MENÜ
İzmir 13°
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Barajların doluluk raporu: İzmir'in ne kadar suyu kaldı?
Güncel
30 Temmuz 2022 Cumartesi 11:08

Barajların doluluk raporu: İzmir'in ne kadar suyu kaldı?

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi verilere göre geçen yıla kıyasla sadece Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı'nın doluluk oranında artış gözlendi. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü Su Arıtma Dairesi Başkanı Hakan Alpsoykan, eğer hiç yağmur yağmazsa İzmir'in en önemli su kaynağı olan Tahtalı Barajı'nda 470 gün yetecek kadar su miktarı bulunduğunu söyledi.

İZSU'dan yapılan açıklamaya göre Tahtalı Barajı'nın doluluk oranı yüzde 52,41 seviyesindeyken, Balçova Barajı yüzde 39,36, Gördes Barajı yüzde 4,82, Ürkmez Barajı yüzde 64,98, Güzelhisar Barajı yüzde 73,59, Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı ise yüzde 66,64 doluluğa ulaştı.  Geçen yıl aynı döneme göre Tahtalı Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 8,68 azalırken, Balçova'da yüzde 19,93'lük bir düşüş gözlendi. Gördes Barajı 2021 yılına kıyasla yüzde 1,26 azalırken Güzelhisar yüzde 1,15, Ürkmez Barajı ise yüzde 0,35 ile en az düşüşün yaşandığı barajlardan oldu. Doluluk oranı tek artan baraj Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı'nda ise aktif doluluk 2021'de yüzde 51,74 iken, son su durumu ise yüzde 66,64 olarak gözlendi. Buna göre Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı'ndaki doluluk geçen yıla oranla bu yıl yüzde 14,9 arttı. Barajlardaki toplam su hacminin ise 2021'de 376 milyon 606 bin metreküp iken 2022'de 347 milyon 103 bin metreküpe gerilediği öğrenildi.

İZSU Genel Müdürlüğü Su Arıtma Dairesi Başkanı Hakan Alpsoykan, hava sıcaklıklarının yanı sıra su kullanım miktarının da barajlardaki doluluk oranlarını etkilediğini dile getirdi. Tahtalı Barajı'nda 28 Temmuz itibariyle 470 gün yetecek su miktarının bulunduğunu söyleyen Alpsoykan Balçova Barajı'nda 160 gün, Çeşme'de 770 gün, Gördes'de 150, Ürkmez'de bin 20 gün yetecek su miktarının bulunduğunu açıkladı. Alpsoykan, İzmir'in en önemli su kaynağı olan Tahtalı Barajı'nı baz alarak bir değerlendirme yapmak gerektiğini belirterek "Tahtalı Barajı'nda şu an eğer hiç yağmur yağmazsa 470 günlük suyumuz mevcut. Bunun değişken parametreleri var. Bir yerlerde arıza olursa bu barajdan daha fazla su kullanmak zorunda kalabiliriz. Ortalama günde 200 bin metreküp su üretiyoruz. Geçen yıl 680 mm, ondan önceki yıl 950 mm yağış aldık. Genel ortalama ise 600 mm civarında. Ama yağışlı gün sayısı önemli. Geçen yıl 43 gün yağdı. Ondan önceki yıl 53 gün yağdı. Su seviyesi kötü değildir" dedi.

'HERKES SUYU İDARELİ KULLANMALI'

Dünyadaki tatlı su kaynaklarının çok sınırlı olduğuna dikkat çeken Alpsoykan şöyle devam etti:

"Tatlı su kaynakları sınırlı olduğu için nasılsa suyumuz var, diye düşünülmemeli. Herkes suyu idareli kullanmalı. Çünkü sadece su tüketimi değil. Suyu tüketirken arıtma için belli miktarda elektrik enerjisi harcanıyor. Bu da çevre kirliliğine neden oluyor. Her anlamda israfın önüne geçmeli, kontrollü su kullanmalıyız. Pandemi kaygılarımızı zaten arttırdı. Sudan kaynaklı İzmirlilerin kaygılarını arttıracak bir durum söz konusu değil. Yeraltı suyu kaynaklarımızın seviyeleri de iyi düzeyde." (DHA)

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir