MENÜ
İzmir
Gerçek İzmir
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başkan İduğ ile virüs gündemi: Ekim'e kadar tüm planları yaptık!
Yerel Yönetimler
28 Nisan 2020 Salı 16:37

Başkan İduğ ile virüs gündemi: Ekim'e kadar tüm planları yaptık!

Koronavirüs ile mücadele sürecini değerlendiren Başkan  İduğ, "Üretmek lazım. Maliyetleri düşürmek için kendi olanaklarımızla, şantiyelerle, iş dünyasından aldığımız desteklerle biz bunu yönetmeye çalışıyoruz. Haziran 15’e kadar değil de Ekim’e kadar sürecek bu çalışmada tüm planlamayı yaptık" dedi.

GERÇEKİZMİR - Bornova Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa İduğ, Can Radyo’da Birol Soylu’nun sunduğu 10. Köy programına konuk oldu.

Koronavirüs ile mücadele sürecini değerlendiren Başkan  İduğ, 2019 yılında yaptıkları çalışmaları anlatırken, 2020 yılına dair planlamalarını da aktardı. Sürecin ekonomik etkilerine de değinen İduğ, dayanışma çağrısı yaptı. İduğ ayrıca yeni projelerin müjdesini de verdi. İduğ, koronavirüs sürecinde en çok annesine ve kızına sarılmayı özlediğini belirtti.

İduğ’un açıklamaları şöyle:

NİSPETEN İYİLEŞME VAR, BUNU BORNOVA’DA HİSSEDİYORUZ
Koronavirüs mücadele sürecini değerlendiren Başkan İduğ, “Bornova’da 3 devlet hastanesi var. Biz, Ege Üniversitesi, Türkan Özilhan ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ile bir çalışmaya başladık. Bornova 450 bin nüfuslu, 400’e yakın pandemi hastası var. Ege Üniversitesi ve Türkan Özilhan Hastanesi’nde herhangi bir ölüm olayı yaşanmadı, iyileşme yüksek. Bunun dışında DEÜ’de ölümler var. Bunun sebebi de Narlıdere ve Balçova’daki huzurevlerindeki yaşlılarımızın rahatsızlığından kaynaklandı.  Ölüm oranı azalarak devam ediyor. Test sayısı yükseldikçe bu konuları konuşmak daha doğru olacak. Çünkü 15 Mayıs’tan önce gelişmeleri görmeden çok umut verici konuşamıyorum. Çünkü 1 Mayıs’tan başlayan ve Mayıs sonuna kadar devam edecek olan bir sokağa çıkma yasağı, 1 Mayıs ve 19 Mayıs ile birleşen 3 ve 4 günlük periyotlarda Mayıs ayında yaklaşık 11 günlük bir sokağa çıkma yasağı var. Bu demektir ki biz bu pandemi ile Hazirana 15’inden önce vedalaşmak demeyelim ama bu vedalaşma Ekim ayından önce pek mümkün görünmüyor. 82 milyonluk bir ülkeden bahsediyoruz ve test sayısının 500-600 bine ulaştığı bir noktadayız. Bunun artması gerekir ki daha net sonuçlarla konuşabilelim. Ama şunu ifade etmek isterim ki; son sokağa çıkma yasakları ile nispeten iyileşme var ve biz bunu Bornova’da hissediyoruz” dedi.

HASTANELERDEN TALEP GELMEDEN MALZEME TEMİNİ YAPTIK
Hastanelerle nasıl bir çalışma içerisinde olduklarını anlatan İduğ şunları söyledi:
Hiçbir hastaneden talep gelmeden Bornova’daki iş insanlarının kendi gruplarıyla topladığı sağlık malzemelerinin hepsini Ege Üniversitesi, DEÜ ve Türkan “Özilhan’a, talepleri olmamasına rağmen biz takdim ettik. Bunlar N95, özel maskeler, kabinler ve tulum… Tüm hastanelerin dezenfektasyonunu Bornova Belediyesi olarak sağladık ve sağlamaya devam ediyoruz.”

EKİM AYINA KADAR TÜM PLANLAMALARI YAPTIK
Belediyelerin maske ve hijyen ekipmanları üretmeleri hakkında konuşan İduğ, "Bu koronavirüs süreci içinde bir dayanışma ruhu oluştu tüm Türkiye’de…  Yerel yönetimler kendi olanaklarıyla 10 liraya satın alacağı bir şeyi kendi üreterek 3 liraya 4 liraya 100 tane yapacağına 400 tane üretmeye başladı. Tabi İzmir 4,5-5 milyon, Çiğli ile Bornova’nın nüfusu nerden baksanız 1 buçuk milyon… Herkese günde 1 maske verseniz 2 liradan çok ciddi bir rakam yapıyor. Bunun bütçeyle karşılanması mümkün değil. Üretmek lazım. Maliyetleri düşürmek için kendi olanaklarımızla, şantiyelerle, iş dünyasından aldığımız desteklerle biz bunu yönetmeye çalışıyoruz. Şunu söyleyebilirim; İzmir’deki iş dünyasının özellikle Bornova’da Bornova Belediyesi’ni arayarak ne yapabiliriz yaklaşımları büyük bir onur  benim için! Bu güveni onlara verebilmek, sanayici bir iş insanı olarak söylüyorum, bu süreçte benim en büyük zenginliğim... Haziran 15’e kadar değil de Ekim’e kadar sürecek bu çalışmada tüm planlamayı yaptık. Tüm sağlık ocaklarının tıraş çadırlarından kabinlerine kadar kurumunu yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. İki kahramandan bahsediyoruz korona noktasında; biri sağlık kahramanları diğeri de yerel yönetimlerde birlikte çalıştığımız çalışanlarımız. Dolayısıyla İş insanları da sivil örgütler harekete geçince bu dayanışma ruhu çok daha iyi bir noktaya geldi ve bunu bu şekilde devam ettireceğiz” diye konuştu.

İZMİR’DE SIKINTI YAŞAMADIK, 65 BİN EKMEK 11 BİN PAKET ERZAK DAĞITTIK
Bornova Belediyesi olarak yardım faaliyetleriyle ilgili hükümet kanadı tarafından herhangi bir engellemeyle karşılaşmadıklarını belirten Başkan İduğ, “Başka illerde bu tip şeyler yaşandı, ekmek dağıtmak bile gözaltı sebebi oldu. Ama ben bu konuda çok şanslı bir belediye başkanıyım. İzmir Valimizin bu konudaki objektif bakışı, siyaset üstü yaklaşımı, sayın kaymakamımız, sağlık müdürümüz, emniyet müdürümüzün vefa grubu içinde paralel hareket etmesi biz de bu tür sorunları yaratmadı. Biz 65 bin ekmek dağıttık, 11 bin paket erzak dağıttık. İhtiyaçlı insanlarımız çok, çalışmayan günlük yevmiyeli insanlar çok fazla. Benim yoksulluk envanterimdeki sayı bir hayli yüksek Bornova’da... Bu insanlara bu dönemde yardım etmezsek ne zaman edeceğiz? Biz bu anlayışla birlikte çalıştığımız tüm üst noktadaki insanlara teşekkür ederim. İzmir’de böyle bir sıkıntı yaşamadık. Bizim akçeyle para pulla işimiz yok, tamamen ayni aldığımız yardımları bir köprü olarak halka ulaştırdık ve ulaştırmaya devam ediyoruz. Türk Kızılay’ı Bornova Şube başkanımız ile birlikte her gün bin sıcak yemek dağıtıyoruz.  40 bin noktaya ulaşacağız. Benim için önemli olan 450 bin nüfuslu Bornova’da 40 bin noktaya dağıtmak çok değerli… Bunu sürdürülebilir hale getirmek çok önemli. İnşallah yakın zamanda bu koronadan kurtuluruz, insanlar işlerine kavuşur ve bunlara ihtiyaç kalmaz. Mutlaka ihtiyaç olacaktır ama sayı 10 binden 5 bine düşecek inşallah” ifadelerini kullandı.

PROTEİN ZİNCİRİ DAĞITIYORUZ
Halk Market Destek Kartı uygulamasının devam ettiğini söyleyen İduğ, “Protein zinciri dağıtıyoruz. Bu çok değerli Bunu tüm Türkiye’nin kullanmasını öneriyorum. Çünkü bir evin aylık protein tüketimiyle ilgili bir hesap var, biz bunu planlayarak bir erzak paketi planladık ve yoksulluk envanterindeki listeye 2 ayda bir kendimiz teslim ediyoruz” dedi.

HÜKÜMETİN BİLE BİR ANDA DEVREYE KOYAMADIĞI DİJİTAL DERSHANE BİZİM ÖNGÖRÜMÜZDÜ
Bu süreçte önemli bir şey ortaya çıktı, korona öncesi ve korona sonrası birtakım şeyleri artık konuşma zamanı geldi. Biz 2019 yılında Ekim ayında Türkiye’de bir vizyon proje ödülü aldık, Hacettepe Üniversitesi tarafından… Dijital dershane… 60 bin kapasiteli ücretsiz bir dershane açmıştık. 5. sınıftan lise sona kadar olan çocukların tamamına bu hizmeti vermek üzere yola çıktık. Korona öncesi 10 bin öğrenci bundan faydalanıyordu. Okullar kapanınca uzaktan eğitimle şuan 33 bin öğrenci bu dershaneden faydalanıyor. Sıfır para. Okul kapalı ama 3 bin 700 saat ders dinleyebiliyor. Hükümetin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bile bir anda devreye koyamadığı dijital dershane bizim 2019’da bir öngörümüzdü.

TÜRKİYE’NİN EĞİTİM PROJESİ OLMASINI ÇOK İSTERİM
Bornova Belediyesi bünyesinde kurulan dijital dershanenin Türkiye’nin eğitim projesi haline gelmesini istediğini belirten İduğ, “Bizim çalışma şeklimizde şöyle bir konu var; Reaktif konularda, yani olay olduktan sonra çözüm bulan değil olmadan önce bunları öngörebilen bir ekiple çalışıyorum. Dijital dershane; eğitimde fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmak ve engelli vatandaşların evine dersaneyi getirmek için yapılmış bir çalışmaydı. Öngörümüz buydu. Koronayla birlikte uzaktan eğitim çok daha öne çıktı.  Şimdi bunun İzmir projesi olmasını Sayın Tunç başkanımızdan rica ettik en son video toplantımızda… Onlar da buna yaklaşım gösteriyorlar hatta Karaburun ve Ödemiş Belediyesi de kullanmaya başladı. Bunu daha çok yayarak, Türkiye’nin eğitim projesi haline gelmesini çok arzu ederim” dedi.

SADECE BELEDİYE OLARAK DEĞİL HALK OLARAK DA SAHİP ÇIKMAK LAZIM
Sokağa çıkma yasağı süreçlerinde evsizlere yapılan yardımlarla ilgili bilgilendirmede bulunan Bornova Belediye Başkanı, “Sadece evsizler değil hastanelerde onkoloji bölümündeki çocukların aileleri de aynı durumda, evsiz ve gıdaya erişemez durumda. Biz, onların bulunduğu yere her akşam sıcak yemek gönderiyoruz. Evsizlere ikram aracımızla çorba verirdik,şimdi yemek dağıtımıyla onlara elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Gıdaya ulaşmalarına destek olmak lazım. Can dostlar da evsiz, dilleri yok konuşamıyorlar. Herkes evinin önüne bir kap mama bir kap su koymalı. Bizim mama besleme noktalarımız var, oralarda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sadece belediye olarak değil halk olarak da sahip çıkmak lazım” açıklamasını yaptı.

TÜRKİYE İÇİN FIRSAT OLABİLİR
Koronavirüsün ekonomiye etkilerine ilişkin de konuşan İduğ, “Bu korona büyük farklılıklar doğurdu. Korona yaşanırken yeni bir şey çıktı; Global ekonomide tedarik sisteminde Çin’in Almanya’daki otomobillerin yüzde 28’inin tedarikçisi olduğu ortaya çıktı. Çin’de korona çıkınca üretim bantlarında aksama oldu Almanya’da… Dolayısıyla Almanya İngiltere gibi gelişmiş ülkeler tedarik paylarını yüzde 28’den yüzde 10’lara düşerecekler. Bir  risk yönetimi çıktı. Yeni bir yönetim… Öngörülmeyen bir riskti bu… Şimdi bu kalite ve fiyatta üretim yapabilecek olan ülkelere fırsat çıktı. Türkiye bu fırsatı yakalayabilir. İhracat için fırsat olabilir” dedi.

ERTELEMELER UZATILMAZSA HERKES ÇOK YARA ALACAK
Süreçteki ekonomik tedbirlere yönelik değerlendirmede bulunan İduğ, “İş gerçekleştikten sonra çözüm bulmakla önceden önlem almak arasında büyük fark var. Yerel yönetimlerde nakit akış tablosu dediğimiz konu devlette de aynı şekilde olmalı. Yedek akçenin mutlaka aksi bir durumda devreye girmesi gerekir. Açık olan yerlerde ciroların 3’te bire düştüğü yerde 3 ay istediğiniz her şeyi erteleyebilirsiniz ama iş yapmadıktan sonra ertelemenin kimseye faydası yok. Ben, ertelemenin 3 aydan sonra da başka vadelere, ileriye alınmasının ve insanların iş yaptıktan sonra ödeme kapasitesi doğduktan sonra bunları ödeyebileceklerini söyleyebilirim. Aksi halde büyük şirketler de dahil olmak üzere yara alan çok olacak. Bunu herkes görüyor şuanda… Sanıyorum ki Ekonomi Bakanımız, devletimiz bu aynı şekilde görüyor ve önlem almaya çalışıyor olmalı. Başka türlü işletmelerin, kapalı olan dönemden sonraki toparlanma süresi 2021’in sonundan önce olmaz. Önümüzdeki dönem ekonomide çok dikkat edilmesi gereken bir konu…” dedi.

BELEDİYENİN MALİ TABLOSU İÇİN 3 SENARYO
2020 yılı sonuna kadar belediyenin mali tablosu ile ilgili 3 senaryo yaptığını belirten İduğ, “Yerel yönetimler olarak 427 milyonluk bütçeyi yöneten bir belediye başkanı olarak emlak vergilerinin ya da diğer gelirlerin bize ödenmediği takdirdeki senaryodan bahsedeyim. Şimdi ben yüzde 70 ödenecek, yüzde 50 ödenecek ya da ödenmeyecek diye 3 senaryo yaptım. 2020 sonuna kadar bu ay ile birlikte önümde 9 ay süre var. Ödeyeceğim para 270 milyon lira, 427’den kalan… 270 içerisinde emlak vergisinin payı 100 milyon, gelmezse 100 milyon açık var, yüzde 50 gelirse 50 milyon açık var. Bütün nakit akış tablosunu 2020 sonuna kadar yaptım. Dolayısıyla tüm faaliyetleri Haziran sonrasına erteleyerek bir defa parayla akçeyle ilgili hiçbir şeyi imzalamıyorum. Sadece maaşları, sigortaları, ödenmesi gerekenleri yapıyorum. Benim işçimin standardının bozulmadan devam etmesi lazım. Önceliğim bu. Temel ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal işlerle, halkın temel ihtiyaçlarını karşılayacak noktalara odaklandım. Bütçem varsa oraya doğru hareket ettim. Şimdi ihtiyaç olan iki şey var; biri, çalışanımın hizmet edebilmesi için ayakta kalması lazım.Ertelememem gereken tüm konuları masanın üzerine koydum ve 2020 sonuna kadar benim çalışanım maaşını tıkır tıkır alacak. Yatırımlar, koronanın tarihine göre belirlenecek. Ama şunu söyleyebilirim; 2020 yılı Bornova Belediyesi’nin en çok yatırım yapacağı yılların bir tanesiydi. Bomba gibi hazırlanmıştık” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR'İN ÇALIŞMALARI ÇOK BAŞARILI
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile koordinasyon içinde çalıştıklarını ifade eden İduğ, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yol çalışmaları, temizlik çalışmaları ve Salihli’den getirilen su çalışması inanılmaz başarılı. Bunun dışında bizim kurumlar arası irtibatı kuran bürokratlarımızın çok iyi anlaştığını ve paralel adımlar attığımızı söyleyebilirim. Ben, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bornova’da yaptığı ve yapacağı tüm projelere hakimim ve birlikte hareket ediyoruz. Çok mutluyum. Sıfır sorun.” dedi.

YAPTIKLARINI VE YAPACAKLARINI ANLATTI
2019 yılı içerisinde yaptıkları çalışmaları ve 2020 yılında gerçekleştirecekleri projeleri anlatan Başkan İduğ şöyle konuştu:
“2019’da yine öngörüyle yaptığımız kiralamadan satın almaya dönüştürdüğümüz kamyon ve park bahçe temizlik grubunun araçları var. Eğer biz kiralamaya devam etseydik, ödediğimiz kiranın 3 katı kadar bir maliyetle karşı karşıya kalacaktık. Çünkü anlaşmalar 7 saatlik idi. Şuanda insanlar evde, Bornova’nın 8 bin konteynırı var, günde 500 ton evsel atık toplarken şuan bin 500 ton topluyoruz. Günde 3 kere konteynır temizliyorsam vardiyamı 3’e çıkarmam gerekiyordu. İşte çalışan kahramanlar gerçekten büyük fedakarlık yapıyorlar. Biz 24 sat temizlik yapan bir belediye haline geldik, bu koronadan dolayı… Ama en asli görevimiz bu ve bunu yapmaya devam edeceğiz. Şuan kiralık araçlar olsaydı çok büyük bir maliyetle karşı karşıya kalacaktık. Bu arada araçların 1 yıllık kirasıyla, geçen sene aldık şuanda araçların hepsinin  ödeme süresi bitmek üzere… Arabalar bizim 15 sene kullanacağız. En az 450 milyon bir tasarruf elde edildi. İkinci büyük proje; Bornova Şehir Stadına bir merkez hizmet binası yapmak, 200 milyon para harcamak bence bu ekonomide mümkün değil. Olmayan parayı harcamak borçlanmak doğru değil. Biz bulunduğumuz yerde hizmet binamızın sağında İş Bankası binasını satın aldık, solunda PTT’yi kiraladık ve hizmet binasına ihtiyacımız kalmadı. Bunlar 4 milyona mal odu. 3 buçuk milyona proje çizilmişti, biz 4 buçuk milyona İş Bankası binasını satın aldık ve merkez hizmet binasının işini çözmüş olduk. Bugünkü ekonomide satın alma modeli çok faydalı. Bu açıdan biz merkezi hizmet binası ve araçları 2019 yılında çözmekle önümüzdeki 4 yılda yatırım yapma fırsatı yakaladık. Ben Bornova’da her mahallede pazaryeri açma sözü verdim. Şuanda 17 pazaryerimiz var. Taziye evleri, pazaryerleri, düğün salonları, spor salonları ve alanları, tribün kapatmasından alt yapı tesislerine kadar bunların hepsi 2020 yılında yapılacak projelerdi. Bütçeye göre çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bütün planlarımız hazır. Aslında 2020 yılında 60 projeyi yapabilseydik 2021 sonunda yapacak bir şey kalmayacaktı, bütün projeler 3. Yılın sonunda bitmiş olacaktı. Biz ekibimizle birlikte yeni seçim döneminde yatırım yapan bir belediye olmayacağız. Akıllarda böyle kalmamalı! Halkımızın hizmetine sunulması gereken konuyu ne kadar erken sunarsam o kadar iyi. Bu açıdan korona sonrası aynı hızla hatta daha büyük hızla yatırımlara devam edeceğiz.Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda Sınav Dershanesinin olduğu 8 katlı bir bina satın alındı. BELGEM dershanesinde 5 bin 500 öğrencimiz var, Bornova merkezde 10 bin öğrencinin faydalanacağı bir dershane aldık. Buranın güçlendirmesini yaptıktan sonra hizmete açacağız. Ben ekibime çok teşekkür ediyorum. Eğitime, sağlığa, spora en çok yatırım yapan bir meclis üyesi yapısına sahibim. AK Partili meclis üyelerime de teşekkür ediyorum, hepsi oy birliği ile destek vermiştir bu projeye...2021 Eylül’e kadar tüm hazırlıklar tamamlanmış olacak.  Akşam 6’dan sonra da iş dünyası bürokratlar kim arzu ederse ücretsiz yabancı dil eğitimine gelecekler.”

HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEYEN YAPIYI YIKMAK LAZIM
Dayanışma çağrısı yapan İduğ, “Her şeyi devletten bekleyen yapıyı yıkmak lazım… Devlet elinden geleni yaparken sivil hareketler ve yerel yönetimler destek olursa bu illetten daha çabuk kurtulacağız.  O açıdan ben olaya siyaset üstü bakarak tüm kurumlarla işbirliği içerisinde elimizden geleni yapmaya çalıştığımızı bilmenizi istiyorum” dedi.

ANNEME, KIZIMA SARILMAYI ÖZLEDİM
Bornova Belediye Başkanı sözlerine şöyle devam etti; Ben iş dünyasından geliyorum, biz sarılmayı öpmeyi hasret gidermeyi hep böyle çözdük. Ben  anneme kızıma sarılmayı özledim. Bu korona bende en büyük yaradır, anneme karşıdan bakıp sarılamıyorum, elini öpemiyorum 80 yaşında. Birçok anne baba evladına sarılamıyor. Bir an önce bu illeten kurtulmak için evde kal Türkiye diyoruz.”

BORNOVA ASAYİŞ BERKEMAL
‘Bornova asayiş berkemal’ diyen Başkan Mustafa İduğ, “Tüm ekibimizi 24 saat hizmet etmek üzere ortaya koyduk. Ufak tefek hatalar olabilir, ama tüm ekibim iletişim konusunda sokağa çıkma yasağı döneminde 65 yaş üstü insanların tüm hizmetlerini görmek üzere faal bir şekilde çalışıyor. Bu salgından kurtulmak için el birliğiyle çalışmak durumundayız. Sosyal mesafeyi koruyarak bu süreci olabildiğince doğru yönetelim ki önümüzde umutlu bir dönem olsun.

Önce kendimizi koruyacağız, sonra ailemizi koruyacağız, sonra toplumu koruyacağız” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Gerçek İzmir