda yer alan bilgiye göre şirket önce mermer ocağı projesi ve kalker ocağı ve kırma eleme tesisi kapasite artışı gerçekleştirmek istedi ÇED süreci içinde Halkın Katılımı Toplantısı(HKT) sonrasında kalker ocağı ve kırma eleme tesisi kapasite artışından vazgeçilerek mevcut duruma sulu tel kesme yöntemi ile mermer ocağı projesinin ilave edilmesine karar verildi.

AĞAÇLAR KESİLECEK!
Raporda toprak sıyırma işleminin yanı sıra ağaç kesiminin de gerçekleştirileceği belirtildi. Proje alanında 35 Kızılçam bulunduğu belirtilirken bunların kesileceği açıklandı. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir